Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.
Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
Ja akurat takiej filozofii nie podzielam. Nie wiem jak ciężki musiał by być obiektyw aby spowodować uszkodzenie mocowania pomiędzy gripem a korpusem i w konsekwencji przyczynić się do upadku całości. Zresztą większe/cięższe obiektywy są wyposażone w mocowanie statywowe które ww. problem skutecznie rozwiązuje.
EOS + Speedlite
Gdzieś na forum były testy naświetleń przy długich czasach, w których to aparat z gripem dawał gorszą jakość obrazu, niż body bez.
Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.Phil Brosmans
zaszkodzić to nie zaszkodzi raczej. Poprostu przy oryginalnym gripie, dobrym statywie, nie ma różnicy. A zdjęcia przy długich czasach robione z widoczną różnicą, to raczej równie dobrze można powiedzieć że wiatr mocny zawiał i lekko drgnął korpus. To troszke strzelanie ślepakami momentami.
Bierz Gripa, raz podepniesz, to nigdy się z nim nie rozstaniesz. Obecnie mam aparat bez gripa i już się zbieram do kupna gripa bo mi brakuje "dołu".
Nie łapać za słówka :P hehe
U mnie też grip cały czas siedzi na body, ale ja nie mam statywu więc nie mam po co odkręcać![]()
Pewnie gdy jest kiepsko spasowany z korpusem, to po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania i sie obraz robi rozmydlony..
Na Gripie Delty coś takiego widziałem że przez to że był średnio spasowany to miał luz.