Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: [marta69] Z pewną taką dozą nieśmiałości :)

Dopiero zaczyna Awatar marta69
    Miasto
    Gdynia

Smile [marta69] Z pewną taką dozą nieśmiałości :)

Witam,
    od jakiegoś czasu wpadam tutaj poczytać co mają do napisania doświadczeni (mniej lub bardziej) fotografowie i amatorzy tacy jak ja
    Ale postanowiłam w końcu sama coś wrzucić, ciekawa waszych opinii, głodna konstruktywnej krytyki. Zaczynałam od PowerShota A400, ale po jakimś czasie miałam wrażenie, że wycisnęłam z niego już wszystko. Jakiś czas temu przesiadłam się na 350d i dopiero poznaję jego możliwości. Póki co fotografuję KITem, ale za jakiś czas chciałabym zainwestować w jakieś lepsze szkiełko do portretów.

Próbka tego, co udało mi się wyczarować do tej pory

1. Robione przy słabym oświetleniu (zachmurzone niebo).
    2. Te same warunki pogodowe co na #1. Lekko PS'ute. Im dłużej patrzę na ten kadr tym bardziej mnie denerwują obcięte nogi... Ale wrzucam - ciekawa waszych opinii.
    3. Kolorki nie ps'ute - zdjęcie było robione koło 5 rano, kiedy slońce miało jeszcze bosko pomarańczowy kolor.
    4. Kolejny wczesno-poranny portrecik.

5. Ostatnie - z gdyńskiej parady brazylijskiej.
    Pozdrawiam
    There is no calm before the storm. There is only tempest.
    http://69photo.wordpress.com/

Domyślnie

najbardziej podoba mi sie 4, co do 5 to chyba zla pania wybralas jak na brazylijska parade 'nagich pieknosci' (nie zeby byla brzydka czy cos,ale sa ladniejsze, mlode, opalone, blondynki etc. ktore do takich parad sie idealnie nadaja)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

1. Dobry czarnobyl to naprawde trudna sztuka w cyfrze, jestes 5768687 osoba ktra sie przy tym upiera i to kompletnie nie wychodzi.

2. Gdyby Pania przesunac w lewo to moze faktycznie cos by z tego bylo...

3. Niedoswietlone a calkowicie subiektywnie kolory mi sie nie podobaja. Moze przez niedoswietlenie ale balans bieli raczej bym zmienil. Kadr czy konstrukcja na nie. Mialas fajne linie w tle ktore mozna by wykorzystac do nadania zdjeciu dynamiki, jakas ciekawa nietypowa mina wraz z tymi liniami mogla by byc niezlym materialem na dobre zdjecie.

4. Dyskwalifikacja za niedoswietlenie - na przyszlosc zwracaj uwage na histogram Ale w sumie chyba najlepsze z serii, jesli masz rawa to mozna cos z tym zdjeciem zrobic

5. Temat fajny i dajacy duzo mozliwosci - gdyby wykorzystac stroj tej pani to moglo by byc niezle zdjecie
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-06-2008 o 04:09

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    1. Dobry czarnobyl to naprawde trudna sztuka w cyfrze, jestes 5768687 osoba ktra sie przy tym upiera i to kompletnie nie wychodzi.
    Nie upieram się Chciałam spróbować. Nie wyszło. Myślę, że odpuszczę póki co BW dopóki nie bedę bardziej `obcykana` w temacie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    4. Dyskwalifikacja za niedoswietlenie - na przyszlosc zwracaj uwage na histogram
    Zwrócę na pewno, dzięki za sugestię

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta69 Zobacz posta
    Nie upieram się Chciałam spróbować. Nie wyszło. Myślę, że odpuszczę póki co BW dopóki nie bedę bardziej `obcykana` w temacie
    Faktycznie komentarz wyszedl dosc niefortunnie, nie bierz tego do siebie. Poprostu na forum ostatnio jest wysyp nie najlepiej zrobionych czarnobialych zdjec i mozna sie tym zmeczyc ale to nie powod bys Ty za to zbierala - przepraszam.

A co do samej techniki konwersji do b/w - nie jest tak tragicznie - troche zabawy warstwami korekcyjnymi i bylo by calkiem ok.

Co do kadru to na poczatek dobrze jest sie trzymac mocnych punktow obrazu - metoda prosta i bez wydziwiania a dajaca dosc dobre rezultaty - lekkie przekadrowanie zmienilo by pewnie calkowicie subiektywny odbior zdjecia.

Czekamy na nowe fotografie z uwzglednionymi poprawkami, milej zabawy

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam!
    Pierwsze trzy nie przypadły mi do gustu.
    Czwórka najfajniejsza, tyle że za ciemna, cała reszta czyli kadr, zostrzenie, ujęcie bardzo fajne.
    5! Szkoda, że tylko jedno. Kolorystyka, okazja i cała reszta rodzą podejrzenia o świetnej okazji do zrobienia całej masy ciekawych fotografii. Przytoczona tutaj niefortunnie skadrowana. Warto pokazać tę dziewczynę i jej strój.
    Pozdrawiam i oczekuję na dalsze. Z miłą chęcią te karnawałowe
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Marto! Rób zdjęcia, pokazuj zdjęcia, gadaj o zdjęciach - prędko się nauczysz czego trzeba. Pokaż parę fotek z tego A400...
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 29-06-2008 o 09:28

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

zgadzam się z Ewą, człowiek się uczy na błedach

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

zapomnij na razie o obiektywie do portretow bo i tak ten KIT ktory masz dobrze sobie radzi popracuj nad naświetlaniem a masz 1 w kolorze? bardzo podobaja mi sie rozwiane włosy modelki aczkolwiek jakoś dziwnie się nadęła i wygląda przysadziście.
    2. nie ucinaj stóp a przynajmniej na stawach (gdzieś tu na CB tak przeczytałam
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    5! Przytoczona tutaj niefortunnie skadrowana. Warto pokazać tę dziewczynę i jej strój.
    Pozdrawiam i oczekuję na dalsze. Z miłą chęcią te karnawałowe
    No to jeszcze dwie z parady brazylijskiej.
    6.
    7.

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Marto! Rób zdjęcia, pokazuj zdjęcia, gadaj o zdjęciach - prędko się nauczysz czego trzeba. Pokaż parę fotek z tego A400...
    Pokazuję kilka starych z A400. Robiłam nim głównie makro. (to znaczy - próbowałam coś tam wykombinować)
    8. Canon A400

9. Tyż A400

10. A400 again

Wybaczcie kiczowatą ramkę i te wstrętne podpisy, ale to staaare foty.
    Ostatnio edytowane przez marta69 ; 30-06-2008 o 23:37

Uprawnienia umieszczania postów