Nieostre zdjęcia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ropuch35
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

dzięki za , chyba się nie " wywaliłem " - marny angielski u mnie i tyle !
    wcześniej robiłem dużo ostrych zdjęć Fuji 7000
    nie wiem czy to kwestia " podkręcania " fotek przez producenta ?
    obecnie wspomagam się czasami statywem i niestety bez efektów
    stąd mój wątek i pytania ?
    wszystkim dziękuje za odpowiedzi !

Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: thumbnail image

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Na pierwszym ostrość masz złapaną na krawędź rękawka, na drugim na prawej ręce gościa. Moim zdaniem wszystko ok. Nieostrość wynika z bardzo płytkiej GO i trochę nieutrafionego focusa, ale raczej z winy fotografa (np. przekadrowanie czy zmianę odległości od obiektu pomiędzy uchwyceniem ostrości a zrobieniem zdjęcia) bo raz w jedną raz w drugą stronę.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez ropuch35 Zobacz wpis
        dzięki za , chyba się nie " wywaliłem " - marny angielski u mnie i tyle !
        ale prawie "wywaliłeś" forum ;-)
        nie wstawiaj bezposrednio zdjęc w tak duzej rozdzielczości.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ropuch35
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 23

nieostre zdjęcia

dzięki a opinę , ale wg programu dostarczonego od Canona ostrość (czerwony punkcik )ustawiona jest w odpowiednim miejscu , czyli centralnie na twarze obiektów !
          co do wielkości zdjęć , to proszę wybaczyć
          jakie wymiary są polecane ? jakie formaty ?

Komentarz

• Alzail
            Uzależniony
            • 2005
            • 574

1/100s przy 96mm i 1/200s przy 200mm, istnieje spora szansa że zdjęcie będzie poruszone przy takich ustawieniach.
            350D

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Ten program nie pokazuje miejsca, w którym została złapana ostrość, tylko które pole af było użyte. W przypadku gdy następuje przekadrowanie po złapaniu ostrości już to nie będzie oznaczało to samo.

Również gdy obiekt i/lub fotograf poruszają się ostrość będzie złapana nieprawidłowo.

Tak czy owak - widać tu nie brak ostrości tylko ostrość złapaną nie tam gdzie trzeba. Raz za blisko raz za daleko. Dlatego moim zdaniem najpewniej nie mamy tu do czynienia z jakimś stałym błędem sprzętu tylko coś nie wyszło przy ustawianiu ostrości z winy fotografa bądź charakteru sytuacji.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• ropuch35
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 23

to prawda , ale to tylko 2 zdjęcia , znaczna ich część zrobiona jest na krótszych czasach !
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                z jednej strony to dobrze że sprzęt za kilka tysięcy jest ok , a z drugiej boli że marny fotograf , chyba jednak potrafię utrzymać w ręku 40D ? tak jak pisałem wcześniej dużo zdjęć zrobiłem Fuji 7000 , i naprawdę fajnie ostre fotki wychodziły
                co do samych zdjęć, zawsze ostrość celuję na twarz i tak też było w tych przypadkach
                Ostatnio edytowany przez ropuch35; 18036. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Alzail
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 574

przypomnij sobie jak duża GO była w tym Fuji, a zobacz jak niewielka jest na tych dwóch zdjęciach.
                  350D

Komentarz

• ropuch35
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 23

czy dopuszczalne są korekty w programach graficznych ( np dostarczonych przez producenta ) ? wystarczy porawić ostrość i już lepiej

Komentarz

• jarekA
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 326

A ja zapytam przewrotnie - ogladałeś swoje fotki tylko na ekranie, czy próbowałeś niektóre przenosić na papier - z reguły przy wykonywaniu odbitek zdjecia standardowo są nieco wyostrzane i na papierze (nawet przy formacie 20x30) wyglądają o niebo lepiej.
                      chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Jacek Deka
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 356

Zamieszczone przez ropuch35 Zobacz wpis
                        czy dopuszczalne są korekty w programach graficznych ( np dostarczonych przez producenta ) ? wystarczy porawić ostrość i już lepiej
                        Jeżeli myślisz o DPP to z całą pewnością, jest to program, którym wykonuję podstawowe czynności i jest moim zdaniem najszybszym i skutecznym narzędziem do RAWów Canona. Następnie transferuję obraz do PSa i tu zaczyna się większa zabawa. Jeżeli uznam, że nie trzeba za wiele poprawiać to DPP w zupełności wystarczy.
                        Niebywałą zaletą ostatnich wersji DPP jest to, że potrafią korygować dystorsjie obiektywów co myślę, że jest nie bez znaczenia.

Poza tym do ściągnięcia z netu są za darmo nowe style (Picture Style). Można też tworzyć własne - Picture Style Editor .

Podsumowując. Soft dołączony do tak drogiego sprzętu jest dla mnie niezbędny, kto nie korzysta nie wie co traci, ale magików jest wielu i nie takie sztuczki potrafią bez softu, ale na to potrzeba czasu, umiejętności i pieniędzy.

Komentarz

• caveman
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 239

Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz wpis
                          Podsumowując. Soft dołączony do tak drogiego sprzętu jest dla mnie niezbędny, kto nie korzysta nie wie co traci, ale magików jest wielu i nie takie sztuczki potrafią bez softu, ale na to potrzeba czasu, umiejętności i pieniędzy.
                          IMO sztuką jest zrobić dobre zdjęcie bez obróbki, a nie słabe zdjęcie z dobrą obróbką graficzną, mimo że efekt końcowy może być identyczny. Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez caveman Zobacz wpis
                            IMO sztuką jest zrobić dobre zdjęcie bez obróbki, a nie słabe zdjęcie z dobrą obróbką graficzną, mimo że efekt końcowy może być identyczny. Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.
                            Bzdury. Sztuką jest zrobić dobre zdjęcie i dobrze go obrobić.

Fotografowanie nigdy nie kończyło się na wcisnięciu spustu migawki (chyba że Polaroid :-)).
                            Zdjęcia analogowe wymagały obróbki chemicznej i ciemniowej - zdjęcia cyfrowe wymagają obróbki elektronicznej (i nie ważne czy zrobisz to na komputerze czy w aparacie; bo ustawienie WB w aparacie to też nie jest nic innego jak obróbka).
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• marekk_ok
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 821

... Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.
                              Obawiam sie iz sie grubo mylisz - chyba ze masz jakies "super suwaki". Ja troche juz obrobilem fotek z RAW-ow i nie jest to takie sobie "bawienie sie suwakami" - bynajmniej dla mnie. Wiec moze nie generalizuj iz "kazdy głupi to umie".

Komentarz

• Toffic
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 235

He, he, he
                                W analogowej fotografii każdy głupi potrafi bawić się w ciemni z chemikaliami. Sztuką jest oddanie nieruszonego negatywu do labu i mieć super odbitki.
                                Fotografia

-

Komentarz

Pracuję...
                                X