Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Brudny obiektyw?

Mieszany widok

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie Brudny obiektyw?

Witam

Mam pytanie zakupiłem obiektyw Canon 100mm 2.8 Macro i zaczęłem robić zdjęcia makro wrzuciłem na komputer i zobaczyłem mnustwo czarnych kropek są widoczne w pewnych przysłonach ale są. Na innych obiektywach tego niemam (Sigma 18-50, C 28-135) jesli popatrze przez przednią soczewkę do środka w tej soczewce wewnątrz widze duża ilosc drobinek (5-10 moze wiecej) jak popatrze przez obiektyw do swiatła (bez body) są one widoczne.
    Ostatnio edytowane przez jarekczkrak ; 28-06-2008 o 16:31 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Ziom normalnie zabiles mnie,

tak to brudny obiektyw? Jezeli masz w nim 1+ drobinek to jest brudny
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie

Niewiem jak to nazwac zakurzony? Matryca była czyszczona. w Innych obiektywach tego niemam nawet jak robie macro sigma.
    Ostatnio edytowane przez jarekczkrak ; 28-06-2008 o 16:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

To chyba jednak matryca.Zrób zdjęcie jasnego nieba np. na max. przymkniętej przyslonie.Zrob drugie na max. otwartej .To przeciez moment.[Moze byc sufit,ekran monitora itp]Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Przyczyny występowania na zdjęciach "czarnych kropek" mogą być dwie. Pierwsza to zabrudzony filtr matrycy co uwidacznia się występowaniem czarnych punktów na zdjęciu wykonywanym z użyciem przysłony o wysokim numerze, druga natomiast (moim zdaniem mniej prawdopodobna choć oczywiście możliwa) to zanieczyszczenia które dostały się do wnętrza obiektywu.

Jeżeli twierdzisz iż przy innych obiektywach problem nie występuje, prawdopodobnie pozostaje zlecenie serwisowi czyszczenia obiektywu, jednakże moim zdaniem problem tkwi w zabrudzonym filtrze matrycy.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 28-06-2008 o 17:41
    EOS + Speedlite

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie

Dzieki za podpowiedzi. Bawiłem sie makro z Sigmą 18-50 macro. Nie zauwarzyłem takich kropek. Niemysliałbym że to wina obiektywu ale z sigmą tego niezauwarzyłem a w tym canonie w wewnętrznym okularze jak sie dobrze przywatrze widze jak jest tak jakby opsypany takimi drobinkami. dziwi mnie to bo ten oboktyw ma wew. ostrzeznie nie wysówa sie obiektyw wiec niema jak zasysać kurzu( tak mi sie wydaje). jest nowy prosto ze sklepu.Troche mnie to zdziwiło.
    Czy może być to spowodowane obiektywem tzn ze jest to obiektyw macro (1:1) i badziej uwidacznia jakieś zabrudzenia czy to na obiektywie czy matrycy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Oj,zrób test.[Przyczyn zabrudzenia jest wiele.Niekoniecznie nieszczelny obiektyw czy jego wymienianie.Brudki moga wedrowac po wnetrzu body,mogą odkruszac sie z gabki hamujacej lustro w górnym połozeniu itp.itd.Aparat to nie sterylna komora prózniowa,Istotne jest ustalenie przyczyny i usuniecie jej skutków.A brudki beda sie okresowo pojawiać.Na to nic nie poradzisz.]Poczytaj na forum o brudnej matrycy.Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Może wstaw zdjęcie na którym widać zabrudzenia o jakich mówisz oraz zdjęcie obiektywu ukazujące wspomniane "drobinki". Ciężko postawić "diagnozę" bazując jedynie na opisie słownym.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 28-06-2008 o 18:12
    EOS + Speedlite

jarekczkrak
    Guest

Domyślnie

Ok ide robić test co do zdjęcia obiektywu to bedzie trudno bo so one widoczne w tym szkle głębiej. Niebyło by to dla mnie dziwne gdyby nie tak bardzo brudny wew okular.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    witam ponownie zrobiłem test i kurcze macie racje.Brudna matryca ale dziwnie nigdy nie zauwarzyłem tych kropek na zdjeciach nawet chmur. teraz zrobiłem test na maksymalnej dziurze i minimalnej zachmurzonego nieba i kropki sa na kazdym obiektywie.dziwi mnie bo matryca była czyszczona.hmm jak to może wyczyscic skutecznie? mam Canona 30D.Dzieki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez jarekczkrak ; 28-06-2008 o 19:34 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Na pewno kurz na matrycy. Nie wierzę żeby w 100mm macro USM dało się mieć taki kurz, który powodowałby widoczność ostrych plam na zdjęciu. Po prostu robiąc zdjęcia makrofotograficzne bardzo przymykasz przysłonę i wtedy plamki są widoczne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów