Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Brudny obiektyw?

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie

masz racje ale robiłem na sigmie 18-50 macro zdjecia makrofotograficzne ( z pierscieniami i bez) i tego niezauwarzyłem. Jak to teraz skutecznie wyczyscic? Przedmuchiwanie niepomogło matrycy. Przegladnełęm wszystkie obiektywy i rzaden z nich nie jest wewnatrz tak zakurzony jak ten Canon 100mm macro mimo że nowy.
    Ostatnio edytowane przez jarekczkrak ; 28-06-2008 o 19:44

Zablokowany

Domyślnie

Taki normalny kurz w obiektywie na nic nie wpływa i jakość obrazu jest niezmieniona. (chyba, że jest go bardzo BARDZO dużo lub gdy masz grzyba w obiektywie, a nawet i wtedy różnicy w jakości prawie nie widać).

Czym to wyczyścić? Możesz dać do serwisu jeżeli nie chcesz sam. Możesz też przedmuchać matrycą gruszką (tylko nie sprężonym powietrzem z puszki bo zdarza się, że razem z nim wylatują cząsteczki płynu). Możesz też przejechać pędzelkiem do matryc lub czyścić na mokro specjalnymi szpatułkami, np. eclipse. Są drogie i w Polsce sprzedaje je bardzo mało osób. Ja wiem tylko o jednej z allegro, jak poszukasz to znajdziesz. Na początek spróbowałbym przedmuchać gruszką - tylko zdala od matrycy żeby nie dotknąć szkła i go nie zarysować.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekczkrak Zobacz posta
    Jak to teraz skutecznie wyczyscic?
    Polecam lekturę poniższego wątku. Jest tam wiele uwag i porad dot. czyszczenia filtra matrycy.

http://canon-board.info/showthread.php?t=2089

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    ... żeby nie dotknąć szkła i go nie zarysować.
    Bez obawy. Filtr wykonany jest z dosyć twardego szkła, tak więc przypadkowe delikatne dotknięcie gumową końcówką gruszki jego powierzchni nie powinno spowodować powstania rys.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 28-06-2008 o 21:02
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wygląda na to ze trzeba do Ciebie wszystko pisać dwa razy A wiec drugi raz piszę.Uzyj "szukaj" i przeczytaj wszystkie wątki o brudnej matrycy.
    To nie jest niechęć do pomocy,po prostu temat jest opisany wielekroc i wystarczy przeczytac.Pozdrawiam :-)

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Nie musisz kupować Eclipse w Polsce możesz zamówić tutaj www.micro-tools.com, jeśli chcesz porady odezwij się na PM.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie

Bardzo sie ciesze ze jest takie pożądne forum juz zrobiłem troche zdjec w zyciu ale taki temat mnie nigdy nie zaskoczył.(brudy matrycy czasem pare plamek czasem wysokczyły na focie) Niemiałem takiego problemu (z czarnymi i tyle).Jednak troche kasy człowiek wydaje na obiektywy i chce dobrej jakosci moze to niejest kilks set tysiecy ale kilka jest mimo wszystko i jak kupuje obiektyw za 400 euro jestem w szoku jak ma takie plamy a wczesniej nie miał niestety brak doswiadczenia ale miło ze sa pomocni ludzie.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sprawa już wyjaśniona, ale ja tylko dodam, że nie mogłyby to być zabrudzenia w obiektywie, by wszystkie zanieczyszczenia przed płaszczyzną przysłony wychodzą nieostro... nawet w makro 1:1 ;]
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów