Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 83

Wątek: Nieostre zdjęcia

Uzależniony

Domyślnie

To chyba w zalezności czego oczekujesz.
    Trzeba sobie zadac pytanie po co sie wzielo aparat do reki.
    Jak bawisz sie lustrzanka to chyba jestes swiadomy po co wydales tyle pieniedzy.
    Dobre kompakty robia super zdjecia ale ograniczaja mozliwosci. SLRki daja duze mozliwosci ale trzeba popracowac zeby osiagnac dobry rezultat.

Swiadomy fotograf najpierw robi zdjecie w głowie a potem wyzwala migawke, idzie do domu i obrabia zdjecie tak, zeby osiagnac zamierzony efekt.

Coś już napisał

Domyślnie

ad. ropuch35:

tak jak napisał rOOmak: zależy, czego oczekujesz. Jeśli jesteś pstrykaczem - ustawiasz jpg i automatyka aparatu robi wszystko za Ciebie.
    Jeśli jesteś ambitnym pasjonatem fotografii, zapominasz o jpg i pracujesz na RAW'ach, które TRZEBA obrabiać, bo w sumie inaczej się nie da. RAW nie jest stricte plikiem graficznym, jak jpg. RAW ma naturę zwykłego pliku, zbioru danych - bo jest to dosłownie zrzut całości danych z matrycy.
    Zauważ, że pliku RAW (np. canonowskie .cr2) zwykle nie da się otworzyć za pomocą standardowych narzędzi (jak np. podgląd obrazów w XP).

"widzę że kolory na zdjęciach zamieszczanych w necie są zawsze bardziej nasycone i intensywnie ! ?"

tak, bo są po obróbce Wystarczy trochę pojeździć krzywymi, levelami i osiągniesz to samo - wysokie nasycenie i intensywność.
    Chociaż standardowo automatyka kompaktów (nie wiem jak z lustrami, jeszcze nie robiłem swoim na jpg) podnosi kontrast i nasycenie, aby "ogłupić" użytkownika pięknymi kolorami, za którymi stoi jednak tylko osiem bitów....
    "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
    Mikołaj Kopernik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

witam , niestety nie do końca uzyskałem odpowiedź na moje pytanie .
    Czy nieostre zdjęcia to wina Sigmy czy moja ? Natomiast wiele się nauczyłem , i tu dziękuję Wszystkim za swoje komentarze . W opini niektórych zamieszczone fotki są ostre , wg mnie nie .
    Te same fotki na różnych ( rozdzielczość i jakość ) monitorach prezentują się inaczej .
    Wszystko wskazuje że będę zmuszony wysłać obiektyw i body do kalibracji .
    Czy ktoś już to praktykował ? i z jakim efektem ?
    pozdrawiam
    "pstrykacz" ropuch35

Uzależniony

Domyślnie

Najlepiej pobaw sie najpierw w domu. Ustaw na 200mm , pełna dziura i pstryknij jakies obiekty ustawione jeden za drugim. Upewnij sie czy łapie ostrość w miejscu w którym chciałeś.
    Ja mam sigme która nie jest doskonała i poprawiam ostrość w PS. Mam tez L-ke ktora jest żyletą w 100%. Wolałbym nic w body nie ruszac tylko dlatego żeby badziew lepiej ostrzył. Chyba, że kalibracja ogranicza sie do szkła.Nie mam na ten temat wiedzy.
    Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

przy czasach 1/60 sek musiało wyjść poruszone. Nie ma siły.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie nieostre zdjęcia c.d

witam , powracam do starego tematu , przetestowałem dwa obiektywy Canona , w tym jeden 50 mm ( 1.4 f ) i nietety problem nieostrych zdjęć pozostał , w czym może być przyczyna ? ( zdjęcia robiłem ze statywu )
    dziękuję z góry za podpowiedzi
    pozdrawiam

pzglicz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropuch35 Zobacz posta
    witam , niestety nie do końca uzyskałem odpowiedź na moje pytanie .
    Czy nieostre zdjęcia to wina Sigmy czy moja ? Natomiast wiele się nauczyłem , i tu dziękuję Wszystkim za swoje komentarze . W opini niektórych zamieszczone fotki są ostre , wg mnie nie .
    Te same fotki na różnych ( rozdzielczość i jakość ) monitorach prezentują się inaczej .
    Wszystko wskazuje że będę zmuszony wysłać obiektyw i body do kalibracji .
    Czy ktoś już to praktykował ? i z jakim efektem ?
    pozdrawiam
    "pstrykacz" ropuch35
    Mam podobny problem z EOS 450D i kitowym 18-55 IS. Przy okazji: prośba do czytających i bardziej zorientowanych, o podgląd i opinię czy poniższe rozmycie jest normalne dla kitowych szkieł:
    http://profile.imageshack.us/user/pm...mg0080alf7.jpg
    http://profile.imageshack.us/user/pm...ewocropjx5.jpg

http://profile.imageshack.us/user/pm...img0071no4.jpg
    http://profile.imageshack.us/user/pm...wkacropcc9.jpg

Powyżej: przykładowe zdjęcia robione powyższym zestawem - duże + wycięty fragment w który celowałem punktem AF. Wg mnie strasznie mydli :/
    Zdj. robione w trybie automatycznym (landscape, OIDP)

A co do meritum, byłem ze swoim aparatem w serwisie na Żytniej celem wykonania kalibracji. W sumie jestem niezbyt zadowolony, pracownicy prezentowali podejście do klienta z epoki Społem. Sama kalibracja trwała tydzień i nie dała widocznych efektów (o ile ogóle została wykonana).
    Chcesz, wpadnij do nich, może będziesz miał więcej szczęścia, bo ja chyba zawitam tam ponownie uzbrojony w kilka paragrafów.
    pozdrawiam, p.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmm.. a próbowałeś podpiąć inne szkiełko ?

pzglicz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Hmm.. a próbowałeś podpiąć inne szkiełko ?
    Niestety nie, bo to jedyne jakie mam..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie nieostre zdjęcia c.d

Witam
    Chętnie wpadnę na Żytnią , ale jestem z Poznania , a czasu brakuje .
    Sprawiłem sobie Canona 50 mm f1.8 ( niewiele droższy od kita ),
    i jest ok , duża i fajna zabawa ,choć dużo plastiku - polecam .
    Wcześniej testowałem lepsze obiektywy (np 50 mm f1.4) i bywało różnie .
    Co do kalbracji Sigmy 18-200 to serwis zaprasza do wysłania całego zestawu do siebie , i ma to się zamknąć w kilku tygodniach , więc się zastanawiam .
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ropuch35 ; 18-08-2008 o 23:35

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów