Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Pentacon 500mm f/5.6

Mieszany widok

Domyślnie

Witam wszystkich.

Cieszy mnie wasze zainteresowanie, uważam, że są to mocno niedoceniane obiektywy, a bardzo niesłusznie.

Aparat to cyfrowy Samsung GX20 jak już ktoś zauważył w EXIFach.

Fotografuję z zawsze włączonym trybem seryjnym ale baaardzo rzadko przytrzymuję wciśnięty spust (bezsensownie męczące jest strzelanie serią i kręcenie ostrością aby coś tam się trafiło ostre). Tu chodzi o praktykę i trochę samozaparcia w nauce obsługi tego kolosa. Średnio 1/5 zdjęć jest perfekcyjnie trafiona w punkt (i 1/10 z nich jest dobrym do pokazania kadrem ;-D )

Moja wersja obiektywu jest trochę starsza od wersji MC, brak tego napisu na tubusie. Jednak jakaś tam niebieska powłoka jest.

Osłona przeciwsłoneczna przydałaby się dłuższa ale dorobiona z metalu wkręcana ze względu na transport w torbach rowerowych lub plecaku.
    Jednak przy zdjęciach krajobrazowych o świcie lub zachodzie, częściowy spadek kontrastu wygląda całkiem ładnie. W innych obiektywach już tak oka nie cieszy.

Rzadko używam statywu, a kupiłem specjalnie mocny statyw z mocną głowicą kulową właśnie do tego obiektywu. Przyzwyczaiłem się do strzelania dużym manualem z ręki. To tylko kwestia praktyki, a efekty będą.

Średnia cena to między 1000-1200zł i uważam, że nie jest wygórowana (znajdzcie proszę ekwiwalent 750mm ze światłem 5.6 w cenie nie większej niż miesięczny zarobek większości ludzi w Polsce, i w dodatku oferujący całkiem znośną jakość). Ja za swój zapłaciłem połowę tego ale był z uszkodzoną przysłoną. Udało mi się ją naprawić i jest to chyba największy mankament przynajmniej mojego egzemplarza. Listki przysłony wyginają się lekko przy dużym spadku temperatury (biegam z aparatem przy -15, -20stC) i kręcąc nią wyskakują ze swojego położenia i rozjeżdżają się w całym "świetle" obiektywu zasłaniając obraz w ogóle. Trzeba na to uważać w takich warunkach i albo ogranicznik ustawić na f8 i nic n ie wyskoczy albo zmieniać przysłonę bardzo powoli. Innym mankamentem jest zamarzanie obiektywu. Na metalu od rękawic osadza się wilgoć i natychmiast zamienia się w lód. Smar tężeje (ktoś zna naprawdę dobry i sprawdzony smar na niskie temp?) i wtedy jest dopiero problem z kręceniem dwukilogramową częścią ustawiającą ostrość. Ale daję radę.

Generalnie robię nim wiecej udanych zdjęć niż popularną amatorską Sigmą 70-300APO z AF.
    Obiektyw polecam każdemu kto nie boi się unieść rękami paru kilogramów ;-)
    Ciekawa perspektywa przy krajobrazach i oczywiście do fotoprzyrody.

Jeśli będzie zainteresowanie to wrzucę tu też jakieś krajobrazy itp.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dam do porownania sample z innej MF 500tki F5,6 - Mamiya Sekor C 500mm.
    Mialem okazje chwile sie nim pobawic, sample z reki (ISO 400, sloneczny dzien), wszystko F5.6 z apsc (20D,raw)

Przez adapter Mamiya->Nikon F->Canon EF :]

http://img812.imageshack.us/img812/8...korc500mm1.jpg
    http://img845.imageshack.us/img845/7...korc500mm2.jpg
    http://img189.imageshack.us/img189/7...korc500mm3.jpg
    http://img545.imageshack.us/img545/7...korc500mm4.jpg
    http://img805.imageshack.us/img805/6...korc500mm5.jpg
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 26-02-2012 o 02:03

Domyślnie

Dzięki siudym za te sample, bardzo mnie ciekawił ten obiektyw :-)

Domyślnie

ss84 wrzucaj sample
    Też mam ten obiektyw i przymierzam się do jakiegoś pleneru z nim
    C5Dmk2 + C28-135 USM IS + C16-35/2.8 + C24-70/2.8 + C50/1.8 + C70-210/3.5-4.5 USM + C430EXII + Sonnar 180/2.8 + inne graty

Domyślnie jedne z pierwszych zdjec Pentaconem 500/5.6

Ostatnio edytowane przez ss84 ; 27-02-2012 o 14:06

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie Odp: jedne z pierwszych zdjec Pentaconem 500/5.6

Witam,

Udało mi się nabyć tą armatę myśle że okazjonalnie bo za 650pln w idelanym stanie w komplecie ze skórzaną tubą i dwoma deklami z czego jeden to w zasadzie "berecik z antenką" wciskany w osłonę przeciwsłoneczną.
    Kilka pyłków w środku i kilka mikro rysek na obudowie.
    Widać że nie był często jeśli wogóle używany.

Więc tak jest to wersja ze wspomnianymi zielonymi oznaczeniami skali dokładnie ta;
    A nagy vas; Pentacon Prakticar 500mm/f5.6 | Fototipp.hu

Do sedna; po kliku treningach zaczęła dokuczać jedna dość istotna przypadłość mianowicie o ile ostrzenie od ~20m ku nieskończoności przebiega w miarę lekko to od ~20m w dół obrót pierścienia przebiega ciężko - bardzio ciężko.
    Temat zdaje sie być poruszany na węgierskiej stronie (o ile dobrze translator przetłumaczył że w miarę wysuwania się tubusa pierścień zaczyna coraz to ciężej się obracać - ma to oczywiście uzasadnienie, tym bardziej wysunięty tym działa większa dźwignia na gwint i musi kręcić się z większym oporem - prawa fizyki.
    Pewnie że raczej sie targa takie szkło nie po to aby używać go na 6 czy nawet 10m ale...
    Zastanawia mnie czy aż tak ciężko? oczywiście nie jestem w stanie tego zobrazować na forum, ale na słowo "jest bardzo ciężko" na tyle że cała instalacja nieźle "chodzi" na statywie.
    Więc pytanie nr.1
    - Czy u Was też tak jest? może to kwestia smarowania? - wieku?
    i nr.2
    - Przeczytałem że jest możliwosć rozkręcenia go na pół w celu transportu, jak tego się dokonuje?

Odnośnie samego obrazowania to fajnie to wygląda pod warunkiem że jest dobre światło bo ewidentnie szkło przy jego braku ma chłodne barwy i wymaga dobrych warunków napewno nie pod światło a i te boczne potrafi nieźle dać w kość, oczywiście też kwestia trafienia w cel nie jest bez znaczenia, ale tu mocno pomaga dendelion.
    Jak narazie zamieszczam parę sampli w przewadze "okiennych" i dwa z pleneru - niestety pojechałem na poranny mglisty klimat, ale niestety rano warunki nie dopisały, więc zostały popołudniowe "sample" w mało ciekawym światle i temacie.

View image: 1
    View image: 2
    View image: 3
    View image: 4
    View image: 5
    View image: 6

sample wołane z RAW`ów na szybko wkońcu tu nie o artyzm chodzi.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-08-2012 o 14:17

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów