To jest bolec popychacza przysłony. Oryginalnie jest wprasowywany w ta blaszkę i ciężko Ci będzie to zamocować. Ja bym próbował delikatnie przykleić jakąś żywicą epoksydową. Wcześniej oczywiście okolice dokładnie odtłuścić np. acetonem. Jak masz obiektyw z przełącznikiem A/M to możesz sobie boleca darować bo przysłone możesz zamykać przełącznikiem.
nie mam z przełącnzikiem...samemu się kręci :/a jaki to będzie (nazwa) żywica epoksydowa? ja mam jakis dwuskładnikowy klej pattex...czy jakoś tak :/
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Skoro dwuskladnikowy to bedzie ok.
I jak praca nad obiektywem ? Udalo sie ? Ja teraz bede mial podobny zabieg ale w innym obiektywie, zobaczymy czy sie uda. Tez nie moge przymykac przyslony :sad:
Tzn..miałam przez cały miesiąc praktyki no ihm...liczę, że jeszcze nei zgubiiłam żadnej śrubki![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Ja jutro przeprowadzam operacje zlutowania dwoch czesci, wyglada to na miedz wiec powinno sie udac. Bylem ciekaw czy klej trzyma czy nie![]()
Jako ze nie moge sie edytowac to dopisze sie post pod postem. Rozebralem caly obiektyw, konstrukcyjnie bardzo podobny do tego heliosaJakbys miala jakis problem i nie wiedziala do konca jak go zlozyc to wyslij tylko pw a rozbiore swoj obiektyw i porobie fotki co gdzie i jak ma byc
![]()
czy moze ktoś pomóc-ponieważ chce wyczyścić heliosa-ale niestety-boije się go rozkręcać... czy ktoś może władować jeszcze raz instrukcje składania heliosa-ponieważ tamten plik juz nie istnieje
Ja swojego pentora juz z 50 razy rozkrecalem i z tego co patrzylem to konstrukcja jest strasznie helioso-podobnaMoge w ciagu weekendu zrobic szczegolowa foto instrukcje
http://images34.fotosik.pl/331/538e9053a5001204.jpg
Tak wyglada prawie rozkrecony na czesci pierwsze![]()