Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Sigma 18f/2.8 czy ktoś coś wie na jego temat

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie Sigma 18f/2.8 czy ktoś coś wie na jego temat

Witam, pojawiła się tania oferta kupienia tego chyba bardzo rzadko spotykanego szkła - jak w temacie. Niestety nigdzie tu na forum, ani w archiwum CB, ani w googlach nic nie znalazłem. Słoik chyba manualny, ma kilka lat, ale co stałka to stałka, może warto.
    Wdzięczny będę za wszelkie opinie i sugestie. Szkło jest w doskonałej kondycji (wg opisu) i można go mieć za ok. 550-600 zł. Z góry przepraszam jak coś przeoczyłem i żle szukałem.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Czy Ci ona na pewno potrzebna skoro masz 16-35 2.8? Szczerze watpie by oferowala ona lepsza jakosc

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Czy Ci ona na pewno potrzebna skoro masz 16-35 2.8? Szczerze watpie by oferowala ona lepsza jakosc
    i lepszego AFa. zwłaszcza jeżeli to starsze szkiełko bez aktualnego softa.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Fakt, co prawda to znajomy znalazł gdzieś na aukcjach , a poszukuje ultraszerokiej stałki pod 40D. A rzeczywiście może być problem z kompatybilnością starej sigmy, po ilości informacji znalezionej na jej temat (trochę się zdziwiłem, że nic nie znalazłem) to raczej nie warto.
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romko Zobacz posta
    Fakt, co prawda to znajomy znalazł gdzieś na aukcjach , a poszukuje ultraszerokiej stałki pod 40D.
    18mm @ 40D to nie jest absolutnie ultraszeroko, tylko ledwo co szeroko.
    Jak chce mieć 18mm to niech sobie zwykłego KITa kupi, a jak chce lepsze to jest do wyboru jest całe stado zoomów od 17/18mm ze stalym światłem f/2,8

Ultraszeroka stałka na cropa w przyrodzie nie istnieje. Nawet 14mm po cropie dale ledwo eqv.22mm, to co prawda już jest szeroko, ale nie "ultra" :-)

Jedyne ultraszerokie obiektywy do małych matryc to tylko zoomy 10-20, 10-22mm itp...

natomiast wracając do tyłowej Sigmy; nie wiem, jak szukałeś; ale na hasło "Sigma 18mm" google na jednej z początkowych pozycji wypluło mi link do tej aukcji na eBayu:
    http://cgi.ebay.pl/Nikon-AI-Sigma-18...QQcmdZViewItem

jak widać, manual z mocowaniem Nikona, więc mozna podpinać i sam bym to z ciekawości podpiął ale do 5D :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów