jak tylko imageshack aktywuje dam przyklady
jak tylko imageshack aktywuje dam przyklady
http://img92.imageshack.us/img92/5670/img0254gr0.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/2410/img0247cx4.jpg
Udało mi się dzisiaj zrobic kilka lepszych zdjęc, ale prawdę mówiąc kompaktami robiłem takie samo jak nie lepsze. Więc albo to moje nieumiejętności, albo moje oczekiwania co do sprzętu entry level SLR były/są zbyt wysokie.
Ustawienie bardzo wysokiej ostrości w menu aparatu (bądź w Zoom Browserze), daje satysfakcjonujący skutek, ale chyba nie o to chodzi...
Będę wdzęczny za sugestie i porady.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
UUUUps sorrry- miały byc linki...
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 25-07-2008 o 14:09 Powód: [IMG] off
jak na mój gust, ostro jest, tylko domniemam, że nie tam gdzie chciałeś. Na 1 zdjęciu ostre są kamyczki przed dzieckiem, a na 2 ciut za dzieckiem (nogawka jest już w miarę w głębi ostrości). Pytanie teraz z czego to wynika, czy z Twojej nieumiejętności czy może z front focusem bądź back focusem, ale pewnie to pierwsze
aha i zdjęcia z DSLR się ostrzy raczej zawszekompakt to robi już od razu po zrobieniu zdjęcia, a tutaj musisz to sam zrobić na komputerze
![]()
350D
o tym nie miałem pojęcia- po prostu myślałem że jest jak w analogu gdzie z ostrością na zdjęciach nie miałem większych problemów.
A tutaj się po prostu podłamałem na początku- trochę kasy wydałem i zdjęcia dalekie od oczekiwań (w kwestii jakości oczywiscie)... Zwłaszcza w porównaniu do tych oglądanych w Internecie robionych tym samym aparatem i tymi samymi obiektywami.
ale popatrz, zdjęcia z analoga oglądałeś na odbitkach 10x15? ewentualnie 14x21? To tak jakbyś oglądał zdjęcie z DSLR w 30% powiększeniu, albo i mniejszym. Aha jeszcze ważne jest czy robisz w JPG czy RAW, bo jak w JPG to aparat również ostrzy, a siła zależy od ustawień w Body.
350D
Poza tym przypominam, że cyfra, w przeciwieństwie do analoga, posiada filtr Bayerowski, jak i AA, które ze swej natury rozmywają obraz, który potem trzeba wyostrzyć. Poza tym już tutaj zostało napisane - zwykle zdjęcia wywołane wyglądają lepiej.
"Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
Mikołaj Kopernik
Dziękuję za wyjaśnienia. Na razie robiłem w JPG. Właśnie te ustawienia w body w trybie nastaw automatycznych (z których ja akurat raczej nie będę korzystał, ale rodzina na pewno tak) mnie zaskoczyły "in -". Że tak mało jest tam tej ostrosci.
Oczywiscie przy Tv czy Av i ustawianiu ostrosci na 5-7 byłem już :grin: (choc Tokina 12-24 jakby dalej odstawała)
witam
rozumiem , że wszystkie zdjęcia z cyfrowych lustrzanek trzeba obrabiać ?
czy zdażają się dobre zdjęcia bez pracy w programie graficznym ?
widzę że kolory na zdjęciach zamieszczanych w necie są zawsze bardziej nasycone i intensywnie ! ?
pozdrawiam