Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 83

Wątek: Nieostre zdjęcia

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dzięki za , chyba się nie " wywaliłem " - marny angielski u mnie i tyle !
    wcześniej robiłem dużo ostrych zdjęć Fuji 7000
    nie wiem czy to kwestia " podkręcania " fotek przez producenta ?
    obecnie wspomagam się czasami statywem i niestety bez efektów
    stąd mój wątek i pytania ?
    wszystkim dziękuje za odpowiedzi !

Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-07-2008 o 21:46 Powód: thumbnail image

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na pierwszym ostrość masz złapaną na krawędź rękawka, na drugim na prawej ręce gościa. Moim zdaniem wszystko ok. Nieostrość wynika z bardzo płytkiej GO i trochę nieutrafionego focusa, ale raczej z winy fotografa (np. przekadrowanie czy zmianę odległości od obiektu pomiędzy uchwyceniem ostrości a zrobieniem zdjęcia) bo raz w jedną raz w drugą stronę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropuch35 Zobacz posta
    dzięki za , chyba się nie " wywaliłem " - marny angielski u mnie i tyle !
    ale prawie "wywaliłeś" forum ;-)
    nie wstawiaj bezposrednio zdjęc w tak duzej rozdzielczości.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie nieostre zdjęcia

dzięki a opinę , ale wg programu dostarczonego od Canona ostrość (czerwony punkcik )ustawiona jest w odpowiednim miejscu , czyli centralnie na twarze obiektów !
    co do wielkości zdjęć , to proszę wybaczyć
    jakie wymiary są polecane ? jakie formaty ?

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

1/100s przy 96mm i 1/200s przy 200mm, istnieje spora szansa że zdjęcie będzie poruszone przy takich ustawieniach.
    350D

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ten program nie pokazuje miejsca, w którym została złapana ostrość, tylko które pole af było użyte. W przypadku gdy następuje przekadrowanie po złapaniu ostrości już to nie będzie oznaczało to samo.

Również gdy obiekt i/lub fotograf poruszają się ostrość będzie złapana nieprawidłowo.

Tak czy owak - widać tu nie brak ostrości tylko ostrość złapaną nie tam gdzie trzeba. Raz za blisko raz za daleko. Dlatego moim zdaniem najpewniej nie mamy tu do czynienia z jakimś stałym błędem sprzętu tylko coś nie wyszło przy ustawianiu ostrości z winy fotografa bądź charakteru sytuacji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

to prawda , ale to tylko 2 zdjęcia , znaczna ich część zrobiona jest na krótszych czasach !
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z jednej strony to dobrze że sprzęt za kilka tysięcy jest ok , a z drugiej boli że marny fotograf , chyba jednak potrafię utrzymać w ręku 40D ? tak jak pisałem wcześniej dużo zdjęć zrobiłem Fuji 7000 , i naprawdę fajnie ostre fotki wychodziły
    co do samych zdjęć, zawsze ostrość celuję na twarz i tak też było w tych przypadkach
    Ostatnio edytowane przez ropuch35 ; 06-07-2008 o 23:20 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

przypomnij sobie jak duża GO była w tym Fuji, a zobacz jak niewielka jest na tych dwóch zdjęciach.
    350D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

czy dopuszczalne są korekty w programach graficznych ( np dostarczonych przez producenta ) ? wystarczy porawić ostrość i już lepiej

Początki nałogu

Domyślnie

A ja zapytam przewrotnie - ogladałeś swoje fotki tylko na ekranie, czy próbowałeś niektóre przenosić na papier - z reguły przy wykonywaniu odbitek zdjecia standardowo są nieco wyostrzane i na papierze (nawet przy formacie 20x30) wyglądają o niebo lepiej.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów