Strona 17 z 49 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Ja uwazam, że do małych aparatów typu 350D, 400D 450D 1000D to warto dokupić gripa, aparat jest poręczniejszy.
    no tak w 1D grip masz odrazu ;-)
    Miałem ostatnio w ręku 40D i 50D i powiem szczerze, że w porównaniu z mają 400D to oczywiiście sprzęt duży i pewnie bez gripa można się obejść
    Fotografuje 40D i nie wyobrażam sobie sesji bez gripa.
    ale tak jak mówię przyzwyczajenie robi swoje z tym, że do 400D oryginalny grip kosztuje 350zł a do 40D już prawioe 800zł
    Do kosztów samego gripa trzeba doliczyć zakup dodatkowego AKU, no i ewentualnie AA
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Co do różnicy cenowej gripów 400 i 40 D, to jak kupowałem grip do 400D, to byłem świadkiem dyskusji między pracownikami i jeden drugiego upewnił, że 400 i 40 to takie same gripy mają...

A ja gripa kocham nie tyle za dodatkowy spust i wygodną gumową okładzinę do zdjęć pionowych, ale za ten drugi akumulatorek, bo robienie zdjęć 4-setką na długich czasach ze statywu lub na mrozie kończyło się bardzo szybko z jednym aku.
    D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2
    (czyli - w sporej części - foto-spadek)
    Nie znam się, ale nadrabiam entuzjazmem.

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Wczoraj nabyłem gripa do mojej 5d. Pomimo że aparat do małych nie należy to z gripem jest IMO dużo lepiej.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

noexnoec
    Guest

Domyślnie

ja tez niedawno przeziebilem moja 450 i komfort robienia zdjec wzrosl wielokrotnie

Domyślnie

Ja od 3 dni użytkuje gripa BG-E5 w mojej 450D i jestem bardzo zadowolony. Do zdjęć pionowych rewelacja, 450D z nim jest dużo poręczniejsza.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja od prawie 4 lat męczę gripa w 20D. Też sobie nie wyobrażam użytkowanie aparatu bez niego, niestety na miesiąc się muszę z nim pożegnać - leci do naprawy...

kiełbik
    Guest

Domyślnie

a jak chce gripa do analogowego 300v to jak to zrobić ?\
    da się da się? :P

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Do 300V jest grip - BP-220
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

kiełbik
    Guest

Domyślnie

dziękuję

nie byłem pewny czy w ogóle do takiego aparacika są robione gripy

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Od września jestem uzytkownikiem oryginalnego gripa do 400-tki. Obleciałem z nim kilka większych imprez, m.in. kilka koncertów, pokazów lotniczych. I zastanawiam się jak mogłem się bez niego obejśc.
    Ktoś pisał że przy długich ciężkich obiektywach pomaga (zwłaszcza z podpiętą 580 II), moge to potwierdzić. Owszem trzyma się głównie za obiektyw. a nie za body, ale... mimo wszystko jest znaczna różnica w pewności i wygodzie uchwytu. Sprawdzone organoleptycznie z Sigmą 70-200 2.8. Nie wyobrażam sobie obecnie robienia zdjęć w pionie tym obiektywem bez gripa np na pokazach .

Jeśli chodzi o kadry pionowe, ja jestem z tych co to trochę na odwrót czyli robiąc zdjęcia w pionie (bez gripa) trzymałem prawą dłoń od dołu, a nie od góry nie wiem dlaczego - jeszcze za czasów zenita z tego co widzę na zdjęciach - już tak robiłem i mi zostało przy analogowej 300 tce i 5-tce Jak dla mnie - wygodniejsza podstawa, nie trzeba wyginać dłoni, można łokieć przycisnąć do piersi i ustabilizować aparat. No ale koniec off topa Więc po podpięciu gripa - często się łapałem na tym, że wogóle nie używałem go do zdjęć pionowych - dopiero po jakimś czasie się przyzwyczaiłem, choć i tak czasem zdarza mi się "zapomnieć".
    Zauważyłem jeden problem - nie do końca dobrze mi pokazuje stan baterii. Tzn zdarza się, że pokazuje na wyświetlaczu połowę - po czym aparat po jakimś czasie zawiesza się. Wyciągnięcie pojemnika z akumulatorami, wrzucenie pojedyńczo - wyświetlacz pokazuje prawie całkowite rozładowanie. Przy wrzuceniu 2-ch - znów pokazuje prawie połowę, ale zrobienie kilku zdjęć - zawieszenie aparatu.

Nie wiem, czy reklamować grip, czy też problem w akumulatorkach (używam oryginału i zamiennika).
    Ale tak czy inaczej - od września odkręciłem grip tylko raz, kiedy potrzebowałem znacznie zmniejszyć gabaryty aparatu. Wada - już tak ładnie wszystko mi się nie mieści w moim plecaku
    Ostatnio edytowane przez nomad_fh ; 05-02-2009 o 15:49
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Strona 17 z 49 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów