Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Velbon Sherpa 435

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie statyw sherpa 435?

Proszę o wasze opinie o tym statywie.
    Dla mnie wydaje się być interesujący ze wzgl. m.in. na niską wagę (1,48kg z głowicą).
    Wiem, że na forum panuje pogląd, że sherpa 600 jest "debest" (no, oprócz manfrotto itp. oczywiście ), ale dlaczego? Pod jakim względem przebija 435? Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Sherpa 600 jest pierwszym akceptowalnym statywem pod dSLR'a. Najlepiej jeśli poszedłbyś do dobrego sklepu i mógł porównać oba modele. Trudno przekonywać słowami, to trzeba zobaczyć. Manfrotto jest bardzo dobre, czy najlepsze nie wiem bo poza tą firmą jest jeszcze kilku równie dobrych producentów.
    Jeszcze jedno sprawdź jakie maksymalne obciążenie ma model 435.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Różnice katalogowe znam:
    435: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=446
    600r: http://www.foto-technika.pl/shop.php...product&id=450
    Do sklepu wybiorę się jutro.
    Cenowo identyczne.

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogist Zobacz posta
    Pod jakim względem przebija 435?
    Jest wyższy, ma większe dopuszczalne obciążenie, jest bardziej ergonomiczny, stabilniejszy...
    Jakoś nie przemawia do mnie argument, że 0,5kg więcej znacząco poprawia stabilność.:neutral:
    Stabilność to nie tylko kwestia masy własnej.
    Spróbuj użyć jednego i drugiego przy dużym wietrze. Różnica może nie powali Cię na kolana - ale będzie bardzo wyraźnie zauważalna.
    Różnice katalogowe znam
    Różnice katalogowe są dla statystyków. Tak, jak pisze Mac - idź do sklepu, pomacaj, podepnij body (z największym obiektywem, jaki masz) do każdego z nich, oceń głowicę (jak chodzi, jak się ją obsługuje), ... a potem wyciągnij wnioski i kup to, co uznasz za lepsze / użyteczniejsze.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Velbon Sherpa 435

Witam,
    chce zakupić statyw niedrogi bo raczej bedzie sporadycznie używany posiadam aktualnie Canona 5D i obiektyw Canon 24-70 2.8 razem ważą okolo prawie 2 kg czy statyw Velbon Sherpa 435 będzie się nadawał pod ten sprzęt??? Będzie to wszystko w miare stabilne? Zastoswanie?- pytacie. hmmm wycieczki z rodzinka (mam już dość tego że na zdjęciach mnie nie ma!!!) jakiś fajny krajobraz ...ooo... co tu tłumaczyć ważne by był mobilny (lekki i wytrzymały no i iczywiście nie drogi).
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bardzo fajny lekki statyw.
    Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
    Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
    U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Bardzo fajny lekki statyw.
    Używam w połączeniu z 40D + grip + C 17-40/ T 12-24. Przy umiarkowanym wietrze zapewnia dostateczną stabilność, nawet dla czasów naświetlania rzędu 10 - 15 s.
    Podstawowe ograniczenia to nieużytkowa kolumna (dla zestawu wymienionego wyżej można ją podnieść maksymalnie do 1/3 wysokości), czemu trudno się dziwić, w końcu to lekki statyw, oraz mała stabilność przy podmuchach silnych podmuchach wiatru (takich rzędu kilkudziesięciu kilometrów na godzinę).
    U nie pełni on rolę statywu wycieczkowego, kupiłem aby nie musieć zawsze targać ciężkiej Bilory 1122.
    Dzięki za odpowiedz.
    Czyli jeśli potrzebuje statywu "wycieczkowego" to 435 spokojnie się nada? Troch moj sprzęt jest cięższy od Twojego, a pracowałeś na tym statywie z czymś cięższym? mój 24-70 2.8 to prawie 1kg!! kawał kloca myślisz że da rade pod moj sprzęt???
    Canon 5D + Canon EF 24-70 f/2.8 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Realne maksymalne obciążenie dla tego statywu to jakieś 2 - 2,2 kg (oczywiście ze schowana kolumną), przy większym stabilny to on już nie będzie.

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja byłem zdecydowany na Sherpę 600 i pojechałem do sklepu właśnie po nią. Ale na miejscu moją uwagę zwrócił First Opticam 6604, któy jest w porównywalnej cenie, a np. w MM nawet tańszy (ja przepłaciłem o jakieś 50zł . Jest cięższy od Sherpy, ale wydał mi się bardziej stabilny, solidniejszy, a przede wszystkim bardziej funkcjonalny w obsłudze i na prawdę nie żałuję wyboru, choć może niektórym może wydać się głupie zamieniać Velbona na Firsta..
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
    A ja byłem zdecydowany na Sherpę 600 i pojechałem do sklepu właśnie po nią....
    Skoro cięższy to na trzydziesto kilometrową wycieczkę raczej na nic :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów