Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.Phil Brosmans
zaszkodzić to nie zaszkodzi raczej. Poprostu przy oryginalnym gripie, dobrym statywie, nie ma różnicy. A zdjęcia przy długich czasach robione z widoczną różnicą, to raczej równie dobrze można powiedzieć że wiatr mocny zawiał i lekko drgnął korpus. To troszke strzelanie ślepakami momentami.
Bierz Gripa, raz podepniesz, to nigdy się z nim nie rozstaniesz. Obecnie mam aparat bez gripa i już się zbieram do kupna gripa bo mi brakuje "dołu".
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Nie łapać za słówka :P hehe
U mnie też grip cały czas siedzi na body, ale ja nie mam statywu więc nie mam po co odkręcać![]()
Pewnie gdy jest kiepsko spasowany z korpusem, to po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania i sie obraz robi rozmydlony..
Na Gripie Delty coś takiego widziałem że przez to że był średnio spasowany to miał luz.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Czasami nie ściągnięcie gripu do statywu z czasem okazuje się nawet na plus - rysujesz płytką (szybko złączką) grip a nie dół aparatu... Na allegro można sporo sprzętu znaleźć ze śladami używania statywów oraz pozrywanymi naklejkami z numerami - bo są w miejscu wrażliwym dla mocowania statywowego.
Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...
-------------
Dla osób wahających się nad kupnem gripa - zdecydowanie szkoda czasu na myślenie, nic tylko kupować
Sam zastanawiałem się nad gripem przez długi czas, przeglądając różne oferty, zarówno oryginalne BG-E2, jak i zamienniki różnych firm. Ze względów ekonomicznych czekałem też na okazję![]()
W końcu trafiłem na nowego gripa Newell BG-E2 za baaaaardzo niewielkie pieniądze - co prawda widać różnicę w wykonaniu, tańszy plastik itp, jednakże komfort pracy, nawet z tak dużym body jak 40D, poprawił się zdecydowanieA chwyt pionowy to bajka!
![]()
Pozdrawiam, Zmaku.
Canon 40d + Tamron 28-75 f/2.8 i trochę innych gratów
Też cośik napiszę mam grip do 50d oryginał działa bez zarzutu . Po kupnie 5d jakos wydawał mi sie malutki i nieporęczny kupiłem do niego gripa ale zamiennik alphy .
Prócz napisu (canon na oryginalnym) niczym się znaczącym nie różnią. Oczywiście życie to też zweryfikuje.
Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery