Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Autofocus, punkt ostrzenia i GO ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    bo widzimy te 80% przed i na tej podstawie wyliczamy niewidoczne 20%

przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać
    Teraz jeszcze pytanie, skąd wiemy że 80% które widzimy to faktycznie 80% skoro nie możemy tego do niczego odnieść :smile: ?

Dopiero zaczyna Awatar Vizzle
    Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noeee Zobacz posta
    To a-dep to raczej jako ciekawostka ... bo i tak tam nic z tym nie widać .... albo widać nie za bardzo .... bo nie ocenisz w ten sposób granic ostrości (wszystko jest zbyt małe)
    a może da się tylko jak - może jakiś przepis ?
    Skoro nie da się w wizjerze ocenić granic ostrości, nawet po wciśnięciu "podglądu głębi ostrości" (ten przycisk po przyciskiem otwierania flesh-a), pozostaje tylko doświadczenie/praktyka lub liczenie przed ujęciem w kalkulatorze.
    Jeśli GO za małe wychodzi na zdjęciach, polecam "przymykać" bardziej przysłonę, jeśli za duże otwierać lub jeśli i tak jest za duża, jaśniejsze szkło. Pozostaje jeszcze zapamiętanie rozkładu 1/3 2/3 i operowanie wtedy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Teraz jeszcze pytanie, skąd wiemy że 80% które widzimy to faktycznie 80% skoro nie możemy tego do niczego odnieść :smile: ?
    bingo!

a o rozkładzie GO to chyba w każdej ksiązce o fotografii nadają?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

mam takie pytanie, nieznacznie odbiegające od wcześniejszych rozważań. Mam C50 i wg dofmastera tam mam jakieś tabelki od .25 do 50m, ale skąd mam wiedzieć jaka jest odległość od przemiotu fotografowania. Czy macie jakieś sposoby czy to się "czuje".

http://www.fotografuje.pl/Article/Gl...praktyce/id/35
    tu jest fajnie wyjaśnione, ale jak czytać te dane z pierścienia ostrości, dla mojej 50 to jest od .45 do 3m a potem nieskończoność, a na stałe na obiektywie jakieś 22, | i 22 (??). Przepraszam za poziom pytania, ale nie da się ukryć, uczę się dopiero.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1
    .

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

niezbyt ...Zasięg do 50 m

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Przy 50m to obiektyw 50mm ma już hiperfokalną na f/2.8
    .

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

To a-dep to raczej jako ciekawostka ... bo i tak tam nic z tym nie widać .... albo widać nie za bardzo .... bo nie ocenisz w ten sposób granic ostrości (wszystko jest zbyt małe)
    Nie pomyliłeś aby programu A-DEP z przyciskiem podglądu głębi ostrości? A-DEP właśnie służy do ustawiania kombinacji przysłony/ostrości gwarantującej założoną GO - wielkość obrazu nie ma tam nic do rzeczy.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów