odgrzeję temat, czy ktoś używał z C40D lub C50D? pomijamy "nietypową" ogniskową jak ostrość, AF, jak jest użytkowa wartość tego szkła do cen na rynku wtórnym? będę wdzięczny za info od osób które użytkowały to szkło![]()
odgrzeję temat, czy ktoś używał z C40D lub C50D? pomijamy "nietypową" ogniskową jak ostrość, AF, jak jest użytkowa wartość tego szkła do cen na rynku wtórnym? będę wdzięczny za info od osób które użytkowały to szkło![]()
canon 50D , program neutralny , ISO 200 , ostrość +3 , jpg prosto z puszki (15 MPix):
20mm
caly kadr:
centrum f/3.5:
centrum f/7.1:
lewy dolny f/3.5:
lewy dolny f/7.1:
lewa gora f/3.5:
lewa gora f/7.1:
prawy dolny f/3.5:
prawy dolny f/7.1:
prawa gora f/3.5 :
prawa gora f/7.1:
za moment wrzuce to samo tylko dla 35mm .
pozdrawiam
pawel
canon 50D , program neutralny , ISO 200 , ostrość +3 , jpg prosto z puszki (15MPix):
35mm
caly kadr:
centrum f/4.5
centrum f/9
lewy gorny f/4.5
lewy gorny f/9
lewy dolny f/4.5
lewy dolny f/9
prawy gorny f/4.5
prawy gorny f/9
prawy dolny f/4.5
prawy dolny f/9
pozdrawiam
Pawel
Witam,odświeżam ciut stary wątek by nowego nie zakładać. A więc...Na chwilę obecną posiadam 28 1.8 ,które niebawem zamienię na 35L jako główne i jasne szkło standardowe.Rodzi się tutaj potrzeba czegoś szerszego ,a konkretnie chodzi mi o zdjęcia mebli na potrzeby salonu .Wychodzę z założenia ,że w tym wypadku światło 2.8 nie będzie mi konieczne, a 17-40 kosztuje ~1800zł. Znalazłem tańszą alternatywę w postaci tego szkiełka czyli 20-35usm 3.5-4.5 .Czy ktoś ma z nim doświadczenie na pełnej klatce ? głównie chodzi mi tutaj o to, czy obiektyw do tego typu zleceń będzie wystarczająco ładnie rysował i czy nie daje jakiś zniekształceń ? I jeszcze jedno pytanie czy sama ogniskowa 20mm na dole będzie odpowiednia do wyżej opisanego celu ? Wolę zapytać,gdyż nigdy nie miałem okazji testować podobnej ogniskowej ,a tym bardziej tego obiektywu. Cena jest stosunkowo niska +/- 600pln .
aaa sorry, no to 20mm będzie za mocno rozciągać
sample z obiektywu na krótkim końcu widziałem gdzies na necie,ale były to zdjęcia obiektów na zewnatrz,gdzie odległość od przedmiotu fotografowanego była znacznie większa niż np w kuchni 4x5m . Chodzi tutaj o to ,że ogniskowa 20mm już jest za wąska czy po prostu ten obiektyw rozciąga na rogach ?
jeśli chodzi o jakość, to jest to mniej więcej poziom 28/1,8: ostrość lepiej, geometria gorzej
akurat 20-35 był dla mnie szkłem, w którym nie było sensu zmieniać ogniskowej (zoom jest naprawdę minimalny) i głównie używałem 28, potem kupiłem 28/1,8, które też mi po jakimś czasie przestało odpowiadać, wczoraj sprzedałem 28 i myślę, że kupię, to, co wszyscy i nie będę już eksperymentował z zapomnianymi szkłami
ogniskowa już jest raczej za szeroka niż za wąska
pojawiają się przerysowania, nie nadaje się to do takich zastosowań, już lepiej to 35mm