Strona 24 z 49 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Marek II z gripem - to przecież kawał cegły !!!
    Dla mnie to dyskomfort na własne żądanie i koszt. :-D
    Dla focących w górach - to po prostu pomyłka.
    Pozdrówka

A miałeś w ręku 1D lub DS ? To są dopiero cegły 1,2 kg z baterią plus obiektyw, a leży w ręce idealnie. A zapewniam Cię nie jestem wielkim facetem Wg mnie grip sprawia, że aparat lepiej leży w dłoni i pomimo małego wzrostu wagi nie odczuwa się tego, gdyż jest lepiej wyważony

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Grip na 40D. Ponad 2200 zdjęć bez zmiany wskaźnika na wyświetlaczu. O wiele lepiej się aparat trzyma, ja mam duże łapy i mały palec mi ucieka pod aparat.
    A ja nie bardzo rozumiem, jaki jest sens z dużego i ciężkiego aparatu robić nieznośnie wielki i ciężki klamot ???
    No widzisz, a ja rozumiem. Mam duże ręce i dla mnie nawet 40D to trochę za mały korpus.

Pudzianem nie jestem, ale nie mam żadnego problemu z pracą z czterdziestką z gripem i zapiętym 70-200 f/2.8. Nawet nie narzekam jaki to "nieznośnie wielki i ciężki klamot" noszę bo dla mnie jest w sam raz. Znam dziewczynę która na meczach równiez nie ma problemu z zagripioną "trzydziestką".

"2200 zdjęć bez zmiany wskaźnika na wyświetlaczu"
    nie jest mi absolutnie do niczego potrzebne.
    Grip przydaje się nie tylko po to by zrobić 2000 zdjęc jednorazowo, ale także po to żeby nie trzeba było co chwilę ładować baterii.

Jeżeli ktoś ma słabiutkie rączki to niech nie kupuje gripa, przeca nikt do niego nie zmusza. Przy takiej cenie jak teraz gripy kupują ludzie z premedytacją, nie dla fanaberii.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A już w przypadku kobiety dodawanie dodatkowej, znacznej wagi i objętości do i tak dużego i ciężkiego aparatu jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
    Marek II z gripem - to przecież kawał cegły !!!
    Dla mnie to dyskomfort na własne żądanie i koszt. :-D
    Dla focących w górach - to po prostu pomyłka.
    Pozdrówka
    na szczęście nie focę w górach...
    A już poważnie: zgadzam się z Tobą, że to dodatkowe obciążenie, jednak w tej chwili za nic nie wróciłabym do czasów przed zakupem. Bo liczy się nie tylko ogólna waga, ale przede wszystkim wyważenie. Bez gripa, przy jednym uchwycie i jednym spuście migawki pod koniec dłuższego focenia nie byłam w stanie wykonywać pionowych kadrów - zwłaszcza kiedy miałam zapiete 70-200/2,8, a fakt, bardzo lubię to szkło. Bez gripa bardziej obciążona była prawa ręka, która ponadto jakby "wisiała" w powietrzu. Oczywiście można powiedzieć, że trzymałam aparat nie tak jak trzeba, niemniej było to męczące. Po zagripieniu komfort trzymania wzrósł ogromnie i nie jest już dla mnie kryterium wyboru kadru "czy utrzymam" albo "ale mnie łapa boli". A poza tym grip ma tę zaletę, że... zawsze można go odkręcić

Pudzianem nie jestem, ale nie mam żadnego problemu z pracą z czterdziestką z gripem i zapiętym 70-200 f/2.8. Nawet nie narzekam jaki to "nieznośnie wielki i ciężki klamot" noszę bo dla mnie jest w sam raz. Znam dziewczynę która na meczach równiez nie ma problemu z zagripioną "trzydziestką".
    I wcale jej się nie dziwię, ciężar większy, acz lepiej rozłożony, jest o wiele łatwiejszy do utrzymania.

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

osobiście mam 450d i bez gripa jest to małe lustro w sam raz w te góry ale gdy dołożyłem gripa... uchwyt bez porównania, trzyma się go o niebo lepiej. Jeżeli chodzi o cenę to kupiłem zamienik za 250,00 zł juz z przesyłka i nie narzekam na niego.
    Ostatnio edytowane przez SeaMan ; 04-01-2010 o 20:18

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zgadzam się całkowicie z Katharsis.
    Używam oryginału do 5DMkII.
    Jedno słowo: wyważenie.
    Myślę, że zrozumie to każdy kto pofoci kilka godzin z podpiętym 70-200 2.8
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu

Domyślnie

Az bede musial sprawdzic

I jeszcze do tego chcialbym zobaczyc jak trzyma sie w lapie cos takiego jak 1d czy 1ds. Moze mimo swojej wielkosc [ a ta widzialem tylko na fotkach niestety ], jest wygodnieszy niz taki xxD ..

I jak juz jestem przy mikrofonie - jak wielkosciowo przedstawia sie taki np. 1d mark II w stosunku do aparatu serii xxD z podpietym gripem? Nigdzie nie znalazlem informacji o ile cm grip powieksza aparat - chodzi o model BG-E2 w tym przypadku.

Zablokowany

Domyślnie

no to może moje 3gr.
    oprócz fotografii moim hobby jest broń i muszę przyznać, że broń (czyt. celność) za ciężka jest minusem ale za lekka również.
    Z doświadczenia "snajpera" wiem że grip w 300d jak i 400d przydaje się w szczególności przy zdjęciach nocnych (czasy poniżej 1/60). Natomiast w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
    Mimo to nie ukrywam zamiaru zakupu gripa .

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamires Zobacz posta
    ... w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
    Samo 50D nie potrzebuje, z podpiętym 1,5 kg 70-200 f/2.8 potrzebuje MSZ
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Samo 50D nie potrzebuje, z podpiętym 1,5 kg 70-200 f/2.8 potrzebuje MSZ
    no właśnie.
    moim zdaniem na ten temat nie powinny wypowiadać sie takie osoby jak ja, czyli takie który nie miały doświadczenia z gripem z obecnym body.
    Znając życie zmienię zdanie co do 50d(jak zaznaczyłem wcześniej) kupując gripa.
    Nie ma co ukrywać,że nawet z fizycznego punktu widzenia otrzymamy większą stabilnośc zachowując większą gęstość. Większy ciężar na mniejszej powierzchni. Jaki morał:im większy cieżar body(w szczególności przy cieżkich szkłach)tym lepsza stabilność.
    Oczywiście w granicach normy. To dla tych którzy zaczną proponować dowieszanie worka 5kg do body

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamires Zobacz posta
    Nie ma co ukrywać,że nawet z fizycznego punktu widzenia otrzymamy większą stabilnośc zachowując większą gęstość. Większy ciężar na mniejszej powierzchni. Jaki morał:im większy cieżar body(w szczególności przy cieżkich szkłach)tym lepsza stabilność.
    Oczywiście w granicach normy.
    Kto kupi ciężarek 200g z mocowaniem statywowym za 50zł? Anybody?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 24 z 49 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów