Ja z założenia staram sie nie robić zdjęć obcych dzieci i zwierząt (oczywiście takich specjalnie jak łażą gdzieś w kadrze to ich sprawa). Właśnie aby uniknąć dziwnych sytuacji. Poradzono mi tak jak byłem w Amsterdamie i tak mi zostało.
Ja z założenia staram sie nie robić zdjęć obcych dzieci i zwierząt (oczywiście takich specjalnie jak łażą gdzieś w kadrze to ich sprawa). Właśnie aby uniknąć dziwnych sytuacji. Poradzono mi tak jak byłem w Amsterdamie i tak mi zostało.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8
Artykuł oczywiście niemerytoryczny bo tamta matka nie miała żadnej podstawy prawnej, żeby legitymować fotografa ale...
Kiedy idę ulicą ze swoją 3-letnią córką i widzę w okolicy dużego psa to zawsze zakładam, że on może zaatakować. Wiem z własnego doświadczenia, że w 99% przypadków psy nie są agresywne i nie stanowią zagrożenia, ale jako rodzic mam obowiązek ZAPEWNIĆ a nie UPRAWDOPODOBNIĆ bezpieczeństwo dziecka. I nie chodzi mi o trzymanie pod kloszem - zapewniam.
Wiem, że to daleko posunięta analogia ale to właśnie z takiego toku myślenia wynika czasem niezrozumiałe i wydawałoby się nadgorliwe zachowanie rodziców.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss
i jedno konto z fotkami dzieci ciekawe kiedy zniknie
http://nasza-klasa.pl/profile/16568596/gallery/25
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-09-2008 o 10:33 Powód: merge threads
dołączyłem "naszą klasę" bo tematyka zblizona.
Przy okazji - tytuł wątku dość szeroki, wiec podlinkuję coś innego:
http://www.alert24.pl/alert24/1,8488...a_w_piecu.html
Naprawdę coś niedobrego dzieje się z ludźmi...
to chyba jest prawda, że suma rozumu/ogłady/inteligencji jest na Świecie stała, natomiast populacja ciągle rośnie i takie są efekty...![]()
Odstrzał kontrolowany dla dobra ludzkości?
Wypowiedziałem się na temat naszej-klasy, ale w wyniku przeniesienia moja odpowiedź przepadła. Portal w założeniach miał być czymś fajnym, ale kończy na poziomie fotka.pl albo niżej. Na początku sam miałem konto na n-k. Skasowałem je ostatecznie, kiedy administracja zamiast walczyć z fikcyjnymi kontami, 'zalegalizowała' je. Niestety każdy portal społecznościowy czeka podobny los, ponieważ dla właścicieli kompletnie nie liczy się zawartość tylko liczba użytkowników, odsłon, etc., a trolle internetowe prędzej czy później zrobią swoje.
Najważniejsze: WSZYSTKO zależy od tego, jak zachowa się człowiek z aparatem, ZANIM zrobi zdjęcie. Jeśli idziesz z setką albo dłuższym, to nawet nie musisz być zauważony i wtedy nie ma obaw, nie ma sprawy. Długi obiektyw pozwala na to, by nie przeszkadzać chwili po prostu się dziać; to czasem daje zaskakujące efekty. Ale jak idziesz "na ulicę" z 50-ką albo 28 mm -- nie da się być niewidzialnym i robić swoje. Kontakt z osobą portretowaną jest nieunikniony. Co więcej, moim zdaniem jest niezbędny, ale to zależy od podejścia. Lubię złapać kontakt z człowiekiem po drugiej stronie lustra, dlatego zanim nacisnę spust, patrzę w oczy, uśmiecham się, czasem podchodzę bliżej, a jak jest chwila, to zagadam, zapytam czy mogę zrobić zdjęcie. Nie dostałam jeszcze odmowy. Oprócz tego staram się wyglądać jak najbardziej amatorsko pomimo wielgachnego "profesjonalnego" aparatu i to chyba też ma niemały wpływ.
Jak widać, niechęć do bycia fotografowanym nie jest tylko naszą narodową obsesją:
Niemcy chcą powstrzymać fotografów Google’a
Link
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
"Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350