Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Poruszone zdjęcia

Domyślnie Poruszone zdjęcia

Mam problem ze zdjęciami nocnymi robionymi za pomocą 450d z obiektywem 18-55mm IS. Problem polega na tym, że wszystkie zdjęcia o długim czasie naświetlania są poruszone mimo, że korzystam ze statywu lub kładę aparat na parapecie. Poprzedni egzemplarz 450d jaki miałem nie miał tego problemu i zdjęcia robione w tych samych warunkach i o tych samym parametrach wychodziły OK. Próbowałem też korzystać z opcji blokowania lustra i przy włączonej udało się zrobić jedno nieporuszone ale pozostałe były już poruszone. Macie pomysł co może być powodem tych problemów ?

Przykład poruszonego zdjęcia (30s, f11):

Przykład podobnego ujęcia wykonanego poprzednim 450d (30s, f11):

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Przy fotografowaniu ze statywu wyłącz stabilizację.
    Pozdrawiam,
    Michał

Domyślnie

Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu. Co dziwne w poprzednim nigdy nie wyłączałem stabilizacji i zdjęcia ze statywu wychodziły bardzo dobre. Szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czemu stabilizacja w połączeniu ze statywem powoduje takie problemy.

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

stabilizacja cały czas myśli że aparat się rusza, więc stabilizuje- porusza wewnętrzną soczewką. Gdy aparat jest na statywie to stabilizacia powoduje że zdjęcia są poruszone
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu. Co dziwne w poprzednim nigdy nie wyłączałem stabilizacji i zdjęcia ze statywu wychodziły bardzo dobre. Szczerze mówiąc trochę nie rozumiem czemu stabilizacja w połączeniu ze statywem powoduje takie problemy.
    W instrukcji obsługi obiektywu pisze czy należy wyłączać.Sa i takie rozwiązania że obiektyw rozpoznaje statyw i wyłącza układ stabilizacji.
    IS koryguje drgania przemieszczając względem siebie szkła wewnątrz obiektywu.Jeżeli obraz jest nieruchomy a IS próbuje pracować i rusza szkiełkami to bywa że szkodzi a nie pomaga.Ale nie zawsze.W 24-105 często nie wyłączałem i było ok.Ale lepiej nie experymentować.Jak należy wyłączać to wyłączać.Pozdrawiam :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ...W 24-105 często nie wyłączałem i było ok.Ale lepiej nie experymentować.Jak należy wyłączać to wyłączać.Pozdrawiam :-)
    U mnie w 24-105 mam wlaczone ciagle IS i nie widze problemow, moze to kwestia modelu szkla? Tez jestem ciekaw jak to z tym jest. Instrukcji do swojego przyznam sie iz nie czytalem - czy tam cos jest? Musze poszukac.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    U mnie w 24-105 mam wlaczone ciagle IS i nie widze problemow, moze to kwestia modelu szkla? Tez jestem ciekaw jak to z tym jest. Instrukcji do swojego przyznam sie iz nie czytalem - czy tam cos jest? Musze poszukac.

myślę, że 24-105 "tak ma". Ja też nie wyłączałem i było OK.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Ja używam 70-200 IS ! I instrukcje czytałem. Jest tam napisane, że przy dłuższych czasach, chyba ponad 1 sek nie należy używać stabilizacji również przy bardzo krótkich czasach. Przecież stabilizacja pobiera masę energi ! Więc po co jej używać kiedy jest nieużyteczna ? Dodatkowo jest napisane o ile dobrze pamiętam, że nie należy używać stabilizacji przy słabej baterii przy odcięciu obiektywu od zasilania mechanizm stabilizacji może się popsuć.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A co to za statyw?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Wyłączyłem stabilizacje i jest dużo lepiej choć nie tak dobrze jak w poprzednim egzemplarzu.
    Zawsze możesz jeszcze włączyć blokowanie lustra podniesionego i użyć wężyka spustowego... i upewnij się, że statyw jest stabilny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów