Strona 18 z 49 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Jak na stan mojej wiedzy to raczej problem z akumulatorami lub ładowarką.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Tzn uściślając - ilość zdjęć zrobionych na komplecie 2 naładowanych akumulatorów mniej więcej się zgadza. Tzn - na dwóch akumulatorach robie tyle zdjęć ile powinienem, chodzi tylko o sam fakt sygnalizacji stanu baterii i zawieszania się aparatu.
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Sygnalizacja poziomu naładowania aku w canonach jest krótko mówiąc obciachowa.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W 400d i BG-E3 przy dwóch akumulatorach, aparat wskazuje połowę baterii przy całkowicie rozładowanym pierwszym i rozładowanym do połowy drugim akumulatorze.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bo go brak. W 40D nigdy nie wiesz ile klatek strzelisz jak aparat zasygnalizuje ze akuumulator siada. Plus jest taki ze moje wielkie łapy mają sie gdzie podziac i nie zasłaniam sobie obiektywu palcami

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Ok dzięki. czyli mnie uspokoiliście, ze po prostu "tak ma być i basta"
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiełbik Zobacz posta
    a jak chce gripa do analogowego 300v to jak to zrobić ?\
    da się da się? :P
    Miałem gripa nawet do 3000N bo wtedy zasilanie drogo wychodziło i jakoś się lepiej trzymał.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    tylko minusem jest to, ze jakis skosnooki geniusz zapomnial o "af-on" na gripie

ten guzik naprawde bardzo by sie przydal - wtedy grip bylby dla mnie takim "must have" a tymczasem jest po prostu ladnie wygladajacym "ulatwiaczem chwytu" ;-)
    Hmm a w orginalnych masz AF-on ?? bo nie zauważyłem z wyjątkiem tego gripa z wifi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nomad_fh Zobacz posta
    Od września jestem uzytkownikiem oryginalnego gripa do 400-tki. Obleciałem z nim kilka większych imprez, m.in. kilka koncertów, pokazów lotniczych. I zastanawiam się jak mogłem się bez niego obejśc.
    Ktoś pisał że przy długich ciężkich obiektywach pomaga (zwłaszcza z podpiętą 580 II), moge to potwierdzić. Owszem trzyma się głównie za obiektyw. a nie za body, ale... mimo wszystko jest znaczna różnica w pewności i wygodzie uchwytu. Sprawdzone organoleptycznie z Sigmą 70-200 2.8. Nie wyobrażam sobie obecnie robienia zdjęć w pionie tym obiektywem bez gripa np na pokazach .

Jeśli chodzi o kadry pionowe, ja jestem z tych co to trochę na odwrót czyli robiąc zdjęcia w pionie (bez gripa) trzymałem prawą dłoń od dołu, a nie od góry nie wiem dlaczego - jeszcze za czasów zenita z tego co widzę na zdjęciach - już tak robiłem i mi zostało przy analogowej 300 tce i 5-tce Jak dla mnie - wygodniejsza podstawa, nie trzeba wyginać dłoni, można łokieć przycisnąć do piersi i ustabilizować aparat. No ale koniec off topa Więc po podpięciu gripa - często się łapałem na tym, że wogóle nie używałem go do zdjęć pionowych - dopiero po jakimś czasie się przyzwyczaiłem, choć i tak czasem zdarza mi się "zapomnieć".
    Zauważyłem jeden problem - nie do końca dobrze mi pokazuje stan baterii. Tzn zdarza się, że pokazuje na wyświetlaczu połowę - po czym aparat po jakimś czasie zawiesza się. Wyciągnięcie pojemnika z akumulatorami, wrzucenie pojedyńczo - wyświetlacz pokazuje prawie całkowite rozładowanie. Przy wrzuceniu 2-ch - znów pokazuje prawie połowę, ale zrobienie kilku zdjęć - zawieszenie aparatu.

Nie wiem, czy reklamować grip, czy też problem w akumulatorkach (używam oryginału i zamiennika).
    Ale tak czy inaczej - od września odkręciłem grip tylko raz, kiedy potrzebowałem znacznie zmniejszyć gabaryty aparatu. Wada - już tak ładnie wszystko mi się nie mieści w moim plecaku
    Zerknij na stronę canona czy niema jakiejś aktualizacji firmware nie jestem w temacie 400 setek ale do 40d ostatnio wyszła jakaś aktualka która eliminuje problem wskazywania rozładowania baterii przy podpinaniu niektórych obiektywów może w 400 też rozpoznano jakieś bugi.
    Ostatnio edytowane przez Soundman ; 11-02-2009 o 01:53 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nomad_fh Zobacz posta
    Ok dzięki. czyli mnie uspokoiliście, ze po prostu "tak ma być i basta"
    Tutaj Cię zmartwię, u mnie w gripie BG-E2 stan baterii to jakieś anomalia. Zdarzają mi sie przypadki iż wkładam świeżo naładowane aku, aparat twierdzi że są puste i nie odpali Okazało sie jednak że akurat mój grip tkwi w licznej wadliwej serii gripów i wymiana/naprawa za free w każdym dystrybutorze Canona. No jasne, a z mondziołami z Warszawy do porozumienia dojść nie można - co dzień do nich dzwonie, przedstawiam sytuację i co dzień dostaje coraz to nowsze instrukcje do kogo z kolei dzwonić i z kim rozmawiać na ten temat. I tak od dwóch tygodni. Mają świetną organizację!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sewi Zobacz posta
    Mają świetną organizację!
    Jak telekompromitacja polska ??

Tak poważnie to możesz mi zdradzić po czym poznać że grip jest z tej wadliwej serii ?? Bo sie miałem wybierać właśnie dziś po swojego bg-e2n i niechce mieć takiego zonka jak piszesz...

Strona 18 z 49 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów