Do A4 i A3 wystarczy 6 Mpix. Tylko mnie nie bijcie...
Do A4 i A3 wystarczy 6 Mpix. Tylko mnie nie bijcie...
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
nie no... jakies wydawnictwo z mojego zdjecia (tez 6Mpix) drukowalo kalendarz B0. podobal sie.
ale wszystko jest kwestia przyjetej rozdzielczosci. do ogladania z 1m nie trzeba wiecej niz 72 dpi a przy tej rozdzielczosci to i z 6Mpix ida bannery. gorzej, kiedy wydruj na byc docelowo ogladany z bliska...![]()
W koncu ktos sie odwazyl zadac pytanie. A co to niby znaczy ze "obiektyw sie nie wyrabia bo matryca za gesta"?
Niestety krytycy wielkich megapixeli zostana wkrotce rozjechani przez walec historii. Bedzie wiecej megapixeli czy kto chce czy nie. A onanisci nie beda w stanie ogladac tych pixeli tak jak kiedys nie ogladali pojedynczych krysztalkow AgI.
Tylko teraz jest moment przejsciowy, kiedy rozdzielczosc obiektywow jest porownywalna z rozdzielczoscia matryc. Niedlugo na poziomie pixeli nie bedzie widac nic.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 27-08-2008 o 00:11
ech, przydałby się jakiś EF-S 50-135/2.8 IS...
2.8 IS
po co? chyba zes alkoholik
sigma i tokina juz takie maja bez is-a, tanio
Myślę, że może sie pojawićSzczególnie z tego względu, że na cropie ten drugi ma w miare szeroki kąt po drugie kto wie czy nie będzie lepszy od KITa bez IS a po trzecie może mieć światło 4-4.5 przy 105mm chociaż kto wie jak im się uda
Jeśli przy tym będzie sensownie ostry w pełni otwarty to będzie pozostawać gorsza jakość optyczna napewno i obudowa
Tylko pytanie o ile
![]()
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
17-55 2.8 IS...po co? A jednak...bardzo się przydaje![]()