Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: czy warto teraz łykać 5d

Mieszany widok

Domyślnie

pozwól że zacytuję cię jeszcze raz
    Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    Z rozmowy ze sprzedawcą, wiem skądinąd, że 5d mkII będzie sprzedawany w kicie z 24-105L, i że zestaw ten kosztować będzie w granicach 10k PLN. Więc cena jak za zwykłą piątkę. Moim zdaniem warto te dwa miechy przeczekać
    piszesz o cenie nowej piątki ~10kpln i dalej wiec cena jak za zwykłą - zrozumiałem że ta 'zwykła'=5d a 'niezwykła'=5dmkII

niżej znów piszesz że
    Cytat Zamieszczone przez Propi Zobacz posta
    W tej chwili 5d z 24-105 kosztuje 8,5k (allegro)
    chodzi oczywiście o tą 'zwykłą' piątkę

troche jest niespójne to co piszesz - chyba że uważasz róznicę 1,5kpln za nieistotną; wtedy oczywiście jest to logiczne - tyle że dobrze by było takie info dodać
    bo za półtora kafla można jakieś uzywane szkiełko okazyjnie kupić lub nówkę jasną stałke
    żebyśmy sie dobrze zrozumieli - nie czepiam się tylko lubie jasne wypowiedzi; wystarczy że muszę sie domyślać co myśli moja żona ;-)

micles - jak ci sie nie pali to obserwuj rynek i alledrogo oraz tipów; przyczaj się; później zaatakuj i kup
    moim zdaniem najlepszy okres powinien być tuz po wprowadzeniu 5dmkII do sprzedaży - może więc na nowy rok?
    jesli mogę doradzić to odradzam kupowania na 'szybciocha' (pomimo moich prowokacyjnych pytań ;-) ); najważniejsze jest to że wiesz że chcesz kupić - czekaj okazji i uderz silnie
    widziałem jakie fotki robisz - nie potrzeba ci do tego 21mpix; za niewydaną kase (roznice miedzy zwykłą i nieżwykłą piątką) dołóż do szkła jakie ci zabraknie pozbywając sie cropa bo w fotografii najważniejsze jest
    światło
    fotograf
    szkło
    body
    karta CF ;-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    nie potrzeba ci do tego 21mpix; za niewydaną kase (roznice miedzy zwykłą i nieżwykłą piątką) dołóż do szkła jakie ci zabraknie pozbywając sie cropa
    21mpix jest wręcz niewskazana, bo przecież co mi te rawy obrobi (fakt, jest sraw, ale ja wolę kupić stare ale jare i tanie, niż przepłacać za świeże wodotryski i za rok żałować 1/3 ceny.)
    A zostać nic nie zostanie, bo już na samo 5d ciuram.

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

W tej chwili 5d z 24-105 kosztuje 8,5k (allegro). Więc jeśli nowy kosztowałby 10k, to chyba jest to całkiem niezła cena, czyż nie?

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Pytanie czy czekasz na nową czy na używaną ? Nowe jak malo zostanie to cena moze wzrosnac (patrz teraz ceny w sklepach 30D>40D). Używanych ceny najpierw powinny spadac ciut szybciej, ale tak za rok pewnie bedą sie utrzymywać na stałym wolno taniejącym poziomie. Jak Mikołaj co niektórym najgrzeczniejszym przyniesie 5D II pod choinkę, to troche atrakcyjnych cenowo 5D I może sie pojawic styczen-luty. (przynajmniej rok temu tak było z 30D po wejsciu 40D). Cena 5D II w tym czasie napewno troche opadnie i Ci co myśleli o 5D I będą się zastanawiac a moze 5D II i wtedy jeszcze 5D I pójdzie w dół

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

5D nie pójdzie już mocno z ceną w dół nawet jeśli mkII wejdzie na rynek. Jakość produkowanych obrazów z tej zacnej puszki jest nadal na wysokim poziomie w stosunku do nowszych modeli(również konkurencji) i dystrybutorzy zdają sobie z tego świetnie sprawę...
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dragunov Zobacz posta
    5D nie pójdzie już mocno z ceną w dół nawet jeśli mkII wejdzie na rynek. Jakość produkowanych obrazów z tej zacnej puszki jest nadal na wysokim poziomie w stosunku do nowszych modeli(również konkurencji) i dystrybutorzy zdają sobie z tego świetnie sprawę...
    Tak, ale jak tu ktoś ładnie napisał, 5D to bardzo nieświeży marketingowo produkt. Kupią go głównie ludzie, którzy konkretnie wiedza czego chcą. Dla przeciętnego klienta to już 50D będzie bardziej atrakcyjne, bo nowość, LV, wyświetlacz, więcej mpix, lepszy AF a także niższa cena i w dodatku tani kit IS. Zainteresowanie 5D będzie spadać wraz z ceną.
    Pytanie tylko jaką Canon sobie wymyślił minimalną cenę przy której jeszcze warto będzie utrzymywać sprzedaż 5D zanim wycofa z produkcji?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Tak, ale jak tu ktoś ładnie napisał, 5D to bardzo nieświeży marketingowo produkt. Kupią go głównie ludzie, którzy konkretnie wiedza czego chcą. Dla przeciętnego klienta to już 50D będzie bardziej atrakcyjne, bo nowość, LV, wyświetlacz, więcej mpix, lepszy AF a także niższa cena i w dodatku tani kit IS. Zainteresowanie 5D będzie spadać wraz z ceną.
    Pytanie tylko jaką Canon sobie wymyślił minimalną cenę przy której jeszcze warto będzie utrzymywać sprzedaż 5D zanim wycofa z produkcji?
    jako ekonom i handlowiec powiem tak: 5d nie jest już prawdopodobnie produkowane, a to co jest to zapasy magazynowe, które były ostatnio wypychane (cash-back), w momencie wejścia mkII jedyne mkI które będą to te które będą na półkach u dystrybutorów, to jedyne sensowne rozwiązanie, gdyż inaczej canon miałby w sprzedaży dwie puszki FF 5d, o różnych cenach, które stanowiłyby dla siebie bezpośrednią konkurencję, tak się nie robi. Cena 5d spadnie jeszcze max 5% i uważam że jest to najlepszy moment na zakup puszki FF, gdyż po wejściu mkII cena poszybuje znowu w okolice 7-8 tysi i pozostanie na tym poziomie przez długi czas. W tym segmencie puszki tyle kosztują, patrzcie na ceny nikona czy sony.:smile:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Cena 5d spadnie jeszcze max 5% i uważam że jest to najlepszy moment na zakup puszki FF, gdyż po wejściu mkII cena poszybuje znowu w okolice 7-8 tysi i pozostanie na tym poziomie przez długi czas. W tym segmencie puszki tyle kosztują, patrzcie na ceny nikona czy sony.:smile:
    za 7-8 tys. to masz używaną puszkę 1ds mark II z półki 2 piętra wyżej,
    albo nówkę 5D mark II w listopadzie.
    zanim napiszesz coś tak istotnego dla decyzji zakupu to sprawdź ceny.
    (...)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Sądzę że jest dokładnie tak jak piszesz . Do tego dochodzi idiotyczny czynnik (ale prawdziwy) 50D ma po prostu więcej pikseli = jest lepszy.

Prawdopodobnie już wycofał. Na stronach Canona nie ma już starej 5tki w ofercie.

Gdzieś chyba Westfall wspominał, że ze względu na koszty produkcji matryc do 5D Canon będzie chciał od razu wysłać ten model na emeryturę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie 5D vs 1ds MKII

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    za 7-8 tys. to masz używaną puszkę 1ds mark II z półki 2 piętra wyżej,
    albo nówkę 5D mark II w listopadzie.
    zanim napiszesz coś tak istotnego dla decyzji zakupu to sprawdź ceny.
    (...)
    używam 5D jak i 1dsMKII, jakość obrazu 5D jest nieporównywalnie lepsza, nasycenie - plastyka, AF w Ds niewiele szybszy szczeg. podpinając 85/1.2L ...

--
    A propos czy warto czy nie myślę że warto ale tylko wtedy kiedy nie jest to jakiś wielki wysiłek finansowy, nie stać Cie nie kupuj i nie pisz czy cena 5D spadnie. Sorry ale to już jest śmieszne!

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów