Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Jak skopiować exif między jpgami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Jak skopiować exif między jpgami

Jak (jakim programem) skopiować exifa z jednego jpg do drugiego.

Gdy wywołuje rawa, to albo wywołuję od razu do jpg, albo do jpg i do tiffa, którego potem obrabiam. Po obróbce zapisuję zdjęcie znowu w jpg, ale ten jpg nie ma niestety już exifa, chciałbym go skopiować z tego jpga wywołanego z RAWa.

Czym i jak to zobić?

Czy jhead się nada? Z tego co jest napisane na stronie głównej jhead nie umie on zapisywać w JPG tych najważniejszych informacji (czas, przesłona, ogniskowa, flash itp.)

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wywołując ACR do CS3 każdy jpeg ma exifa, nawet jego kopie. Ciekawą sytację opisujesz.
    Pomyśl nad zmianą RAW konwertera.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

exiferem to zrobisz bez problemu
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wywołując ACR do CS3 każdy jpeg ma exifa, nawet jego kopie. Ciekawą sytację opisujesz.
    Pomyśl nad zmianą RAW konwertera.
    Nie zrozumieliśmy się. JPG z konwertera ma exifa. Exifa tracę na drodze RAW->Tiff->obróbka (GIMP)->jpg.
    Do tego JPG chciałbym aby trafił exif taki jak ma jpg uzyskany bezpośrednio z RAWa.

mogę pomyśleć nad zmianą programu do obróbki na PS, ale jak na razie nie jest to ekonomicznie uzasadnione (i czy przejście przez PSD nie powoduje utraty exifa).

Zresztą to czy sytuacja jest ciekawa czy nie w tym przypadku jest bez znaczenia, pytanie jest o kopiowanie exifów, opis sytuacji tylko dodatkowo.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 02-07-2008 o 23:52

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

O, Gimp? To w takim razie nie powinno Ci sprawić problemu znalezienie jhead pod system, którego używasz ;-) (chyba że jest to jedyny słuszny (TM), wtedy będzie w dystrybucji ;-)) A jak już znajdziesz to:

jhead -te skad_wziac_exif.jpg dokad_skopiowac_exif.jpg

A exiftool to potrafi nawet z CR2 czytać/pisać. Ja zresztą mniej więcej tak robię: po tym jak już mam obrobione "archiwalnie" zdjęcia, to wyrzynam cokolwiek tam zapisał C1 (jhead -purejpg *.jpg) i kopiuję sobie EXIF z CR2 (exiftool, opcja TagsFromFile).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    exiferem to zrobisz bez problemu
    Dzięki. Udało mi się, poprzez save to file i insert from file, a jakoś bardziej hurtowo da się? Np. gdyby dało się to zrobić z linii poleceń to byłoby dobrze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    O, Gimp? To w takim razie nie powinno Ci sprawić problemu znalezienie jhead pod system, którego używasz ;-) (chyba że jest to jedyny słuszny (TM), wtedy będzie w dystrybucji ;-)) A jak już znajdziesz to:

jhead -te skad_wziac_exif.jpg dokad_skopiowac_exif.jpg

A exiftool to potrafi nawet z CR2 czytać/pisać. Ja zresztą mniej więcej tak robię: po tym jak już mam obrobione "archiwalnie" zdjęcia, to wyrzynam cokolwiek tam zapisał C1 (jhead -purejpg *.jpg) i kopiuję sobie EXIF z CR2 (exiftool, opcja TagsFromFile).
    I to jest to o co chodzi! Ale sprawdzę dopiero jutro.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 03-07-2008 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów