Strona 43 z 49 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O ile z 350D uzywalem gripa ciagle, zeby w ogole to to chwycic jakos. To z 40D zakladam w zaleznosci od okazji.

Jak ide z jednym szklem na miasto to biore aparat bez gripa - do toploadera. Natomiast, gdy ide focic konkretniej i np. przyda sie "wejscie na aparat" (np. zawody sportowe, wydarzenia, gdzie nie chcesz byc traktowany jak zwykly pstrykacz) - grip + tele/lampa blyskowa i juz jestes pan "fotoreporter", a i reka nie odpada od trzymania tego dziadostwa

Gripa zawsze uzywam tez do sesji, gdzie bardzo przydaje sie idealne kadrowanie, zwlaszcza pionowych kadrow.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    O ile z 350D uzywalem gripa ciagle, zeby w ogole to to chwycic jakos. To z 40D zakladam w zaleznosci od okazji.

Jak ide z jednym szklem na miasto to biore aparat bez gripa - do toploadera. Natomiast, gdy ide focic konkretniej i np. przyda sie "wejscie na aparat" (np. zawody sportowe, wydarzenia, gdzie nie chcesz byc traktowany jak zwykly pstrykacz) - grip + tele/lampa blyskowa i juz jestes pan "fotoreporter", a i reka nie odpada od trzymania tego dziadostwa

Gripa zawsze uzywam tez do sesji, gdzie bardzo przydaje sie idealne kadrowanie, zwlaszcza pionowych kadrow.
    Mam dokladnie tak samo, nie widzę najmniejszego powodu dla których miałbym tachać puszkę z gripem, jeśli szkło którym focę to np. 28/1,8 czy 50/1,2, słowem - mała stałka )

Im cięższy zestaw, lub im dłużej focimy, tym grip bardziej się przydaje.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

350d zawsze uzywalem z gripem, komfort pracy bez porównania lepszy. Po przesiadce na 30d aparat z gripem zdecydowanie za dużo waży i nie da się z nim latać po mieście. Zawsze mam w zapasie dodatkowy akumulator i takie rozwiazanie uważam za najlepsze.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Mam tylko dlatego bo kupiłem w komplecie z 50d. Dla mnie wystarczy dodatkowa bateria. Osobiście chyba nie zdecydowałbym się na zakup, przy moim amatorskim wykorzystaniu aparatu.

Domyślnie

Mam i poza "lansem" nie widzę zastosowania.
    Zakładam na imprezy. Dodatkowo standardowo załozona lampa błyskowa i jesteś "profi"

Jesli już chcemy gripa to TYLKO razem w połączeniu z Hand Strap E1 !
    Przy prawidlowym założeniu cięzar aparatu rozklada sie rownomiernie i nie trzymamy go już "na palcach".
    dodatkowo każdy może poczuć się bezpieczniej bo taki zestaw nie wypadnie nam samoistnie z ręki, trudniej go wyrwac itp.

Mitem jest że trzymając w pionie aparat z gripem, obsługuje się go identycznie jak w poziomie aparat bez gripa. przynajmniej XXD. Tylna rolka jest umieszczona "za wysoko" Trzymając standardowo aparat tylna rolka umiejscowiona jest idealnie pod kciukiem. dodatkowo pod przyciskami - i + mamy wyprofilowane miejsce na kciuk. Grip nie ma tego wyprowilowania (ze względu na zgrubienie na baterie), rolka umieszczona jest tak, ze palec nie sięga już tak dobrze więc wprowadzanie korekt EV jest już mniej wygodne.
    Problem nie dotyczy XXXD bo tam korekta EV to już w ogole makabra inna bajka.

Grip do serii dwucyfrowej nie ma tez pokrycia "skorką" ktora urzekła mnie w 5D z gripem. Cóż, nie można mieś wszystkiego w klasie zaawansowanego-amatora

Niemniej nie żałuję że go kupiłem - lans ma swoja cenę...

PS - moje ulubione szklo 50mm wygląda przy zalożonym gripiem jak... jakby go nie było
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    Jesli już chcemy gripa to TYLKO razem w połączeniu z Hand Strap E1 !
    Przy prawidlowym założeniu cięzar aparatu rozklada sie rownomiernie i nie trzymamy go już "na palcach".
    Zależy od wielkości dłoni. Ja wcale nie trzymam aparatu "na palcach" i handstrap byłby mi absolutnie zbędny albo nawet przeszkadzał, bo gripa używam bardzo często przy kadrach pionowych a kadrów pionowych robię mnóstwo (zdecydowanie więcej niż poziomych).

dodatkowo każdy może poczuć się bezpieczniej bo taki zestaw nie wypadnie nam samoistnie z ręki, trudniej go wyrwac itp.
    Owijam pasek wokół nadgarstka.

Mitem jest że trzymając w pionie aparat z gripem, obsługuje się go identycznie jak w poziomie aparat bez gripa. przynajmniej XXD. Tylna rolka jest umieszczona "za wysoko"
    Może dla Ciebie. Na podstawie pojedynczej, subiektywnej opinii ciężko się obala mity. Dla mnie rolka przy chwycie poziomym umiejscowiona jest bardzo dobrze - bezproblemowo wprowadzam korekty EV.
    Jedyne na co narzekam to niemożliwość sięgnięcia kciukiem do joysticka, na ktorym mam zmianę punktów AF.

Niemniej nie żałuję że go kupiłem - lans ma swoja cenę...
    No właśnie. Troszkę mało wiarygodna jest recenzja gripa z ust kogoś, kto go bardzo okazjonalnie i tylko dla lansu używa, a nie po prostu używa .

Podsumowując tego typu opinię - również mogę powiedzieć że grip dla osób o małych dłoniach może być mniej wygodny niż dla osób o dużych dłoniach.

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam 400D i wielkie dłonie. Od czasu zakupu oryginalnego, ale używanego gripa (można nabyć w dobrej cenie na "alledrogo", hehe) na prawde wygodniej mi sie robi zdjęcia (a jak sie robi z zoomem i jeszcze z lampą to juz w ogole). Są mniej poruszone, bo chwyt jest pewniejszy. Co więcej zdarza mi się robić więcej niż wcześniej zdjęć w formacie pionowym (wtedy mój aparat lepiej leży w dłoni niż w pionowym kadrze). Dodatkowo przy noszeniu "na szyi" aparat nie zwisa mi obiektywem w dół przy średniej ciężkości/długości obiektywach, wygodniej nosi się też "w dłoni". W zasadzie nie zdejmuje gripa z body, tez podczas dluzszych podrozy. Jesli chodzi o 2 baterie, to to akurat dla mnie nie jest kluczowe.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

A ja Wam powiem, że wszedłem w posiadanie używanego gripa BG-E2N.
    Pomimo tego, że nie mam monstrualnym dłoni i korpus trzymało mi się wygodnie postanowiłem zakupić dodatkowy uchwyt. Sprawuję się rewelacyjnie. Podnosi dla mnie komfort fotografowania, który z serią dwu cyfrową body i tak jest wysoki.

Coś już napisał

Domyślnie

seria xxxD bez gripa z nim to wg mnie dwie różne bajki, z gripem apart lezy o wiele lepiej, pewniej, no i jego waga zdecydowanie poprawia komfort... co do serii xx z gripem nie wiem, bo nie posiadam natomiast polecam do xxx

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

ja mam 50D, odkąd kupiłem grip to moje body się z nim nie roztaje :-D

POLECAM

P.S.
    dłonie mam średniej wielkości
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zjadłem "s" w "rozstaje"
    szkoda, że nie ma edycji :neutral:
    Ostatnio edytowane przez bernard78 ; 28-06-2010 o 21:54 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Strona 43 z 49 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów