Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
W Szwecji ani w Norwegii też ani razu nie spotkałem się z zakazami.
W Polsce fotografowałem różne miejsca w tym takie na których wisiała tabliczka zakaz fotografowania.
Przy jednym - składzie materiałów wybuchowych ochrona z początku nie była zadowlona ale po grzecznej rozmowie i wyjaśnieniu że generalnie ich obiekty (ziemianki ) mało mnie interesują a bardziej jestem zainteresowanym okolicznymi polami, przestali się mną interesować. Jedynymi zainteresowanymi były psy szczekające zza ogrodzenia. Z ochroną sobie pogadałem, wymieniliśmy sobie poglądy na życie i rostaliśmy się w przyjaznej atmosferze.
Ale to ja pierwszy do nich podszedłem i to ja rozpocząłem rozmowę.
Jeden obiekt sobie odpuściłem pałacyk chyba koło Jarocina w którym jest dom pomocy społecznej. Wszedłem i zapytałem czy mogę porobić kilka zdjęć obiektu na co pracownica wyjaśniła mi że jest to dom dla osób z różnymi schorzeniami psychicznymi i wolałaby abym zrezygnował z fotografowania. Nie powiedziała że nie wolno, nie straszyła (mimo że znak zakazu fotografowania wisiał na bramie wjazdowej). Trochę z żalem (bo budynek całkiem ładny), zrezygnowałem, choć nikt mnie nie pilnował i gdybym się uparł mógłbym zrobić zdjęcia.

Tyle że w sumie to wątek jest raczej o fotografowaniu ludzi, szczególnie ludzi, którzy nie chcą być fotografowanymi.