Cytat Zamieszczone przez -= Barton =-
[Mówiłem przecież że 300D to killer Pro1 pod względem prędkości
Mowiles o predkosci AF, a ja mowie o wygodzie uzytkowania wlacznie z predkoscia zooma i manual focusa.

Akurat brałem pod uwagę zestaw podstawowy, który sam proponowałeś powyżej.
To powtorze - zestaw podstawowy przymkniety do f8 z wykorzystaniem mozliwosci ustawienia bez obawy wyzszego ISO - nadal jest lepszy od Pro1. Jakoscia fotek porownywalny a jakoscia uzytkowania nieporownywalnei lepszy. A cena podobna.
Od drugiej strony - nie wymieniles zadnej rozsadnej przewagi Pro1 nad 300D+kit ktora usprawiedliwiala by porownywalna cene obu aparatow.

Nie ulega natomiast wątpliwości że przy Pro1 możliwości modernizacji po prostu nie ma.
Juz chociazby za to warto doplacac albo na poczatku albo po jakims czasie i co jakis czas do lustrzanki cyfrowej, niz przeplacac co jakis czas zmieniajac cale aparaty 8)

Mozna porownywac - przeciez po to autor zalozyl ten watek. A jak porownywac?
Nie samymi parametrami a stosunkiem jakosc/uzytecznosc vs cena vs zapotrzebowanie.
Autor założył wątek aby porównać Pro1 z G5
No tak... slepy jestem . Zmylilo mnie pierwsze zdanie watku. A dokladniej - skoro autora stac na Pro1, to niech w podobnej cenie kupi cos lepszego no nie?
Oczywiscie porownujac Pro1 z G5 wiadomo ze nie warto przeplacac na Pro1 gdy za ta sama forse mozna miec cos lepszego, albo za polowe mniej cos prawie tak samo dobrego (G5).

Oszczędź mnie! Linki podałem, nie mam siły wertować wszystkiego jeszcze raz w poszukiwaniu innych funkcji-przewag Pro1 nad 300D
W linkach ktore podales nie ma zadnych konkretnych przewag Pro1 nad 300D. Jedyne "konkretne" podalem ci wyzej - sepia, BW, filmiki

A na kompensacje blysku juz znaleziono sposob.
O crackach nie mówimy!
A dlaczego nie? To upgrade sprzetu jak kazdy inny. Kiedys tez nie bylo telekonwerterow a jak sie pojawily to byly wysmiewane ze psuja jakosc, ze sztucznie poprawiaja zasieg ogniskowych itp... a zobacz jak popularne sa teraz.

Może jakiś pomysłowy Ukrainiec pewnego dnia skleci cracka do Pro1 i ten nagle zyska drugie 8 megapikseli, super czułość 6400 ISO i to bezszumową i ultraprędkość 120 klatek na sekundę :wink:
Mowmy o tym co jest a nie gdybajmy. Jest upgrade do 300D to mozna z niego korzystac jak sie chce. Marzyc mozna jak sie sni a o konkretnych, juz obecnych rzeczach mozna normalnie rozmawiac.

Jak sadzisz, ktore opinie sa bardziej wiarygodne?
OK, choć i z tym bywa różnie. W takiej recenzji wiem że człowiek którego opinie czytam, zna się trochę na rzeczy i ma jakieś (głównie dość spore) doświadczenia z różnym sprzętem tego typu.
Czyli jednak recenzenta uwazasz za bardziej wiarygodnego niz codziennego uzytkownika? A co powiesz na pierwsze miejsca w testach w roznych gazetach kompaktow cyfrowych klasy noname (rozne Premiery, Musteki, Apteki itp ) ?
Tam tez byli recenzenci.
Chce ci dac wskazowke ze tego typu "testy" czy "recenzje" nie sa miarodajne bo sa tendencyjne - recenzenci albo sa sponsorowani (zareklamujecie nasz produkt za tyle i tyle zl aby byl na pierwszych miejscach - to jest po prostu dawanie w lape mediom opiniotworczym by miec lepsze wyniki sprzedazy mimo ze chlam), albo sa sami na tyle rozsadni by nie podcinac galezi na ktorej siedza : steve i dpreview na przyklad - dostaja sprzet za darmo do testow, jakby ktorys ocenili gorzej niz "co najmniej dobry" to by stracili dostawce sprzetu. Bardzo przydatne sa dane techniczne, szczegolowe opisy menu, poruszania sie po nich, ale testy fotograficzne na czesto naciaganych fotkach, zdjecia typu "sample" jak i konkluzje - do tych elementow tych serwisow mozna miec wiele zarzutow.

Chciałem jedynie utemperować trochę opinię ze Pro1 to kompletna kaszana, ktora jakoś zdawała się bić z powyższych postów.
A co tu temperowac? To jest kaszana za ta cene 8) . Jak juz oceniamy aparat to bierzemy wszystkie jego cechy pod uwage. A cena tez jest cecha. Gdyby Pro1 kosztowal ok 3000zl to mozna by sie nad nim zastanawiac jako ciut lepszym G5.
A zarabianie za sama czerwona obwodke na obiektywie ktora tak naprawde nic nie daje tylko przyciaga naiwnych klientow - to niedobrze swiadczy o Canonie

Tak jakby wypuszczenie pierwszej taniej lustrzanki cyfrowej chcieli sobie zrekompensowac wypuszczeniem pierwszego najmniej wartego swojej za wysokiej ceny kompaktu .