Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: CANON 20-35 mm F/3.5/4.5 USM AF LENS

Coś już napisał

Domyślnie

odgrzeję temat, czy ktoś używał z C40D lub C50D? pomijamy "nietypową" ogniskową jak ostrość, AF, jak jest użytkowa wartość tego szkła do cen na rynku wtórnym? będę wdzięczny za info od osób które użytkowały to szkło

Domyślnie

canon 50D , program neutralny , ISO 200 , ostrość +3 , jpg prosto z puszki (15 MPix):

20mm

caly kadr:
    centrum f/3.5:
    centrum f/7.1:
    lewy dolny f/3.5:
    lewy dolny f/7.1:
    lewa gora f/3.5:
    lewa gora f/7.1:
    prawy dolny f/3.5:
    prawy dolny f/7.1:
    prawa gora f/3.5 :
    prawa gora f/7.1:

za moment wrzuce to samo tylko dla 35mm .

pozdrawiam
    pawel

Domyślnie

canon 50D , program neutralny , ISO 200 , ostrość +3 , jpg prosto z puszki (15MPix):

35mm

caly kadr:
    centrum f/4.5
    centrum f/9
    lewy gorny f/4.5
    lewy gorny f/9
    lewy dolny f/4.5
    lewy dolny f/9
    prawy gorny f/4.5
    prawy gorny f/9
    prawy dolny f/4.5
    prawy dolny f/9

pozdrawiam
    Pawel

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Witam,odświeżam ciut stary wątek by nowego nie zakładać. A więc...Na chwilę obecną posiadam 28 1.8 ,które niebawem zamienię na 35L jako główne i jasne szkło standardowe.Rodzi się tutaj potrzeba czegoś szerszego ,a konkretnie chodzi mi o zdjęcia mebli na potrzeby salonu .Wychodzę z założenia ,że w tym wypadku światło 2.8 nie będzie mi konieczne, a 17-40 kosztuje ~1800zł. Znalazłem tańszą alternatywę w postaci tego szkiełka czyli 20-35usm 3.5-4.5 .Czy ktoś ma z nim doświadczenie na pełnej klatce ? głównie chodzi mi tutaj o to, czy obiektyw do tego typu zleceń będzie wystarczająco ładnie rysował i czy nie daje jakiś zniekształceń ? I jeszcze jedno pytanie czy sama ogniskowa 20mm na dole będzie odpowiednia do wyżej opisanego celu ? Wolę zapytać,gdyż nigdy nie miałem okazji testować podobnej ogniskowej ,a tym bardziej tego obiektywu. Cena jest stosunkowo niska +/- 600pln .

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ale na cropie czy FF?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    ale na cropie czy FF?
    "Czy ktoś ma z nim doświadczenie na pełnej klatce ?"
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

aaa sorry, no to 20mm będzie za mocno rozciągać

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

sample z obiektywu na krótkim końcu widziałem gdzies na necie,ale były to zdjęcia obiektów na zewnatrz,gdzie odległość od przedmiotu fotografowanego była znacznie większa niż np w kuchni 4x5m . Chodzi tutaj o to ,że ogniskowa 20mm już jest za wąska czy po prostu ten obiektyw rozciąga na rogach ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Witam,odświeżam ciut stary wątek by nowego nie zakładać. A więc...Na chwilę obecną posiadam 28 1.8 ,które niebawem zamienię na 35L jako główne i jasne szkło standardowe.Rodzi się tutaj potrzeba czegoś szerszego ,a konkretnie chodzi mi o zdjęcia mebli na potrzeby salonu .Wychodzę z założenia ,że w tym wypadku światło 2.8 nie będzie mi konieczne, a 17-40 kosztuje ~1800zł. Znalazłem tańszą alternatywę w postaci tego szkiełka czyli 20-35usm 3.5-4.5 .Czy ktoś ma z nim doświadczenie na pełnej klatce ? głównie chodzi mi tutaj o to, czy obiektyw do tego typu zleceń będzie wystarczająco ładnie rysował i czy nie daje jakiś zniekształceń ? I jeszcze jedno pytanie czy sama ogniskowa 20mm na dole będzie odpowiednia do wyżej opisanego celu ? Wolę zapytać,gdyż nigdy nie miałem okazji testować podobnej ogniskowej ,a tym bardziej tego obiektywu. Cena jest stosunkowo niska +/- 600pln .
    jeśli chodzi o jakość, to jest to mniej więcej poziom 28/1,8: ostrość lepiej, geometria gorzej
    akurat 20-35 był dla mnie szkłem, w którym nie było sensu zmieniać ogniskowej (zoom jest naprawdę minimalny) i głównie używałem 28, potem kupiłem 28/1,8, które też mi po jakimś czasie przestało odpowiadać, wczoraj sprzedałem 28 i myślę, że kupię, to, co wszyscy i nie będę już eksperymentował z zapomnianymi szkłami
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Czeladź

Domyślnie

ogniskowa już jest raczej za szeroka niż za wąska

pojawiają się przerysowania, nie nadaje się to do takich zastosowań, już lepiej to 35mm

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów