Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Lustro w lustrzance cyfrowej

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

no to moze na zachete do podgladu cyfrowego:
    staly, odpowiednio szybki strumien danych z matrycy do procesora
    obrazu wyswietlajacego to potem na ekraniku ma jeszcze dwie
    fajne mozliwosci:
    - mozliwosc wyswietlania czego sie tylko zapragnie na ekraniku:
    zaznaczanie przeswietlen, mapowanie stref, podswietlanie na czerwono
    kotka, blyskanie kiedy fotografowana osoba sie usmiechnie...
    - mozliwosc wykorzystania AF w dowolnym punkcie kadru. wolniejszego
    niz zwykly AF ale przy odpowiedniej technologii spokojnie wystarczajacego.
    w tym mozliwosc sledzenia AF w kilku dowolnie wybranych punktach
    kadru na raz
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    a jak znikną lustra to jak się będzie mówiło na lustrzanki?
    Lustro będzie do AF.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Mam pytanie o LiveView... A nie chce tworzyc nowego tematu wiec zapytam tutaj.
    Mianowicie chodzi mi o to czy widać dokladnie to co będzie przedstawiać fotografia tj np ustawiam przyslone 2.8 to rozmazuje sie obraz tak jak bedzie na zdjęciu czy zawsze widac przez najbardziej otwarta dziure np masz obiektyw 85/1.8 to masz rozmazany obraz jak na pelnej dziurze podczas kadrowania??? A druga sprawa to czy np jak zmieniam parametry zdjęcia i zalozmy wydluzam czas to rozjasnia sie obraz na LCD??? Albo jak korekte ekspozycji wprowadzam czy cos na ekranie LCD sie dzieje ? ?
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Domyślnie

Jeżeli masz włączoną symulację eskpozycji (Funkcja CF IV-7 ustawiona na 1), obraz na wyświetlaczu będzie się zmieniał w zależności od parametrów (przesłona, czas, korekcja). Możesz wtedy oszacować czy zdjęcie będzie dobrze czy niewłaściwie naświetlone.
    Co do pierwszej części pytania: ostrzenie czy kadrowanie odbywa się zawsze na pełnej dziurze. By zobaczyć jaka będzie GO musisz włączyć podgląd GO.
    LV to obraz skierowany na LCD zamiast na wizjer. Chyba się nie myle?:>

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Żeby w pełni zastąpić lustro trzebaby najpierw się uporać z autodetekcją bieli a z tym jest marnie. (Strzelam w raw więc nie obchodzi mnie jakiego uzyskam jpega z puszki.) - Pewnie opinie będa podzielone ale sądzę że to ważne i na razie tylko lustro daje absolutną wierność no i jeszcze wyklucza inne programowe gmerania przy obrazie w celowniku.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Jeżeli masz włączoną symulację eskpozycji (Funkcja CF IV-7 ustawiona na 1), obraz na wyświetlaczu będzie się zmieniał w zależności od parametrów (przesłona, czas, korekcja). Możesz wtedy oszacować czy zdjęcie będzie dobrze czy niewłaściwie naświetlone.
    Co do pierwszej części pytania: ostrzenie czy kadrowanie odbywa się zawsze na pełnej dziurze. By zobaczyć jaka będzie GO musisz włączyć podgląd GO.
    LV to obraz skierowany na LCD zamiast na wizjer. Chyba się nie myle?:>
    Nie mylisz się, dokładnie tak jest Obraz z obiektywu skierowany jest właśnie bezpośrednio na matrycę (lustro się chowa do góry)

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    (...)
    Aha a co do wizjera optycznego to co sądzicie o ekranach LCD właśnie w celowniku?Przecież tam też są chyba opóźnienia i inne problemy które występują na głównym ekranie LCD. akurat nie wiem czy jest taki ekranik w 40D , nie miałem w rękach, w kamerce jednak był i mnie to trochę zastanowiło.
    Ekraniki LCD w wizjerze to kompletna klapa. W hybrydach zwykle jest takie rozwiązanie??: Oczywiście, że są wtedy opóźnienia. Dlatego w lustrzankach jest celownik optyczny, na którym nie ma opóźnień
    Ostatnio edytowane przez emilus100 ; 04-07-2008 o 00:13 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom170 Zobacz posta
    Mam pytanie o LiveView... A nie chce tworzyc nowego tematu wiec zapytam tutaj.
    Mianowicie chodzi mi o to czy widać dokladnie to co będzie przedstawiać fotografia tj np ustawiam przyslone 2.8 to rozmazuje sie obraz tak jak bedzie na zdjęciu czy zawsze widac przez najbardziej otwarta dziure np masz obiektyw 85/1.8 to masz rozmazany obraz jak na pelnej dziurze podczas kadrowania??? A druga sprawa to czy np jak zmieniam parametry zdjęcia i zalozmy wydluzam czas to rozjasnia sie obraz na LCD??? Albo jak korekte ekspozycji wprowadzam czy cos na ekranie LCD sie dzieje ? ?

Jezeli chodzi o glebie ostrosci jak na zdjeciu to wlasnie tutaj objawia sie wyzszosc LV. W normalnych dzisiejszych wizjerach lustrzankowych nie widac tego co bedzie na zdjeciu. Obraz na matowce jest jasny, ale dlatego tez kompletnie sfalszowany. Przy wiekszych otworach GO jest o wiele wieksza w wizjerze na matowce niz na zdjeciu. Co przekresla glowny sens lustrzanki, czyli patrzenie przez obiektyw po to, zeby widziec dokladnie to, co otrzymamy na zdjeciu. Niestety wiekszosc amatorow lustrzanek woli napawac sie jasnoscia wizjera niz widziec prawdziwa GO i boke i dlatego takie wlasnie badziewne matowki sa montowane przez producentow.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-07-2008 o 07:13

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przy wiekszych otworach GO jest o wiele wieksza w wizjerze na matowce niz na zdjeciu.
    aż muszę to sprawdzić
    bo przy makro jakoś tego nie zauważyłem
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przy wiekszych otworach GO jest o wiele wieksza w wizjerze na matowce niz na zdjeciu.
    Pomniejsz zdjęcie lub oddal się od niego tak żeby kątowo było tego samego rozmiaru co obraz w celowniku i GO powinna być taka sama. - Dlatego "rozmiar MA znaczenie"! ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma tak dobrze a przynajmniej z obecnymi matówkami :-)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów