Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Help, Jak skręcić heliosa?

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Help, Jak skręcić heliosa?

Mam problem. Bawiłam się starym heliosem i go hmm...przypadkowo rozkręciłam :/ A jak to sie stało. Już piszę. Miałam luzy na pierścieniu ostrości, działał gdy się go docisnęło no i tak sobie kręciłam naróżne sposoby i potem jak zobaczyłam że się z tego obiektywu wysuwa jedna częśc przy kreceniu pierscieniem to stwierdziłą, ż epo co się męczyc pierścieniem pokręcem tym co samo się wykręca no i wykręciłam :/ mam obiektyw w dwuch częściach. Jedna z soczewkami a druga jakby obudowa. Helios to jest z takimi opisami (bo nie wiem ktory mowi o milimetrach :/ helios - 44m- 6 58mm1:2 Zenit M52x0,75 MC
    Przy okazji jakby ktoś rozkodował te opisy to byłabym wdzieczna.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Heh, kiedyś rozebrałem i złożyłem chyba perfekcyjnie swojego Heliosa, ale choć lubię wyzwania literackie, myślę że bez obrazków się nie obejdzie... ;-)

Od końca:
    MC - powłoki antyrefleksyjne (chyba starszy egzemplarz bo później już o tym nie pisali)
    M52x0,75? - to będzie średnica i skok gwinu na filtr - w mm
    58mm 1:2 - ogniskowa 58mm i maksymalny otwór f/2
    6 - nie wiem
    44M - taka nazwa ;-)
    Ostatnio edytowane przez ewg ; 29-06-2008 o 16:01
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy ta część, która się wykręciła ma duży, długi gwint z dwoma wycięciami po bokach ?

Domyślnie

tak ta czesc ktora sie wykrecila ma szary metalowy gwint na dlugosc ok1,5 cm dalej wystaje plastikowa tulejka z soczewką i obok jest bagnecik od przesłony (bo jak tym ruszam to sie przeslona zmienia ) ma wycięcia ale 4

on na zywo nie jest taki brudny jak na zdjęciach

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

To najgorsze co mogłaś zrobić. Też to kiedyś wykręciłem i potem miałem kłopot z wkręceniem części z soczewkami tak żeby obiektyw ostrzył na nieskończoność i przy nieskończoności przestawał się kręcić (opór - koniec gwintu). Właściwie przy odrobinie szczęścia możesz trafić w tą samą ścieżkę gwinu i nie powinno być żadnych odstępstw, ale pamiętam, że mnie się to niestety nie udało i musiałem luzować takie małe śrubki z boku, które służą właśnie do regulacji ustawienia na nieskończoność i bardzo trudno to zrobić a co dopiero opisać - potrzeba świętej cierpliwości i dobrego aparatu jako wzorca. Nie radzę już niczego więcej rozkęciać a jedynie próbować z tym srebrnym grubym gwintem - może za którymś razem trafisz, tak jak było - prawdopodobieństwo jest duże bo gwint ma chyba 4 ścieżki wiec prawdopodbieństwo jak 4:1.

Nie wiem skąd miałaś wcześniej te luzy ale jak po dokręceniu wszystkiego co się da wciąż nie będzie dobrze, pamiętaj że to jeden z najtańszych i najłatwiej dostępnych obiektywów. Radocha z rozbierania jest niezaprzeczalna, ale z używania egzemplarza fabrycznie dziewiczego jeszcze większa. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tez kiedyś rozkręciłem Heliosa na częsci pierwsze. Był strasznie zasyfiony i ciążko chodził. Składałem go chyba 3 godziny. Jedyny sposób to próbować trafić na odpowiednią nitkę gwintów. Z tego co pamietam to tam sa 2 gwinty które trzeba zgrać ze sobą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha jak już masz go rozkręconego to polecam go wyczyścic z tej żółtej maszi i posmarować jakimś smarek silikonowym.

Mój obiektyw uzywa w tym momencie Thorin i chyba się nie skarżył że coś nie działa
    Ostatnio edytowane przez canis_lupus ; 29-06-2008 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Zablokowany

Domyślnie

Też kiedyś rozkręcałem. Jak wrócę wieczorem to wyślę ci instrukcję zeskanowaną jak rozłożyć na części pierwsze i poskładać. (Gdybym zapomniał i nie wysłał to napisz mi na priv).

Co do żółtego smaru to strasznie się trzeba namęczyć, żeby to zmyć. Polecam płyn do mycia naczyń, twardą szczoteczkę do zębów, ciepłą wodę i lateksowe rękawiczki żeby się tym paskudztwem nie wymazać.

Domyślnie

no dobra panowie ale z tej czesci w ktora wkladam ten gwintowany wystaja takie dwie blaszki czy ja czasem nimi nie powinnam wcelowac w te dziurki na tej czesci wkrecanej??

dokrecalam oczywiscei te srubki od pierscienia ostrosci te takie cztery czarne wtej czescie do wkrecenia, mam je poluzowac? bo wlasnie prze zto ten piersien od ostrosci tak slabo dzialal

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Powinny, ale dodatkowo bolec od przysłony powinien trafić w ten (jak się domyślam) dzyndzel przy gwincie mocowania - na trzecim zdjęciu mniej więcej w lewym dolnym mocnym punkcie :-) .

Domyślnie

no tak własnie próbuje ale one jak je naprowadzą to sie nie trzymają miejsca:/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów