Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 92

Wątek: PQi: błędy odczytu, czy karta, czy co?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie PQi: błędy odczytu, czy karta, czy co?

Czesc!

Kilka razy na jakies 1000 fotek mam dziwne bledy w pliku. W zalaczniku jak wygladaja zdjecia.
    Karta PQI 8G, czytnik Hama, soft Lightroom, puszka 40D, robione Raw+jpg.

Czytnik mnie nigdy wczesniej nie zawiodl. Soft rowniez. Puszka i karta nowe.
    Wczesniej uzywalem Sandisk i 300D i nigdy podobnego bledu nie widzialem.
    40D z sandiskami rowniez dzialal dobrze..

Co najdziwniejsze, wszystkie bledne zdjecia, wygladaja w miare tak samo. Tzn, prostakat blednych pixeli jest zawsze w miare w tym samej pozycji. Czyli tak na oko, od srodka-dol, do prawej krawedzi. (przy pionowych zdjeciach analogicznie).

Ktos widzial kiedys cos podobnego?
    Tomasz

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

tez uzywam PQI 8gb i extreme III, czytnik a4tech. nigdy czegos takiego nie widzialem. to znaczy spotkalem sie z czyms takim gdy skasowalem sobie fotki z karty a potem odzyskiwalem zdjecia programem rescue pro, to wtedy sie takie fotki zdazaly, tak to nie. moze masz jakis wadliwy model PQI
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Ja na swojej PQI 4gb miałem podobne "cuda" - na kilku zdjęciach tylko (na szczęście). Poza tym zdarzały się raz na jakiś czas błędne pliki (RAW) nie dające się odczytać (pisało że file corrupted czy coś takiego).
    Kupiłem Sandiska i nie mam problemów.
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Początki nałogu Awatar czajna
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Ja na swojej PQI 4gb miałem podobne "cuda" - na kilku zdjęciach tylko (na szczęście). Poza tym zdarzały się raz na jakiś czas błędne pliki (RAW) nie dające się odczytać (pisało że file corrupted czy coś takiego).
    Ja mam identyczny problem :/ Napełniłem moje 4gb już kilka razy i sprawa wygląda tak, że na te ok. 500 Rawów, które wchodzą na karte co 70-80 zdjęcie nie da się otworzyć na kompie (file corrupted), czyli ok. 8-10 fotek jest zepsutych a moment stracony. W aparacie wyświetla wszystkie. Sprawdzałem już czytnik, jest ok, 2 lata używałem Extreme III i nigdy nie było takich cyrków. Pertraktuje teraz z serwisem i mówią, że czegoś takiego jeszcze nie mieli.
    Druga sprawa jest taka, że karta PQI 4GB w porównaniu z EIII 2GB dużo dłużej się włącza (czerwona dioda dłużej świeci) nie wspominając o formatowaniu karty przez aparat. Biorę poprawke na wielkość kart ale różnica mz jest za duża. Czy jest to związane z szybkościami?? Wg producentów są podobne.
    Jakby ktoś coś mógł pomóc niech pisze...
    30D+BG-E2; T12-24/4; T28-75/2,8; C70-200/4L; C430EX II; GP324C + M488RC2; Computrekker AW i kilka GB na kartach

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czajna Zobacz posta
    Pertraktuje teraz z serwisem i mówią, że czegoś takiego jeszcze nie mieli.
    Jesli piszesz o serwisie pqi to kit Ci wciskaja, ktos juz opisywal na forum to ze wymienial na gwarancji karte z takimi bledami. Ostatnio sam kupilem 2 karty pqi 4gb x120 i mam to samo. 3-5 rawow na karte jest nie do odczytania.

Bylem zachwycony do pierwszego przegladniecia rawow, jpg podgladowy jest zawsze ok wiec odrazu to nie wyszlo na jaw. Nigdy wiecej tego badziewia...

Domyślnie

Czyli wniosek taki, że dość mocno zachwalane karty PQI mimo, że tańsze, są kiczowate i nie warto sobie nimi głowy zawracać.

Dobrze, że trafiłem na ten wątek bo chciałem właśnie taka kartę kupić, ale teraz już wiem, że tego nie zrobię.

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Właśnie zaobserwowałem ten sam problem z kartą PQI, trzeba wracać do SanDiska.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Mam trzy karty 8GB PQI. Dwie są made in Taiwan a jedna z Chin. Te z Tajwanu działaą bez żadnych problemów. Na tej z Chin przytrafił mi się jeden RAW nie do odczytania (file corrupted). Po formacie na razie działa ok, ale niesmak pozostał.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Mam trzy karty 8GB PQI. Dwie są made in Taiwan a jedna z Chin. Te z Tajwanu działaą bez żadnych problemów. Na tej z Chin przytrafił mi się jeden RAW nie do odczytania (file corrupted). Po formacie na razie działa ok, ale niesmak pozostał.
    Moje trzy karty 4 GB PQI made in Taiwan , dają spoko radę z RAW-ami żadnych problemów. Taiwan górą ...:wink: ale Chiny mają olimpiadę

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jeżeli błędy pojawiają się zawsze w tym samym miejscu (prawy dolny róg), to tak na zdrowy rozum, nie jest wina karty tylko puszki.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów