Strona 44 z 49 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Domyślnie

Mam 40D z BG-2 i jestem zadowolony. Kupiłem, bo potrzebowałem większej wygody przy kadrach pionowych. W prawdzie jeszcze się czasem łapę na tym, że trzymam przy pionowych "po staremu" czyli za body(na dzień dzisiejszy mam go krócej niż miesiąc), a nie gripa ale jak już sobie przypomnę o tym, to potem jest wygodniej. Jedyne co mi zdecydowanie nie odpowiada to duża odległość kciuka od joysticka, bo używam go do zmiany punktu AF. Gdyby nie to, to byłaby rewelacja.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Grip to fajna sprawa i mając 50D skusiłem się na oryginał BG-E2N. Uważam że jak się ma porządny aparat to i grip powinien być oryginalny a nie zamiennik, który często jest nietrwały i zbyt plastikowy. Zestaw trochę przyciężki, ale jaka wygoda robienia pionowych kadrów
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    może dlatego, że przy dłuższych, cięższych szkłach nie tyle znaczenie ma waga, a wyważenie i rozłożenie środka ciężkości, a w tym akurat grip bardzo pomaga. Ale na ten temat jest już osobny wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=35626 więc raczej nie warto przenosić dyskusji tutaj.
    A gdzie leży środek ciężkości w długich i ciężkich szkłach,jak np.70-200 ?
    Przypadkiem nie tam,gdzie jest mocowanie statywowe?
    To stwierdzenie miałoby sens,gdyby właśnie tam podpierać ręką na zasadzie równoważni,ale co wtedy z zoomowaniem lub ewentualnym ustawianiem ostrości? Chyba to nie to.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    W 5DmkII nie widzę żadnego sensu mocowania gripa, chyba,że dla lansu.
    Bateria bardzo długo trzyma,więc dodatkowy klocek nie jest potrzebny.
    Ciekawe,dlaczego dużo ludzi narzeka na ciężkie obiektywy,a montują jeszcze gripa?...
    Gdzieś w tym wątku pewien czas temu wyraziłem dokładnie zbieżną opinię w stosunku do 5D1, co mamiyka.
    Używam go od kilku lat z ciężkimi zoomami i nie potrafię znaleźć solidnego argumentu "za", poza przyzwyczajeniem użytkownika po przejściu z mniejszego body.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam duże łapska, i stety - niestety, duże szkła. Kupiłem oryginalnego gripa do 5D mark II, bardzo poprawia komfort używania, ze szkłami takimi jak np. 24-70, czy 70-200 - łatwiej jest trzymać to, i nie męczy się tak nadgarstek. Tylko mam jedno "ale", w sumie bardzo poważne. Gripy spodobały mi się po używaniu korpusu 1D, gdzie wszystko jest wysokiej jakości i dobrze spasowane. Tego samego nie da się powiedzieć o moim zestawie - chwieje się i przesuwa, nawet w dłoni, górny spust ma inną czułość niż ten zwykły, ogólnie jakość wykonania tego gripa, jak na pieniądze jakie każą sobie za niego zapłacić, jest zdecydowanie za niska.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja mam duże łapska, i stety - niestety, duże szkła. Kupiłem oryginalnego gripa do 5D mark II, bardzo poprawia komfort używania, ze szkłami takimi jak np. 24-70, czy 70-200 - łatwiej jest trzymać to, i nie męczy się tak nadgarstek.
    Popatrz,ja też w zasadzie w 90% mam założonego kita 24-70 i nie zauważyłem poprawy ergonomii po zamocowaniu gripa,jedynie lekki balast.
    Ale w naturę komfortu nie będę wchodzić.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Popatrz,ja też w zasadzie w 90% mam założonego kita 24-70 i nie zauważyłem poprawy ergonomii po zamocowaniu gripa,jedynie lekki balast.
    Ale w naturę komfortu nie będę wchodzić.
    Moim zdaniem jest niewygodnie, mam duże ręce i mały palec zawija mi się pod body, nie da się go trzymać praktycznie jedną ręką. Z gripem jest ciężej, ale mogę złapać całym łapskiem aparat.

A waga, tak czy siak waży ze dwa kilo, aż tak bardzo się to nie różni wagowo )

Szkoda, że 5DII nie jest z centymetr wyższe, wtedy nie potrzebowałbym żadnego gripa.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    To porób sobie zdjęcia pionowe bez gripa, z ciężkim szkłem i lampą w ręce wyciągniętą na OC-E3. :-D
    Wiesz co,zdarza mi się,tylko zamiast kabla wyzwalacze mam założone.
    Tylko pytanie : ile robisz takich zdjęć?
    I zoomójesz przy okazji?

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

ja mam oryginalnego gripa do mojej 5 i powiem szczerze że mało to to w sumie nie waży szczególnie z 24-70 lub 70-200 ale w kościele i na plenerach zawsze go mam na sali zazwyczaj zdejmuję bo jednak ciężar robi swoje ale bez niego to już nie ta sama praca i człowiek bardziej musi się wyginać

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Normalnie czytając uwagi dotyczące wagi zestawu z gripem czuję się jak Pudzian. Śmigam z zagripionym 40D + 70-200/2.8 (czasami z 580exII) i nie zdarzyło mi się nigdy narzekać na wagę. Wy ślubni to chyba jakieś chucherka jesteście...

PS. Żeby nie było, różnica między 40D, a 50D to tylko 70 gramów.

Strona 44 z 49 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów