Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Help, Jak skręcić heliosa?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To może być trudne do zrobienia. Może w jakimś zakładzie złożą go za grosze ?

Jeśli samemu, to najwygodniej byłoby odkręcić mocowanie z tyłu a następnie te dwie prowadnice. Wtedy wkręcić soczewki przy jednoczesnym ustawieniu pierścienia ostrzenia na nieskończoność. Wtedy mamy 1/x prawdopodobieństwa, że będzie dobrze skręcony.

Bazując na tych zdjęciach:
    http://www3.yomogi.or.jp/gadsaito/helios44m-6.html

widać ile musi wystawać ten tubus przy nieskończoności, czyli koniec pierścienia ostrości mniej więcej pokrywa się z miejscem zwiększenia średnicy tej części która wypadła.

Jeśli jednocześnie literka "H" ze słowa "Helios" leży mniej więcej na przedłużeniu czerwonego wskaźnika ostrości to wszystko powinno być ok.
    Wtedy jest pewne, że te wycięcia są w miejscu prowadnic, które można umieścić na swoim miejscu i przykręcić, oraz że bolec przysłony jest w miejscu tego dzyndzla w który musi trafić.
    Na koniec wystarczy przykręcić tył obiektywu i trafić wspomnianym bolcem w popychające go ramie z wycięciem.

Jeśli się nie zgadza to dokładnie w momencie wykręcenia soczewek obrócić o kilkanaście stopni i wkręcić jeszcze raz aż do skutku. Za którąś próbą powinno się udać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie mogę już edytować, więc napiszę nowy post.

Zapędziłem się z tym wyrównywaniem do literki "H" :-) .
    Wątpię, że we wszystkich egzemplarzach będzie tak samo.
    Lepiej zasugerować się bolcem od przysłony (z tej części która wypadła) by był po tej stronie obiektywu, gdzie są wartości przysłony (mniej więcej na wysokości f/5.6). Mam nadzieję, że udało mi się to wystarczająco jasno wytłumaczyć .

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

kuźwa już wiem jak co i gdzie tylko musze wymierzyć dobrze wkręcenie tej głownej części z soczewkami ALE własnie mi sie bolec ukręcił :/ czy on jest wkrecany czy juz ułamany i musze cos wykombinować zastepczego czu to sie wkreca? bo ja k nie to klejem go bede probowala chyba ..wrrr...Bagnet dzieki za zdjecia sa bardzo pomocne okazuje sie ze co najwazniejsze to po wkreceniu odpowiednio tej glownej czesci wystarczy sie trzymac dziurek na srubki i bedzie ok...tylko ten bolec :/ wrr.... nie wiem jak to sie moglo stac skoro w ogole na sile nic nei robilam
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Zablokowany

Domyślnie

Dobrze, że mi przypomniałaś o tej instrukcji.

Właśnie zeskanowałem i można ściągnąć tutaj (4MB): http://www.speedyshare.com/736469372.html

Zablokowany

Domyślnie

Bolec jest bardzo ciężko ułamać. Jesteś pewna, że po prostu nie wypadł?

Domyślnie

nie wiem wlasnie czy nie wypadl a moze wypasc? nie wiem po prostu na czym on mialby sie trzymac w tej postaci

Zablokowany

Domyślnie

Ja już tego heliosa nie mam i nie pamiętam bo składałem to dawno temu. Wiem, że bolec da się wyjąć i potem złożyć resztę bez bolca bo tak zrobiłem, nawet chyba w tym artykule jest opisane jak to zrobić. Wyślij zdjęcie tego co ci odpadło to będzie jasna sytuacja.

Domyślnie

ok ale nie dziś bom lekko %owa

Domyślnie

Oj Peanko w takim stanie zaglądasz na forum...
    uważaj bo jeszcze ktoś Ci się w takim nastroju spodoba i co będzie
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    Oj Peanko w takim stanie zaglądasz na forum...
    uważaj bo jeszcze ktoś Ci się w takim nastroju spodoba i co będzie
    1. Paenka nie Peanka
    2. Napisała swojego posta 30.06 (4 dni temu)
    3. Co Twój post wnosi do wątku? Prywatne wiadomości się zepsuły? Są lepszym rozwiązaniem do podrywu

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów