Obiektyw pojawił się również na dpreview:
http://www.dpreview.com/news/0808/08...S_18-200mm.asp
Mozna się mu bliżej przyjrzeć i co widzimy? budowa typu KIT+metalbagnet, brak choćby namiastki USM, micro motor...
Oj zawodzi Canon tymi obiektywami. Spodziewałem się porządnego wykonania (ring-USM, FTM, pierścień ostrzenia, skala odległości) a tu taki kit. IMHO dopuszczalna cena za ten słoik może wynosić równowartość 55-250IS + 200zł za metalowy bagnet.
No chyba, że po prostu chodzi o to by był tani, bo jakby na to nie patrzeć - N18-200VR jest porzadny, ale nie tani.
Jest już opis na fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7725
Sprawdziło sie to co przypuszczałem: canon wypuścił "cyfrowego" następcę 28-200 f/3.5-5.6 USM tyle że nieco większym zakresem i prostą stabilizacją w zamian za micro-USM.
Jeśli jego cena będzie oscylować w granicach 1000 zł to pewnie znajdzie nabywców a za jakiś czas wyląduje w "lepszych" KIT-owych zestawach z 450D i 1000D
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Kolega nieco przesadza. 18-55IS mam często podpięte do 40D i nie widzę w tym nic niestosownego. Obiektyw w zastosowaniach wczasowo grillowych ma zdecydowane zalety. Optycznie jest zdecydowanie przyzwoity a do tego mało waży i ma niewielką wartośc materialną. Przy fotografii pamiątkowo rodzinnej gdzie operuje się telewizorem lub formatem max 10x15 nie widze potrzeby dźwigania czegoś bardziej "kultowego".
Do takich zastosowań to warto mieć jeszcze mniejsza i poręczniejszą puszkę w zestawie do szkiełka :-)
Zwróć uwagę że Canon nawet nie próbuje pchać 18-55 w kicie z 40-tką.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Design ma jak dwa 'kity' IS i jeśli jakość optyczną i cenę też będzie miał podobną, to będzie hitem. Chyba nie ma co się spodziewać, że canon wypuści jakiekolwiek nowe szkła w wykonaniu np 17-55IS. Prestiż i tzw targed cropa spada razem z cenami FF.
Miejmy nadzieje, ze bedzie lzejszy niz Nikkor![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko