Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
Jasne, tylko mam wrażenie że Soundman nie ma żadnego doświadczenia w tego typu działaniach i nigdy nie wykonywał poważniejszych zleceń poligraficznych.
Dlaczego tak sądzę? Bo gdyby zajmował się takimi pracami to nie zadawał by tu pytania ile ma skasować, tylko sprawdził by ile packshotów zrobi w ciągu godziny, potem wyliczył by ile godzin zajmie mu wszystko, dodał do tego 10-20% czasu na niespodziewane zawirowania; a wynik (łączną ilość godzin pracy) pomnożył przez godziwą wg niego stawkę godzinową.
W tym momencie jedynym dylematem jest to czy chce ci się pracować za 10 zł za godzinę czy za 100 zł.

Teraz rzeczywista wartość zysku zależy od tego czy na jedno zdjęcie poświęci 3 minuty czy 10. W pierwszym przypadku zarobi 60 zł w drugim 18 zł / godzinę
Tanto masz troche racji nie tyle że niemam doświadczenia w sensie nie potrafię tego robić czy coś tylko rzeczywiście nie mam za sobą jeszcze jakichś zaawansowanych działań poligraficznych w tym też robienia setek packshotów. Co do samych zdjęć to napisałem cene i adnotacje że z obróbką graficzną typu prawidłowy balans bieli i ewentualna korekcja poziomów to wszystko więc można powiedzieć że mogę to zrobić już na poziomie aparatu.

Fakt przyznaje rację trzeba się cenić bo sprzęt nie jest tani i jak się cenisz tak Cię traktują i znam to z długiego doświadczenia w pracy tylko ciekaw jestem jak Ci wszyscy co piszą weż 20 zł za zdjęcie zaczynali i czy przemnożyli sobie 20 zł przez 1000 zdjęć i zadali sobie pytanie czy ktoś tyle zapłaci za zdjęcia śrubeczek i drewnowkrętów. W foto przyznaję się zaczynam niemam czym się pochwalić jeśli chodzi o znanych klientów czy coś takiego więc muszę być tani na początku żeby sobie wyrobić portfolio renome itp. Patrząc z innego punktu widzenia to po co tak wielu z nas robi fotki za pozowanie dziewczynom ?? Czy nie dlatego żeby sobie zebrać jakieś foty do portfolia zdobyć doświadczenie itp ??