Mam Pro1 i 400d z 24-105L.Robiłem test ostrości (w rawach identycznie wywołanych) i wyszedł mi remis ze wkazaniem na Pro1!
Mam Pro1 i 400d z 24-105L.Robiłem test ostrości (w rawach identycznie wywołanych) i wyszedł mi remis ze wkazaniem na Pro1!
A teraz sprawdź na ISO 200, nie daj Boże ISO 400.
Pro1, tak, mam, fajny aparacik, "super makro" fajnie działa, w razie potrzeby MF na pierścieniu, L-ka rzeczywiście nie abberuje, wszystko super fajnie i bardzo mi się podoba tylkooo...
->RAW to nie RAW (w porównaniu do luster)
->ISOkaszana i pozatym max 400, więc trochę "mało".
Pod względem ISO, G9 bije Pro1 na łebniestety panowie. Właśnie zamawiam G9.
![]()
-| Canon 5D | Canon 7D |
-| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |
Ciekawe kto kupuje "puste strony" w tej gazecie
Na szkło klasy Pro1 pewnie nie ma co liczyć ale można oczekiwać na wypasioną dyszkę - Canon się rozwiódł z Sony jeśli chodzi o matrycę powershotów i tu będzie chciał pokazać kto i co ... ja liczę na jasny - f/2.0-f/2.5-3.0 - obiektyw z mega stabilizatorem - 5EV, ale tylko w starym układzie tj. 35-140 ewentualnie 28-140, cmos, 720p, może 1080p - ale tu to wyjdzie kaszanka sądząc po HV20 czy TX1.
Poza tym jak wyjdzie EF-S 18-200 IS to gie dla mnie jest bez sensu![]()
jezeli ktos kupuje kamerę za 3 tys i oczekuje jakosci jak z kamery A1 kosztującej 3x więcej to ja nie mam wiecej pytan
Prywatnie mam HV10 /ostatnio kupiłem tez HF10 ale to już nie jest to/ i wg mnie kamera ta jest niemal DOSKONAŁA w swojej klasie cenowej. HV20 i HV30 to tylko ewolucja tego modelu. Matryca, DSP, optyka -czyli najwazniejsze elementy - są identyczne
Ja oczekuję, że jak sensor wyciąga 1080 to producent założy optykę zdolną przenieść chociaż HDV... oczywiście nie to żebym narzekał na HV20 a A1 nie kupiłem bo bez sensu dla mnie - jakbym chciał przyszpanować to bardziej bym wszedł w P2 ale tam nie ma autofokusa więc na wakacje odpada...a nie w 1080p (okrojone z powodu taśmy) do HDV za $3k.
Nie pamiętam czego tam nie miała ta dziesiątka, że się zdecydowałem na dwudziestkę a już wiem ... przez HV20 przepuściłem sobie cały Hi8.
Off
hehe
przez HV10 też byś mógł
jedyna roznica (a wlasciwie dwie) to tryb 24p oraz wejscie mikrofonowe.
Dla mnie jednak cenniejsza jest kieszonkowość dziesiątki. 20/30 odpadła więc w przedbiegach..Teraz kupiłem HF10 ale tylko dlatego ze chcialem miec alternatywną kamerę na karty pamieci którą wyciagam z kamery, wrzucam do ps3 i ogladam film - bez mozolnego przewijania, babrania się z podłączaniem kamery do TV etc...
HV10 ma jednak ten potencjał ze moze pracowac takze w starym dobrym DV dzieki czemu mam kamerę-backup na czarną godzinę jeśli nawali mi "zawodowy" sprzęt.
Podstawową zaletą dla której ja kupiłem G9 jest niepozorność.Znam wiele miejsc/tematów gdzie po prostu wniesienie/wyjęcie/użycie lustrzanki nie wchodzi w grę. I wtedy sprawdza się G9 bo kompakty są wszechobecne i już nikogo nie dziwią.
Jakość zdjęć - w połączeniu z ISem - znakomita.
Aparacik świetnie wpisuje się w oreśloną tzw niszę rynkową co nawet "guzikologia" podkresla: raczej nie jest to kompakt dla amatorów - za to zaawansowanym daje mozliwość zrobienia udanych zdjęc tam gdzie...jak na wstępie :-)
Info o rozwodzie z Sony (patrz nieszczęsne matryce do kompaktów!) tylko mnie nakręca pozytywnie!
Może jednak niskoszumiacy CMOS?
I chyba nie byłby to "szczał w stopę" dla Canona?..
No przecież firma puściła info (chyba w 2006), że buduje fabrykę dla cmos-kompaktów.
Więc nie może a na pewno. Pytanie czy odrazu we wszystkich kompaktach czy na początek flagowe gie czy es.
Na pewno nie, jak dadzą cmosa groźnego dla 1000D czy 450D to skroją szkło do ciemnych 35-140 i kupa... jak zawsze (do tej pory) w kompaktach.
prawie masz swoj wymarzony kompakt
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7577
Śmiem twierdzić, że po tym co zobaczyłem (i widzę codziennie) na zdjęciach z TZ-1, TZ-2 już nigdy nie ruszę aparatów tej firmy, kamery (P2 mniam mniam) to już co innego...
Nawet gdyby te aparaty miały szkło z G2 (f/2-f/2.5) nie spojrzałbym na to gdyby mi dawali za darmo. Sorry, ale nie bez kozery w sklepie foto, gdzie sprzedaje właściciel nie pracownik, prawie każdy kompakt trafiający w ręce klienta nosi logo Canona...