Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Brud na zdjęciach

Pabloq
    Guest

Unhappy Brud na zdjęciach

Witam.

Mam może błahy problem lecz dla mnie bardzo ważny. Po powrocie do domu i zgraniu zdjęć na komputer widać wyraźnie na nich jakby 3 odciski palców. Mam to na wszystkich fotkach, proszę o jakąś radę gdzie szukać przyczyny problemu i jak sobie z tym poradzić ?

link: http://www.imex-jastrzebie.pl/testowe/pablo.jpg

Link poprawiony, domowymi sposobami brać się za to czy lepiej serwis ?
    Ostatnio edytowane przez Pabloq ; 02-07-2008 o 15:43

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

pewnie brud na matrycy.
    wyceluj na białą ścianę, przysłona domknięta na maxa i sprawdź
    Jeżeli będzie to trzeba będzie matryce czyścić.
    Poszukaj na forum, dużo tego było

link u mnie nie działa
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Nie pewnie -matryca jest brudna
    jeśli mieszkasz w warszawie to idz z tym do serwisu na żytnią - jeśli masz aparat na gwarancji to wyczyszcza Ci za darmo - w innym przypadku to albo do lokalnego magika/serwisu (we wroclawiu to jest Pan Andrzej posądzany o posiadanie magicznej różdżki do czyszczenia matryc) gdzie zaplacisz za czyszczenie 50-100zł

trzastek
    Guest

Domyślnie

Matrycę można sobie samemu wyczyścić i nie jest to żaden problem - świetnie się sprawdzają waciki do uszu np. Cleanic. Czyszczę tak od paru lat we wszystkich body , która mam i miałem - żadna filozofia ...wystaczy troche zdolności manualnych

Domyślnie

@trzastek - ja probowalem czyscic wacikami i z tego co mi wyszlo (jeszcze bardziej zasyfiona) to sie boje dotykac matrycy (ale to może tylko ja mam takiego niefarta)

trzastek
    Guest

Domyślnie

Czyściłem dziesiątki razy a robię długimi szkłami głównie i nie jest źle. oczywiście nie należy dotykać waty palcami przed czyszczeniem. Mi do czyszczenia "schodzą" 2 -3 patyczki - jak zostają włókna (czasami sie zdarza) to grucha ...acha i nie bać się bo matryca wcale taaaka delikatna nie jest. jak tu niektórzy się wypowiadają. Body już chyba z szóste w historii mam i nigdy mi się nic stało przy czyszczeniu.
    Ostatnio edytowane przez trzastek ; 02-07-2008 o 16:50

Pabloq
    Guest

Domyślnie

Dzięki Panowie za odpowiedz. Wobec tego postaram się kupić/pożyczyć gruszkę i powalczyć z tym. A znacie może jakiś trick aby usunąc te paprochy w programie w ilości hurtowej ? Mam tych zdjęc ~600 sztuk.

trzastek
    Guest

Domyślnie

Może stwórz jakiś layer w PS? Wie wiem czy pomoże ale spróbować można. Czy jest specjalny soft do czyszczenia śmieci to nie wiem.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak, ale jak taki "layer" miałby działać? W miejscu brudu rozjaśniać? Diabli wiedzą jak ci się to odbije na kolorystyce. Chyba tu jednak indywidualne podejście...masa roboty, ale warto się pocieszyć, że pewnie na jakiejś ilości niespecjalnie będzie to widoczne.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Lightroom, narzędzie Remove spots (N) - Heal

600 zdjęć od ręki masz zrobione :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów