No i o to mi właśnie chodziło! O odrobinę bardziej konkretne podejście! Zgadzam się chyba w 100%, a na pewno w 90%

Naprawde uwazasz ze zoom elektroniczny wyzwalany mechanicznie to dobry pomysl? Jest to straaasznie wolny pomysl :P
no i ten nieszczesny zoom spowalniaja prace nim
Oczywiscie nie ma co porownywac wygody uzytkowania. Pro1 ma tylko jedna zalete - wielkosc. Ale powolnosc obslugi Pro1 [CUT] powinna byc brana pod uwage.
Zgadzam się w zupełności! Mówiłem przecież że 300D to killer Pro1 pod względem prędkości i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości.

Jakosc 300D zalezy glownie od tego jakie szklo podepniesz
do 300D wystarczy doplacic ok 1000-2000zl by miec bardzo dobry obiektyw i to z zakresem ogniskowych dopasowanym do potrzeb
Akurat brałem pod uwagę zestaw podstawowy, który sam proponowałeś powyżej. Nie ulega natomiast wątpliwości że przy Pro1 możliwości modernizacji po prostu nie ma.

Dopisze do powyzszego ze wielkosc matrycy vs ilosc pikseli ma wplyw rowniez na szumy a nie tylko aberracje, stad ten nawias byl :P
Uznałem że to oczywiste. Chodziło mi tylko o to, że te niedomagania L-ki z Pro1 wynikają także z małych rozmiarów obrazu ogniskowanego - im mniejsza martyca tym trudniej wyeliminować aberracje chromatyczne, ze względów raczej oczywistych, więc wdawał się w technikalia nie będę - kto wie na czym polegają aberracje chromatyczne ten wie o czym mowa.

Mozna porownywac - przeciez po to autor zalozyl ten watek. A jak porownywac?
Nie samymi parametrami a stosunkiem jakosc/uzytecznosc vs cena vs zapotrzebowanie.
Autor założył wątek aby porównać Pro1 z G5, a tu jest trochę łatwiej, bo oba to kompakty. Porównując Pro1 z 300D trzeba mocniej określić wspomniane właśnie zapotrzebowanie, bo one są z trochę różnych światów, wiele je dzieli, więcej niż G5 i Pro1 (nie licząc absurdalnej ceny tego drugiego )

Nie twierdze ze jest beznadziejny.
I o to mi głównie chodziło, bo po Twojej opinii odniosłem (może błędnie) takie właśnie wrażenie. I to chciałem zweryfikować.

Szumy a gorsze swiatlo to nie wszystko.
To także był przykład

Czy "zaawansowane funkcje" to Sepia, BW i nagrywanie filmikow?
No to kompakt jest... :P Poza tym sam mówiłeś o ewentualnym zakupie S1 właśnie z powodu dobrych filmików Dobra, nevermind, nie schodźmy na tę ścieżkę, bo w dobrym kierunku ona nie prowadzi

Bo nie znam innych, konkretnych.
Oszczędź mnie! Linki podałem, nie mam siły wertować wszystkiego jeszcze raz w poszukiwaniu innych funkcji-przewag Pro1 nad 300D, ale pewnie jeszcze cuś by się tam znalazło (głowy nie daję of course)

A na kompensacje blysku juz znaleziono sposob.
O crackach nie mówimy! Może jakiś pomysłowy Ukrainiec pewnego dnia skleci cracka do Pro1 i ten nagle zyska drugie 8 megapikseli, super czułość 6400 ISO i to bezszumową i ultraprędkość 120 klatek na sekundę :wink:

Wiem, całkiem fajny tekst, kiedyś przez niego przebrnąłem. Polecam.

Za ta cene 300D+kit rulze a Pro1 sux :P
Dobrze już dobrze :wink:
Zgadzam się

Ty bierzesz informacje z recenzji oficjalnych, z tabelek, z artykulow. Ja biore informacje o nim z opinii kupujacych, uzytkownikow, testujacych, sprzedawcow ze sklepow foto ktorzy mieli go w reku.
Jak sadzisz, ktore opinie sa bardziej wiarygodne?
OK, choć i z tym bywa różnie. W takiej recenzji wiem że człowiek którego opinie czytam, zna się trochę na rzeczy i ma jakieś (głównie dość spore) doświadczenia z różnym sprzętem tego typu. Na forach wszelkiej maści natomiast, często roi się od kompletnych amatorów, ludzi którzy mogą pojęcia nie mieć o tym o czym piszą, ale siebie uważają za najmądrzejszych i żyją w przekonaniu że wszystkie rozumy pozjadali, a inni to jakies zera. Więc jak to zwykle bywa, prawda leży gdzieś tam pośrodku.

Reasumując, ja też uważam ze 300D to ciekawsza propozycja niż Pro1. Chciałem jedynie utemperować trochę opinię ze Pro1 to kompletna kaszana, ktora jakoś zdawała się bić z powyższych postów.

A serberysowi życzę pociechy z G5!