Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Kuba - honey moon :D

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Kuba - honey moon :D

witajcie!
    pytanie na drugie śniadanie jest takie:

lecimy z moja świeżo upieczoną żoną)) na Kubę - w okolice Varadero.
    i tu pojawia się problem:

-jak się przygotować?
    -co zabrać?

czy ktoś z Was byl juz tam kiedyś?
    czy są jakieś problemy czekające na fotografa? gdzieś czytałem, że w określonych miejscach nie wolno fotografować profesjonalnymi aparatami? przyjmijmy ze 350D z gripem wygląda profesjonalnie
    rozumiem, że obiekty wojskowe i strategiczne na pewno nie są dostępne ale czy w innych, wartych zainteresowania tez nie można puchy z torby wyjąć? Pytam bo mamy tam w planach 5 dniowy objazd 'Tour de Cuba'
    rozważam kompakt, coś w stylu Oly'iego SW (tego co go rzucać, topić i kurzyć można) gdybym musiał zabrać coś alternatywnego do mojego profi-b body.

czy macie jakieś tips&tricks co do takiej wyprawy?

Będziemy wdzięczni za wszystkie podpowiedzi...
    Z góry dzięki!

mm's
    szkiełko i oko

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

To gratulacje - wyjazdu :wink: .
    Byłem w grudniu w Varadero.
    Ogólnie większych problemów nie ma.
    Policja nie lubi zdjęć i zwracają uwagę przynajmniej ja tak miałem.
    W samym Varadero szału nie ma poza plażami i miejscowymi któży mają o wiele lepsze życie od reszty Kubańczyków nie mogących korzystać z kasy turystów w Varadero - gdyż nie każdy może tam wjechać.
    Na tourze na który jedziesz pewnie będziesz miał co pofocić i tam lustro sie przyda bankowo.
    W Havanie w fabryce cygar był totalny zakaz focenia i kręcenia a szkoda.
    Poza tym piękne miasto z niesamowitym klimatem.
    Przygotuj sie na datki dla tamtejszych mieszkańców - często wołają "one peso" wyciągając ręce :wink: - niejednokrotnie są delikatnie mówiąc upierdliwi ale jakbym zarabiał oficjalnie 30zł to tez pewnie bym taki był .
    Uważaj na "lewe"cygara oferowane na każdym kroku - choć ja miedzy nimi nie widziałem różnicy poza ceną :wink: .
    Na pewno warto mieć szerokie szkło z polarem który ratuje życie - nie będziesz miał wpływu na porę wypraw i na pogodę więc warto być ubezpieczonym na każdą okazję gdyż na pewno za rok tam nie polecisz i nie poprawisz fot - co ja chętnie bym zrobił :-| .
    Poza tym plaże bajeczne z czystą, ciepłą wodą w niesamowitym kolorze.
    Jak będziesz miał jakieś pytania n które będę wstanie odpowiedzieć oczywiście to pisz śmiało na pw.
    Pozdrawiam i pomyślnych wiatrów bo troszkę się leci
    5D + L

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Gratuluje wycieczki..
    Co prawda nie Kubę ale podobnie funkcjonujące państwo odwiedziliśmy w styczniu w ramach naszego Honeymoon, mianowicie Wenezuelę.
    Tylko raz żołnierz z karabinem(G3) powiedział coś po swojemu kiwając palcem dał znać żeby nie robić zdjęć jego kolegom na rogatce. Było to zaraz po tym jak niepostrzeżenie wsiadł do naszego autobusu
    To była moja jedyna przygoda z ograniczeniami w fotografowaniu w tym kraju..
    Udanych fot życzę
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Domyślnie

Mysle, ze bez przesady

Nie spotkalam sie z zadnymi ograniczeniami poza jednym: nie wolno bylo fotografowac fabryki w Moa, regionie wydobycia niklu, wiec przypuszczam, ze takich obiektow w ogole nie wolno fotografowac.

Okolica byla ciekawa - ziemia ruda i zanieczyszczona jak nie wiejm co, wiec trudno bylo sobie odmowic dokumentalnych fotek
    Ale niestety co 100 metrow stal posterune policji, przyuwazyli i kazali skasowac fotki, ktore zrobilismy, tylko tyle. Ale sie dalo uprosic i fotki zostaly.

Tak poza tym fotografowanie bylo bezproblemowe. Moze tylko czasem sprzet budzil ciekawosc.

Co do porad jak i co na Kubie zapraszam tutaj: http://www.travel-photography.eu/html/przewodnik.htm

A oto zdjecie fabryki, ktore udalo sie zachowac http://www.podrozeady.com/Assets/ima...C_0775_JPG.htm

Pozdrawiam i udanej podrozy

Uprawnienia umieszczania postów