Strona 4 z 49 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeszcze moje 3-grosze:
    1. Do 1000F dokupiłem pół-gripa - taki ogryzek, który ogromnie poprawiał wygodę trzymania korpusu. Podobnie jak w kilku powyższych postach również nie wyobrażałem sobie zdjęcia go... po czym po kilku latach go zdjąłem (wyjaśnienie poniżej).
    2. Do 30 (analog), o ergonomii porównywalnej z 40D, dokupiłem gripa. Długo go używałem (używając za ogromną wygodę)... po czym coraz częściej go zdejmowałem.
    3. Wielką zaletą gripa jest to, że powiększa korpus a wielką wadą jest to, .... że powiększa korpus. Często chodzę "na lekko" - bez torby - a korpus z gripem najzwyczajniej nie mieści się w typowym futerale. Z tego punktu widzenia jest niewygodny.
    4. Kiedyś aparaty zasilane były jednorazowymi bateriami, które wydawały mi się bardzo drogie. Obecnie to są akumulatorki a zużycie energii mniejsze więc jeden z argumentów za gripem odchodzi na dalszy plan.
    5. Nigdy nie nauczyłem się fotografować w pionie trzymając za gripa. Po prostu wygodniej mi jest trzymać aparat z góry prawą ręką. Pod tym względem zatem grip mi nie pomaga w pionowych kadrach.
    6. Pytanie "Czy warto" jest trochę podobne do pytania "Co lepszego w 40D w porównaniu z 450D". Różnice w specyfikacji mogą być nieprzekonywające a jak zaczniesz używać to sam będziesz wiedzieć!

(wyszło nawet 6 groszy...)

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Kupiłam gripa do 40-tki, oryginalnego BG-E2n.
    Pomyślałam, że będzie wygodniej robić zdjęcia pionowe, bo jakoś ostatnio ręka mnie bolała po dłuższej sesji i ciągłym przekręcaniu aparatu .

No i moje wrażenia po zakupie :
    1. Aparat jest cięższy (żadne odkrycie w sumie)
    2. Wcale nie jest wygodniej (jak dla mnie) robić zdjęcia w pionie naciskając spust na gripie...
    3. Aparat trzyma sie zdecydowanie stabilniej, jestem w stanie zrobić ostre zdjęcie z ręki przy 1/25s z 85mm ! - to jakiś cud... moje ręce sie przecież trzęsą i zawsze miałam z tym problem robiąc zdjęcia...
    4. Bardziej chwalę sobie do zdjęć z poziomie, niż w pionie (przewrotne, cóż...)
    5. Mój budżet jest o ponad 500 zł mniejszy, ale... WARTO BYŁO (patrz punkt 3).

A teraz zastanawiam sie jaki plecak kupić, bo mój Slingshot 100 gripa już nie zmieści...

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W plenerze z gripem zdarzyło się, że kółko nastaw przestało działać; zablokowaniu uległy wszelkie możliwości regulowania migawki i przesłony. Zmiana obiektywu nic nie dała i wtedy przypomniałem sobie o drugim kółku - tym na gripie i rzeczywiście: działało. Mało tego, to na korpusie również się odblokowało. Nikt mi nie wmówi, że grip to zbędne gabaryty i dekagramy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    W plenerze z gripem zdarzyło się, że kółko nastaw przestało działać; zablokowaniu uległy wszelkie możliwości regulowania migawki i przesłony. Zmiana obiektywu nic nie dała i wtedy przypomniałem sobie o drugim kółku - tym na gripie i rzeczywiście: działało. Mało tego, to na korpusie również się odblokowało. Nikt mi nie wmówi, że grip to zbędne gabaryty i dekagramy.
    A wiesz ze miałem tak samo... w mojej 350siątce też wszystko stanęło ale ustawiać mogłem z gripa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    .Niemniej ja sie przez lata przyzwyczailem i nie umiem bez gripa fotografować.Nawet na statyw nie odkręcam [choć to głupota]
    dlaczego twierdzisz ze to głupota? chyba nie opłaca sie za kazdym razem odkrecic gripa jak robisz ze statywu?

w 300d miałem; w 30d tez miałem; konsekwentnie używałem; dobrze sie trzyma i łatwiej nacisnąć spust przy pionowym kadrze
    przy 5d nie mam - zaczynam patrzec na gabaryty i wage
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Dopiero zaczyna Awatar diZaster
    Miasto
    lublin :: chodel

Domyślnie

mam grip od 2 dni.
    jako ze robie zdjecia prawie tylko w pionie, jest to dla mnie blogoslawienstwo

rewelacja, absolutnie niezbedny jak dla mnie.
    …make yourself all honey and the flies will devour you :: blog

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dorzuce tez moja opinie Gdy zakupilem pierwszego analogowego eosa 300 po dokupieniu GRIPa (byly drogie baterie) aparat robil na jednym komplecie baterii nieporownywalnie wieksza liczbe zdjec... Do tego dawal stabilnosc i pozwalal na nieco krotsze czasy naswietlania. Po przesiadce na eosa 30 tez zakupilem GRIPA ale im wieksze body tym mniej porecznie i wiekszy ciezar (czesto biore aparat i jakies uniwersalne szkielko na drobne wypady), pozniej baterie potanialy i zrezygnowalem z tego pomyslu zupelnie dla posiadaczy jednocyfrowych modeli Power Drive BOOSTERY dawaly lepsza predkosc migawki ale to juz inna bajka. Teraz zakupilbym GRIPA tylko do aparatow wielkosci xxxD biorac pod uwage ich niewielkie gabaryty, w wiekszych modelach osobiscie nie widze potrzeb. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam
    A ja mam canona...

Coś już napisał Awatar raaf
    Miasto
    3 City

Domyślnie

Mam od roku grip Delty i nie mogę złego słowa powiedzieć jeśli chodzi o jakość, moim zdaniem do aparatów o gabarytach zbliżonych do 350d, grip to rzecz jak najbardziej rzecz użyteczna.
    350d zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Domyślnie

Jego wartość daje sie ocenić dopiero po zamontowaniu.. to jest poprostu miłość od pierwszego przykręcenia ;d

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Jego wartość daje sie ocenić dopiero po zamontowaniu.. to jest poprostu miłość od pierwszego przykręcenia ;d
    ja bym powiedział, ze jego wartość można docenić po jego odkręceniu.
    człowiek szybko się przyzwyczaja - wydaje się, że aż tak dużo grip nie daje.
    a wystarczy go na chwilę odkręcić - wtedy dopiero czuć różnicę
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Strona 4 z 49 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów