Strona 12 z 44 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 482

Wątek: Grip - czy warto?

Mieszany widok

Domyślnie

Grip w mojej 350D wyjątkowo poprawił funkcjonalność aparatu i przede wszystkim wygodę korzystania.
    Chociaż często zdarza mi się go odkręcać, aby wyglądał bardziej niepozornie i przede wszystkim był lżejszy - cechy cholernie istotne przy fotografii ulicznej, w której ostatnio się rozkochałem.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam w 400d gripa. Pomijając jego użyteczność, to spotkałem się ostatnio z pytaniem, po co winder w cyfrówce.

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Grip to naprawdę fajna sprawa. Swoją drogą długo się wahałem czy warto go brać do 400D. Sprawa rozchodziła się głównie o kasę, a interesował Mnie tylko oryginał, żadne zamienniki. Ostatecznie po fotografowaniu korowodu (dużo pionowych kadrów) zadecydowałem się na kupno używanego przez allegro. Widać na nim ślady użycia, przytarcia, ale nie przeszkadza to w robieniu zdjęć. Różnica pomiędzy gripem, a bez jest ogromna. Mam wielkie łapy, grip nie rozwiązuje wszystkich problemów, ale znacznie ułatwia pracę. Z gripem praktycznie się nie roztaje, wyjątkiem jest wędrówka po górach gdzie ważny jest ciężar i miejsce w plecaku.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Bywalec

Domyślnie

WARTO. Też nie byłem przekonany do gripa - dokąd go nie założyłem-w 450D -zamiennik z pilotem i przełącznikami funkcyjnymi ułatwia pracę, a przy kadrach pionowych jest po prostu jedynym rozwiązaniem.
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja sobie bez niego pracy nie wyobrażam...
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Ja sobie bez niego pracy nie wyobrażam...
    A ja wręcz przeciwnie... wyobrażam sobie pracę bez niego.. tylko po co się męczyć??
    Miałem zagripowane 350D mam zagripowane dwie "trzydziestki" mam zagripowaną analogową "piątkę" i mam zagripowane "piątki" cyfrowe i grip jest dodatkiem który nabywam wraz z zakupem body. Grip i owszem zwiększa ciężar, zwiększa rozmiar, ale co dla mnie jest cholernie istotne.. poprawia wyważenie zestawu, szczególnie z dłuższymi szkłami. O pionowych kadrach nie wspominam bo to całkowicie naturalne.

Domyślnie

Ja również przychylam się do kwestii gripa, ale TYLKO ORYGINAŁ! Do mojej 400D zamówiłem sobie na początku zamiennik firmy DELTA/JENIS (jeden męski narząd rozrodczy) i... odesłałem go już następnego dnia. Grip co prawda spasowany był nie gorzej niż oryginał, ale: plastik fatalny, grip trzeszczał niemiłosiernie już od początku użytkowania (miałem wrażenie, że aparat zaraz od niego odpadnie), spust migawki miał ze 3 mm luzu zanim uruchomił AF. Dodatkowo zamiennik działał niczym jakaś komora pogłosowa: posiadam 28-135 IS USM, wiadomo że praca IS objawia się specyficznym delikatnym dźwiękiem, natomiast zamiennik gripa potęgował ten dźwięk do poziomu absolutnie nieakceptowalnego. Podobnie z odgłosem pracy AF - USM w tym szkle jest bardzo cichy, czego zamiennik gripa nie omieszkał skutecznie "naprawić".

Odesłałem więc ten wynalazek, po czym zakupiłem oryginalny BG-E3 i jest bardzo dobrze. Nic nie trzeszczy, nie boję się złapać za sam grip i mam pewność, że body nie odpadnie. Spust działa identycznie jak w body. Komfort fotografowania poprawił się znacznie i już nie odkręcam gripa nawet na statyw.
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 30-01-2009 o 14:35

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chyba już pisałem, ze odkąd zakupiłem z 5tką BG-E4 nie wyobrażam sobie bez niego pracy....
    Nie mam doświadczenia w testowaniu gripów innych producentów ale domyślam się, ze komfort pracy jest zdecydowanie wyższy!
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Ja posiadam orginalny grip i jestem bardzo zadowolony. Po odkreceniu do body body już nie to samo (

Domyślnie

wszystko zalezy tez od modelu. nie wyobrazam sobie np pracy 400D bez gripa. jako ze np 5tka dobrze trzyma sie w rece, a z jednym akumlatorem mozna obskoczyc kawal roboty to grip nie jest priorytetem zakupowym. niemniej warto go miec.

Strona 12 z 44 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów