Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Nieostre zdjęcia

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropuch35 Zobacz posta
    czy dopuszczalne są korekty w programach graficznych ( np dostarczonych przez producenta ) ? wystarczy porawić ostrość i już lepiej
    Jeżeli myślisz o DPP to z całą pewnością, jest to program, którym wykonuję podstawowe czynności i jest moim zdaniem najszybszym i skutecznym narzędziem do RAWów Canona. Następnie transferuję obraz do PSa i tu zaczyna się większa zabawa. Jeżeli uznam, że nie trzeba za wiele poprawiać to DPP w zupełności wystarczy.
    Niebywałą zaletą ostatnich wersji DPP jest to, że potrafią korygować dystorsjie obiektywów co myślę, że jest nie bez znaczenia.

Poza tym do ściągnięcia z netu są za darmo nowe style (Picture Style). Można też tworzyć własne - Picture Style Editor .

Podsumowując. Soft dołączony do tak drogiego sprzętu jest dla mnie niezbędny, kto nie korzysta nie wie co traci, ale magików jest wielu i nie takie sztuczki potrafią bez softu, ale na to potrzeba czasu, umiejętności i pieniędzy.

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Podsumowując. Soft dołączony do tak drogiego sprzętu jest dla mnie niezbędny, kto nie korzysta nie wie co traci, ale magików jest wielu i nie takie sztuczki potrafią bez softu, ale na to potrzeba czasu, umiejętności i pieniędzy.
    IMO sztuką jest zrobić dobre zdjęcie bez obróbki, a nie słabe zdjęcie z dobrą obróbką graficzną, mimo że efekt końcowy może być identyczny. Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    IMO sztuką jest zrobić dobre zdjęcie bez obróbki, a nie słabe zdjęcie z dobrą obróbką graficzną, mimo że efekt końcowy może być identyczny. Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.
    Bzdury. Sztuką jest zrobić dobre zdjęcie i dobrze go obrobić.

Fotografowanie nigdy nie kończyło się na wcisnięciu spustu migawki (chyba że Polaroid :-)).
    Zdjęcia analogowe wymagały obróbki chemicznej i ciemniowej - zdjęcia cyfrowe wymagają obróbki elektronicznej (i nie ważne czy zrobisz to na komputerze czy w aparacie; bo ustawienie WB w aparacie to też nie jest nic innego jak obróbka).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

... Każdy głupi umie ustawić AWB np na Auto i robić RAWy, pozniej na kompie suwakami sie bawić i być zachwyconym z wyników.
    Obawiam sie iz sie grubo mylisz - chyba ze masz jakies "super suwaki". Ja troche juz obrobilem fotek z RAW-ow i nie jest to takie sobie "bawienie sie suwakami" - bynajmniej dla mnie. Wiec moze nie generalizuj iz "kazdy głupi to umie".
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

He, he, he
    W analogowej fotografii każdy głupi potrafi bawić się w ciemni z chemikaliami. Sztuką jest oddanie nieruszonego negatywu do labu i mieć super odbitki.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy nowe wersje DPP ( z korekcją dystorsji ) są darmowe ? i dostępne na stronie Canona ?
    Mam takie wrażenie , że wiele fotek ( dobrych ) dotkniętych jest przez programy graficzne ??

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sztuka obróbki graficznej jest istotnym i nieodzownym elementem fotografii cyfrowej. Oryginał to RAW-odpowiednik negatywu. Jpeg "z puszki" nie jest oryginałem, tylko opcją konwersji auto w wykonaniu softu canona.
    W moim odczuciu podkreślanie, ż to "czyste i niepsute oryginalne jpeg prosto z puszki" to oznaka braku świadomości w tej materii w najlepszym razie, a w najgorszym krańcowy objaw lenistwa.
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja nic nie podkreślam , słucham tylko i chcę się uczyć od lepszych ,
    stąd pytania , które w Waszej ( zawodowców ) opini mogą brzmieć różnie
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Czy nowe wersje DPP ( z korekcją dystorsji ) są darmowe ?
    tak, ale zawsze sa to aktualizacje.

Z tym że korekcje wad obiektywów dotyczą tylko i wyłącznie obiektywów Canona i nie ma się tu Canonowi co dziwić, bo przecież nie będzie korygował obiektywów konkurencji; tak więc będziesz przeklinał dzień, w którym kupiłeś Sigmę :-)

i dostępne na stronie Canona ?
    tak, zwykle tylko najnowsza; ale jak dobrze poszukać to i starsze się znajdą.

Mam takie wrażenie , że wiele fotek ( dobrych ) dotkniętych jest przez programy graficzne ??
    WSZYSTKIE są dotknięte, jak nie przez komputer to przez oprogramowanie aparatu, bo przecież RAWów nikt nie pokazuje :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie nieostre zdjęcia c.d

wracam do tematu nieostrych zdjęć w moim zestawie ( czyli Canon 40D , sigma 18-200 stab. no i ja )
    dotarył mnie słuchy , że przy niektórych egzemplarzach obiektywu sigmy
    należe je zestroić z korpusem aparatu ??!!
    czy ktoś to może potwierdzić ?
    dzięki

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów