Strona 21 z 44 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

m_o_b_y - popraw mnie - ale grip nie służy do obciążania aparatu w górach a raczej w studio - jak dla mnie nieoceniona zabawka przy fotach ślubnych... i własnie teraz jestem na etapie zakupu do mojej 40d... i zastanawiam się nad tym który wybrać z zamienników właśnie... oryginał jednak za drogi trochę.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    A już w przypadku kobiety dodawanie dodatkowej, znacznej wagi i objętości do i tak dużego i ciężkiego aparatu jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
    Marek II z gripem - to przecież kawał cegły !!!
    Dla mnie to dyskomfort na własne żądanie i koszt. :-D
    Dla focących w górach - to po prostu pomyłka.
    Pozdrówka
    na szczęście nie focę w górach...
    A już poważnie: zgadzam się z Tobą, że to dodatkowe obciążenie, jednak w tej chwili za nic nie wróciłabym do czasów przed zakupem. Bo liczy się nie tylko ogólna waga, ale przede wszystkim wyważenie. Bez gripa, przy jednym uchwycie i jednym spuście migawki pod koniec dłuższego focenia nie byłam w stanie wykonywać pionowych kadrów - zwłaszcza kiedy miałam zapiete 70-200/2,8, a fakt, bardzo lubię to szkło. Bez gripa bardziej obciążona była prawa ręka, która ponadto jakby "wisiała" w powietrzu. Oczywiście można powiedzieć, że trzymałam aparat nie tak jak trzeba, niemniej było to męczące. Po zagripieniu komfort trzymania wzrósł ogromnie i nie jest już dla mnie kryterium wyboru kadru "czy utrzymam" albo "ale mnie łapa boli". A poza tym grip ma tę zaletę, że... zawsze można go odkręcić

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Pudzianem nie jestem, ale nie mam żadnego problemu z pracą z czterdziestką z gripem i zapiętym 70-200 f/2.8. Nawet nie narzekam jaki to "nieznośnie wielki i ciężki klamot" noszę bo dla mnie jest w sam raz. Znam dziewczynę która na meczach równiez nie ma problemu z zagripioną "trzydziestką".
    I wcale jej się nie dziwię, ciężar większy, acz lepiej rozłożony, jest o wiele łatwiejszy do utrzymania.

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

osobiście mam 450d i bez gripa jest to małe lustro w sam raz w te góry ale gdy dołożyłem gripa... uchwyt bez porównania, trzyma się go o niebo lepiej. Jeżeli chodzi o cenę to kupiłem zamienik za 250,00 zł juz z przesyłka i nie narzekam na niego.
    Ostatnio edytowane przez SeaMan ; 04-01-2010 o 20:18

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Zgadzam się całkowicie z Katharsis.
    Używam oryginału do 5DMkII.
    Jedno słowo: wyważenie.
    Myślę, że zrozumie to każdy kto pofoci kilka godzin z podpiętym 70-200 2.8
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Początki nałogu

Domyślnie

Az bede musial sprawdzic

I jeszcze do tego chcialbym zobaczyc jak trzyma sie w lapie cos takiego jak 1d czy 1ds. Moze mimo swojej wielkosc [ a ta widzialem tylko na fotkach niestety ], jest wygodnieszy niz taki xxD ..

I jak juz jestem przy mikrofonie - jak wielkosciowo przedstawia sie taki np. 1d mark II w stosunku do aparatu serii xxD z podpietym gripem? Nigdzie nie znalazlem informacji o ile cm grip powieksza aparat - chodzi o model BG-E2 w tym przypadku.

Zablokowany

Domyślnie

no to może moje 3gr.
    oprócz fotografii moim hobby jest broń i muszę przyznać, że broń (czyt. celność) za ciężka jest minusem ale za lekka również.
    Z doświadczenia "snajpera" wiem że grip w 300d jak i 400d przydaje się w szczególności przy zdjęciach nocnych (czasy poniżej 1/60). Natomiast w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
    Mimo to nie ukrywam zamiaru zakupu gripa .

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamires Zobacz posta
    ... w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
    Samo 50D nie potrzebuje, z podpiętym 1,5 kg 70-200 f/2.8 potrzebuje MSZ
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Samo 50D nie potrzebuje, z podpiętym 1,5 kg 70-200 f/2.8 potrzebuje MSZ
    no właśnie.
    moim zdaniem na ten temat nie powinny wypowiadać sie takie osoby jak ja, czyli takie który nie miały doświadczenia z gripem z obecnym body.
    Znając życie zmienię zdanie co do 50d(jak zaznaczyłem wcześniej) kupując gripa.
    Nie ma co ukrywać,że nawet z fizycznego punktu widzenia otrzymamy większą stabilnośc zachowując większą gęstość. Większy ciężar na mniejszej powierzchni. Jaki morał:im większy cieżar body(w szczególności przy cieżkich szkłach)tym lepsza stabilność.
    Oczywiście w granicach normy. To dla tych którzy zaczną proponować dowieszanie worka 5kg do body

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Nie ma co ukrywać,że nawet z fizycznego punktu widzenia otrzymamy większą stabilnośc zachowując większą gęstość. Większy ciężar na mniejszej powierzchni. Jaki morał:im większy cieżar body(w szczególności przy cieżkich szkłach)tym lepsza stabilność.
    Oczywiście w granicach normy.
    Kto kupi ciężarek 200g z mocowaniem statywowym za 50zł? Anybody?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no to może moje 3gr.
    oprócz fotografii moim hobby jest broń i muszę przyznać, że broń (czyt. celność) za ciężka jest minusem ale za lekka również.
    Z doświadczenia "snajpera" wiem że grip w 300d jak i 400d przydaje się w szczególności przy zdjęciach nocnych (czasy poniżej 1/60). Natomiast w analogowym 33 czy cyfrowym 50d bardziej spełnia formę estetyczną i nie ma co ukrywać finansową, bo prawda jest tak że 50d ma na tyle dobre aku i ergonomię że nie potrzebuje gripa.
    Mimo to nie ukrywam zamiaru zakupu gripa .
    Adamires, a tak z ciekawości: widzę w Twojej stopce szkło 28-300, które też jest niezłym klockiem. Wygodnie Ci się nim foci pionowe kadry? Podkreślam, że kieruje mną ciekawość bez krzty uszczypliwości, bo Twoje dywagacje strzeleckie przeczytałam z dużym zainteresowaniem. BTW, jesteś wiatrówkowiczem?

Oczywiście w granicach normy. To dla tych którzy zaczną proponować dowieszanie worka 5kg do body
    no wiesz, niektórzy polecają podwieszanie plecaków czy toreb jako dociązenia statywu, więc coś z tymi workami jest na rzeczy

Strona 21 z 44 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów