Strona 10 z 49 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Dopiero zaczyna Awatar emkry
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

ja mam dwa różne i chodzi bez najmniejszego problemu
    MK, 400D+BG-E3, C18-55 IS, C85/1.8, S18-200 OS, 430 EX II, A590 IS

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciej76 Zobacz posta
    jakie wrazenia z gripem ? opisz co i jak, wygodniej czy nie i tak dalej
    Bardzo pozytywne. Trzyma się body znacznie lepiej, nareszcie wygodnie robi się zdjęcia w pionie i z tele łatwiej jest utrzymać dłuższe czasy.

Zdziwiło mnie wykonanie gripa z innego plastiku niż aparat i przy L-ce wszystko opiera się na osłonie przeciwsłonecznej, ale kupować mocowanie statywowe za 100zł, jak ja statywu nie mam i nie mam zamiaru kupować....
    Stare metody... naciągania.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W gripie ogniwa połączone są równolegle. Podczas pracy prąd pobierany jest równocześnie z obydwu ogniw powodując ich mniej więcej równomierne rozładowywanie. Jeżeli układ odpowiedzialny za kontrolę zasilania stwierdzi iż napięcie ogniw spadło poniżej pewnego określonego poziomu to "pokazuje kreskę mniej".
    Niedokładnie jest jak piszesz - nie są one tak po prostu połączone - do tego jest jeszcze układ elektroniczny

Cytat Zamieszczone przez pawel-foto Zobacz posta
    I dlatego powinny być to takie same ogniwa.
    nie powinny - nie ma to znaczenie, w orginalne mogą być całkiem róznie i nie wpływa to negatyenie na pracę gripa..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Niedokładnie jest jak piszesz - nie są one tak po prostu połączone - do tego jest jeszcze układ elektroniczny
    A czy napisałem iż "są one tak po prostu połączone"? Pracują równolegle i to jest ważne, tak więc nie wiem o co Tobie chodzi.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 15-11-2008 o 19:15
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie powinny - nie ma to znaczenie, w orginalne mogą być całkiem róznie i nie wpływa to negatyenie na pracę gripa..
    Artur-chyba się nie zgodzę(chyba, że w gripie jest coś o czym nie wiem). Jeżeli jedno z ogniw będzie gorszej jakości lub innej pojemności to będzie się inaczej wyładowywać. I może zajść sytuacja, że jedna bateria będzie doładowywać druga. Ale tak jak napisałem-może o czymś nie wiem i w budowie gripa jest układ zabezpieczający przed taką sytacją.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A czy napisałem iż "są one tak po prostu połączone"? Pracują równolegle i to jest ważne, tak więc nie wiem o co Tobie chodzi.
    No właśnie nie napisałeś że "pracują równolegle" tylko że:

W gripie ogniwa połączone są równolegle.
    a to zasadnicza róznica i na to zwróciłem uwagę.. Jeśliby byłyby połączone wprost równolegle to wtedy nie możnaby było stosować róznych pojemności itp. bo płynęłyby prądy wyrownawcze itp.

Cytat Zamieszczone przez pawel-foto Zobacz posta
    Artur-chyba się nie zgodzę(chyba, że w gripie jest coś o czym nie wiem). Jeżeli jedno z ogniw będzie gorszej jakości lub innej pojemności to będzie się inaczej wyładowywać. I może zajść sytuacja, że jedna bateria będzie doładowywać druga. Ale tak jak napisałem-może o czymś nie wiem i w budowie gripa jest układ zabezpieczający przed taką sytacją.
    Jest tak jak piszesz właśnie w gripie orginalnym jest całkiem sporo elektroniki która "dzieli" energię, odpowiada za jej równomierny pobór z każdego z akumulatorów.. kiedyś robierałem gripa do 350D i oglądałem płytkę.. w 40d nie oglądałem jej tak dokładnie ale jest pewnie podobnie - tak jak w innych - co do zamienników to gdzieś widziałem zdjęcia porównujące orginał z gripem delta chyba - i w zamienniku tej teoretycznie "nicnierobiącej" elektroniki było dużo mniej.. zresztą dużo osób używa całkiem róznych akumulatorów pomieszanych w gripie (ja też) i nie obserwuje jakiegoś negatywnego wpływu na baterie.. zresztą w instrukcji do gripa byłoby to napisane duzymi literami bo powodowałoby duże problemy(zwłaszcza amerykanom ), a nie widziałem takich ostrzeżeń
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

grip to podstawa... bez gripa to zdjecia nie są juz takie fajne(hehe...)
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Początki nałogu Awatar pawel-foto
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

...Jest tak jak piszesz właśnie w gripie orginalnym jest całkiem sporo elektroniki która "dzieli" energię, odpowiada za jej równomierny pobór z każdego z akumulatorów.. kiedyś robierałem gripa do 350D i oglądałem płytkę.. w 40d nie oglądałem jej tak dokładnie ale jest pewnie podobnie - ..
    No to cofam moją uwagę. Nie wiedziałem o tym. Jakoś nie nęciło mnie do rozbiurki gripa
    Ale za to mam ochotę na rozebranie 300D i przeróbkę na 300D IR!
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

No właśnie nie napisałeś że "pracują równolegle" ...
    Pisząc iż ogniwa są połączone równolegle miałem na myśli iż pracują równolegle i odwrotnie. To że ich potencjały nie są ze sobą bezpośrednio zwarte jest raczej rzeczą oczywistą dlatego przyjąłem pewne uproszczenie w opisie ich "współpracy". Nadal nie rozumiem w czym widzisz problem. Mam nadzieję iż sprawa ich połączenia została definitywnie wyjaśniona.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

Zgodzę się z pawel-foto. Mam oryginalnego gripa i oryginalne baterie. Niestety jedna jest już mocno zajeżdżona i grip błędnie pokazuje stan zużycia. Wyświetla mi jedną kreskę już po około 200 zdjęciach (czyli dokładnie tyle ile wytrzymuje zajeżdżona bateria), ale i tak spokojnie dociągnie na obu do około 800.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Strona 10 z 49 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów