Strona 12 z 49 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Początki nałogu

Domyślnie

Grip z 2 akku - 342 gr, bez jednego aku - 298 (czyli waga akumulatorka to 44 gr). Grip marki JANIS, zamiennik BG-E3 czyli do 400D/350D. Przy tych puszkach wzrost wagi jest może i duży ale i komfort pracy jest na wiele większym poziomie. Jak wziąłem aparat bez gripu jak przed chwilą go ważyłem to miałem wrażenie, że trzymam kompakt. Co do samego gripu to jest wykonany bardzo pożadnie, do dostania na allegro na bodajże 180zł z bell-sell systems. Wg. mnie do serii xxxD grip to sprawa niezbędna.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Grip do 400D jest bardzo funkcjonalny, moim zdaniem jest bardzo potrzebny przy zdjęciach pionowych wzrasta komfort pracy!
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Początki nałogu

Domyślnie

Ja miałem bardziej na myśli komfort pracy w normalnym - poziomym ułożeniu aparatu. W wypadku xxD nie ma tego problemu, gdyż puszka jest większa, natomiast xxxD nadaję się bez gripa tylko dla dzieci do 13 roku życia lub dla drobnej kobiety.

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

W 40d nawet przy poziomym ułożeniu aparatu jest o wiele wygodniej z gripem, bo mały palec nie ucieka pod korpus - dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy pracuje się z lampą błyskową i cięższym obiektywem. Body z gripem jest wtedy dużo lepiej wyważone.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Ja z innej strony spojrze na gripa... Jesli nie daj Boze zdarzy Ci sie zapomniec ladowarki do aparatu na wycieczke zagraniczna to mozesz sie ratowac "paluszkami" do gripa, ktore kupisz chocby u Araba na straganie pod piramidami! Mi sie zdarzylo zapomniec i w trakcie ciekawej sesji siadly mi oba aku, a ze nie mam gripa coz... A tak przy okazji, czy wiecie ze na rozladowanym aku mozna zrobic jeszcze sporo zdjec? fotografowalem przez godzine na przemian dwoma rozladowanymi akumulatorami, udalo sie! (ostatnie zdjecia w galerii CB)
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    W 40d nawet przy poziomym ułożeniu aparatu jest o wiele wygodniej z gripem,.
    tylko minusem jest to, ze jakis skosnooki geniusz zapomnial o "af-on" na gripie

ten guzik naprawde bardzo by sie przydal - wtedy grip bylby dla mnie takim "must have" a tymczasem jest po prostu ladnie wygladajacym "ulatwiaczem chwytu" ;-)

Coś już napisał Awatar maciej76
    Miasto
    gno-wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Jesli nie daj Boze zdarzy Ci sie zapomniec ladowarki do aparatu na wycieczke zagraniczna to mozesz sie ratowac "paluszkami" do gripa,

pod warunkiem ze masz ten drugi wklad na paluszki

Domyślnie

Grip w mojej 350D wyjątkowo poprawił funkcjonalność aparatu i przede wszystkim wygodę korzystania.
    Chociaż często zdarza mi się go odkręcać, aby wyglądał bardziej niepozornie i przede wszystkim był lżejszy - cechy cholernie istotne przy fotografii ulicznej, w której ostatnio się rozkochałem.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam w 400d gripa. Pomijając jego użyteczność, to spotkałem się ostatnio z pytaniem, po co winder w cyfrówce.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Grip to naprawdę fajna sprawa. Swoją drogą długo się wahałem czy warto go brać do 400D. Sprawa rozchodziła się głównie o kasę, a interesował Mnie tylko oryginał, żadne zamienniki. Ostatecznie po fotografowaniu korowodu (dużo pionowych kadrów) zadecydowałem się na kupno używanego przez allegro. Widać na nim ślady użycia, przytarcia, ale nie przeszkadza to w robieniu zdjęć. Różnica pomiędzy gripem, a bez jest ogromna. Mam wielkie łapy, grip nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale znacznie ułatwia pracę. Z gripem praktycznie się nie roztaje, wyjątkiem jest wędrówka po górach gdzie ważny jest ciężar i miejsce w plecaku.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Strona 12 z 49 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów