Strona 8 z 49 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Jasne ze nie ma szczegolnego zwiazku pomiedzy uzywaniem gripa a rodzajem obiektywu, moze poza tym, ze zoomy sa wieksze (z reguły) i grip ułatwia z nimi prace (nieco dłuższe czasy bez poruszenia - lepsze trzymanie puszki).
    To pytanie Jago to takie chyba relaksująco- rozluźniające (sądząc po uśmieszku na końcu Jego pytania). No chyba, ze się mylę, to sorki
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    ... zoomy sa wieksze (z reguły) ...
    Nie jest to żadną regułą, wszystko zależy od tego co masz na myśli pisząc "większe" (czy masz na myśli większą średnicę czy też większą długość). Obiektywy stałoogniskowe z racji swojej konstrukcji w znakomitej większości są obiektywami o większych średnicach, natomiast obiektywy typu zoom są obiektywami o dłuższej konstrukcji. Tak więc pojęcie wielkości jest w tym przypadku mało precyzyjne.

To pytanie Jago to takie chyba relaksująco- rozluźniające ...
    Z tym akurat się w pełni zgadzam.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

To pytanie Jago to takie chyba relaksująco- rozluźniające (sądząc po uśmieszku na końcu Jego pytania). No chyba, ze się mylę, to sorki
    Nie mylisz się - przerywnik musi być :razz:
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Nie jest to żadną regułą, wszystko zależy od tego co masz na myśli pisząc "większe" (czy masz na myśli większą średnicę czy też większą długość). Obiektywy stałoogniskowe z racji swojej konstrukcji w znakomitej większości są obiektywami o większych średnicach, natomiast obiektywy typu zoom są obiektywami o dłuższej konstrukcji. Tak więc pojęcie wielkości jest w tym przypadku mało precyzyjne
    Chodziło mi bardziej o wagę szkła - w przedziale do 200mm to z reguły zoomy bardziej ciążą na puszcze i przy zastosowaniu gripa, nieco przyjemniej się foci. Zawsze łatwiej utrzymać puszkę z takim C85USM niz 70-200 2.8. Oczywiscie wraz ze wzrostem ogniskowych stałki stają się dłuższe, cięższe itd (ale tam i tak grip nie bardzo pomoże - raczej bardziej statyw ) Pozdrawiam
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Chodziło mi bardziej o wagę szkła ...
    Obiektywy stałoogniskowe swoją wagę zawdzięczają cięższym soczewkom (większe średnice), natomiast obiektywy typu zoom liczbie soczewek (większa liczba soczewek oraz grup), tak więc i w tej kwestii nie ma reguły.

Proponuję powrót do tematu rozmowy ponieważ trochę się od niego oddaliliśmy.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Będzin

Domyślnie

Racja, sorki za OT. Wracając do tematu - do mnie już idzie w paczce od Towersa grip do mojej 40tki, wiec za niedługo bedę mógł coś wiecej i dokładniej powiedzieć na temat tego dodatku. Co prawda prawda trzymałem i chwilę fociłem na nieswoich zgripowanych puszkach, ale to nie to samo jak dłuższa praca na swoim sprzęcie. Pozdrawiam
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    A jak pasuje grip do stałki ..........
    to zalezy z jakim mocowaniem ta stalka... jak na m42 to wystarczy wziac dobry gwintownik i bedzie pasowac jak zloto o ile otwor w szerokosci gripa sie zmiesci... choc zawsze mozesz uzyc power tape i ladnie tasma okleic czyz nie..
    mam nadzieje ze pytanie z gatunku trolowatych bo jesli napowaznie pytasz to... miej nas Panie w opiece
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Racja, sorki za OT. Wracając do tematu - do mnie już idzie w paczce od Towersa grip do mojej 40tki, wiec za niedługo bedę mógł coś wiecej i dokładniej powiedzieć na temat tego dodatku. Co prawda prawda trzymałem i chwilę fociłem na nieswoich zgripowanych puszkach, ale to nie to samo jak dłuższa praca na swoim sprzęcie. Pozdrawiam
    Sympatyczny kolego: jakie masz wrażenia z użytkowania 40tki razem z gripem (jeśli on oczywiście do Ciebie dotarł) Jak ten dodatek się sprawuje, tzn jakie widzisz zalety w nim (i wady także, jeśli je zauważyłeś) Dziękuję za odpowiedź.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja sie tez podlacze - mial ktos zamiennik do 5d i przesiadl sie na oryginal ? Warto bylo ?
    Ten oryginal tez jest metalowy ?

Zakupilem zamiennik , wczesniej tez mialem zamiennik do 350/400 ,i coz tam bylo ok ogolnie sprzet byl mniejszy , a tutaj mam wrazenie ze odpadnie zaraz , jest jakis gigantyczny , teraz sie wacham czy bylic 450 zl za oryginal i czy przynajmniej lepiej bedzie spasowany i odczucia beda lepsze , bo tak przydaje sie jednak.
    no comment...

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    A jak pasuje grip do stałki ..........
    Generalnie jak założę grip to moge do niego podpiąć jeszcze jedną stałkę a nawet statyw. Na gripie masz jeszcze przyciski takie jak na body dzięki temu możesz robić zdjęcia na 2 obiektywy które przy umiejętnym rozstawieniu dadzą możliwość robienia pięknych panoram. Jest do tego nawet taki specjalny program który to skleja. Wgrywa się go do soft body nie pamiętam dokładnie nazwy ale chyba grippower 2.04
    Poczytaj manuala i miłej zabawy efekty zapierają dech w piersi. Oczywiście jak napisał kolega musisz najpierw umocować stałke w gripie przy pomocy odpowiedniego wiertła i gwintownika. Rodzaj gwintu zależy od Ciebie (pentax, sony,canon, itp)

Swoją drogą ciekawe jakby to wyglądało

Jest jakiś mistrz PSa co by takie coś posklejał :P
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 17-10-2008 o 21:36

Strona 8 z 49 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów