Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Szczelność obiektywów pewnej firmy.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Tak szczerze to podejrzewam, że do srodka dostało się jajeczko a owadzik wyrósł w srodku. Swoją drogą paskudne miał życie - dlatego wypuściłem.
    Janusz
    Chyba nawet w ZOO nie ma tak drogich "pomieszczeń" dla owadów;-) .
    Ale na poważnie to wg mnie z samej zasady działania i użytej technologii nie mozna liczyć na 100% szczelność każdego obiektywu. Moznaby oceniać tylko mniejszą lub większa szczelność danego szkła - oczywiście przy panujących na rynku zakresach cenowych.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Nie no ale bez jaj, jaka to nieszczelność musi być, żeby owad wleciał do środka A tak na marginesie 70-200/2.8L nie zaliczam do tych tańszych a uszczelnienia "weather-sealed" też nie ma
    z tego co sie dowiedzialem na tym forum takie uszczelnienia ma dopiero 70-200/2.8L IS
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeżeli tylna soczewka nie jest na stałe tylko przesuwa się przy zoomowaniu, to tył obiektywu nadaje się jak najbardziej na otwór wejściowy dla owada. A dojść na piechotę w środku obiektywu da się i do przedniej soczewki.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Witam ja po paru miechach uzytkowania mam paprocha w 17-40 nie ze mi bardzo przeszkadza ale sam mysl ze jakis syf siedzi se w szkle za ta kase to juz poprostu przyprawia mnie o palpitacje serca .

O dzieki wielki Canonie ktory dbasz o szczelnosc.

szkoda gadac
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Witam ja po paru miechach uzytkowania mam paprocha w 17-40 nie ze mi bardzo przeszkadza ale sam mysl ze jakis syf siedzi se w szkle za ta kase to juz poprostu przyprawia mnie o palpitacje serca .

O dzieki wielki Canonie ktory dbasz o szczelnosc.

szkoda gadac
    Niedawno odbyl sie krakowski Pillow Day. Po 1,5 godz. chodzenia z 24-70/2.8L w "śniegu" z rozwalonych poduszek znalazlem sporo klaczkow na matrycy. Wzialem pod lupe to szczelne (?) szklo i co widze. Podczas zumowania szklo zwieksza swoja objetosc wewnetrzna i musi pobrac tlen. Robi to szparka wokol tylnej soczewki. Gdy mu te szparke zatkac tylnym dekielkiem, powietrze zapycha przez przelacznik AF oraz jakos najbardziej od spodu szkla, bok pierscienia zoom.
    Mam nadzieje ze zachowana jest szczelnosc wewnetrzna, wokol soczewek. Klaczkow w srodku nie zauwazylem, a na matrycy bylo tego sporo.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Domyślnie

17-40 juz dawno nie aktualne wróciło z serwisu i za parę miechów sprzedałem.

Tez kupiłem 24-70 i pojawiła się woda w miesięcznym szkle wina kondensacje powietrza , wczoraj bylem sprawdzić czy już jest do odbioru ale ponad miesiąc siedzi w U.K
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 09-04-2009 o 18:16
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów