Ale GO nie jest funkcja tylko optyki. Dany obiektyw bedzie mial różną GO z różnej wielkości matrycami.
To prawda, ale porównywanie odbitek różnej wielkości nie ma sensu. Jeśli wycinek też powiększysz do wielkości 20x30cm to uzyskasz inną GO
Nie będzie inna. Ale jeśli wytniesz 12 Mpix z 1Ds to GO będzie już inna
Podsumowujac: dziura zależy od optyki, skala odwzorowania na odbitce w ustalonym formacie (nie na matrycy) zależy od optyki i od wielkości matrycy, krążek rozproszenia zależy od wielkości matrycy. GO zależy od wszystkich trzech czynników.
Przepraszam, że tak wyrwę z kontekstu... ale co ma skala odwzorowania do formatu matrycy :-) ?
Skala odwzorowania na matrycy nie ma nic, ale skala odwzorowania na odbitce ma, bo rozmiar z mniejszej matrycy ma, bo najpierw obiektyw musi mieś inna skalę odwzorowania, żeby obraz zmieścić na mniejszej matrycy, a później trzeba ten obraz bardziej powiększyć. Czyli tak na proste dzialania: trzeba odejść od fotografowanego obiektu, a po pstryknięciu bardziej powiekszyc obraz z mniejszej matrycy
Odchodzenie od obiektu ma wplyw na GO i wplyw ma powiekszanie bo wymusza zmianę krążka rozproszenia.
powiem tak: Olek (uzywałem go 1 rok ) zawsze jest ostry chyba że światła zabraknie ale to normalne, mój 40D jest ostry jak sie postaram, niby swiatła dosyć a fotki czasami wychodzą nieostre. Pomijam szumy i szybkość af bo zawsze liczy się efekt końcowy. Zalety olka chociaż go zamieniłem na Canona są niepodważalne crop 2x; ostrosć (w 410 można na manualnych szkiełkach poszaleć) no i ciągle ciekawe szkiełka w systemie (9-18 mm np. zaraz wyjdzie)
Ciekawe dlaczego zmieniłem olka na canona tylko dlatego ze kolega kupił mojego olka i 40d był w promocji z cashbackiem
Co nie zmienia faktu że olek canon to fajny sprzęcior tylko ze w Polsce dobre szkielka to majątek kosztują
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Chyba nie miałes 410 w rekach np sonnar 180/2.8 ---->f2.8 w olku to żyletka w porównaniu z 40d i nie piszę tego w złej wierze bo obecnie mam 40D w ogóle manualne szkiełka w olku to wspaniała sprawa jego ostrość i plastyka starych szkiel ładnie współpracuje
Ale ma też swoje wady i to duże ale to na inny odcinek..![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No to 40D na śmietnik5D ma lepsza plastykę, Olek ma lepszą plastyke, czym więc jest ta mityczna plastyka? Jeśli crop x2 ma lepszą plastykę, to szczęsliwcami są posiadacze kompaktów? Coś mi tutaj jednak nie gra. Zachwyty nad ostrością da się wytłumaczyć większą GO, bo z fizycznych rozmiarów odstepów niędzy pixelami wynika coś zupełnie innego..