Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    rozumiem, możesz być zadowolony pracując przez 8h dziennie, za 2tys mieisiecznie, ale jeśli kwestią negocjacji mógłbyś zarabiać 3razy tyle przez ten miesiąc robiąc dokładnie tą samą pracę to co byś wybrał? Wg. mnie stawka nawet 3 razy wyższa niż chce soundman nie byłaby wielkim problemem dla firmy, jeśli by powiedzieli 'o matko! jak drogo! poszukamy kogoś innego!' mógłby zjeść z ceny nawet o połowę. Generalnie jest tak, że chyba każdy chce się trochę potargować, firma też pewnie znegocjuje tą stawkę 3zł/zdjęcie do 2zł lub 2.50.

na podstawie tego tekstu założyłem że nie jest to totalny fotoamator, a raczej osoba zaczynająca swój biznes fotograficzny. Nie wiem skąd firma dowiedziała się o świadczonych usługach - przez znajomych, google, ulotki, reklamy w lokalnej prasie, a może jeszcze jakoś innaczej.
    Firma produkująca 500-1000 różnego rodzaj wkrętów, śrubek, nakrętek itd na pewno ma już jakieś zaplecze. Na jednej maszynie nie zrobisz tak szerokiego przedziału produktów, które potencjalny kontrahent może potrzebować w dużej ilości pod koniec następnego miesiąca. Powiedziałbym że jest kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt maszyn które obsługują zakład produkcji śrub o którym mowa. W sumie byłoby lepiej gdyby autor (jeśli ma ochotę) napisał jak duża jest firma która chce mieć packshoty, oraz w jaki sposób trafiła do niego. Firma robi te zdjęcia raz, na 5? może 10 lat. Wzory śrubek nie zmieniają się tak często jak kroje ubrań, rodzeje butów itd. i firma robiąca śrubki nie musi robić nowych sesji przy każdej zmianie pory roku (np. firmy produkujące/sprzedające ubrania: kolekcja lato, kolekcja jesień i tak w kółko, co chwile nowe wzory i kolory, rok po roku).

Pozdrawiam,

Masz racje Robercie nie jestem totalnym amatorem poprostu prowadze firmę reklamową i któregoś dnia kupiłem aparat a potem pasja już sama przyszła potem to tylko wrzuciłem do oferty moich usług.
    Niemam naprawdę pojęcia skąd się o mnie dowiedzieli poprostu dosałem gołego maila takiego jak pisałem prosimy o ofertę handlową zrobienia zdjęć do katalogu to wszystko. Co do firmy hmm to nie producent poprostu to taka większa hurtownia to wszystko. Ja się w zasadzie z Wami wszystkimi zgadzam każdy ma swoje racje każdy żyje inaczej i ma inny punkt widzenia. Padają odpowiedzi że należy się cenić owszem racja mnie też wnerwia jak jakiś koleś robi coś za pół darmo i psuje rynek ale każdy od czegoś zaczynał każdy budował portfolio bo niesądzę żeby Wam wszystkim ludzie tak odrazu ufali i dawali ciężkie pieniądze za zdjęcia. Do mnie na chwilę obecną nikt się nawet nie odezwał jeszcze w sprawie tych zdjęć więc wszystko możliwe że naprawdę zrobił to jakiś studencik.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Nie znam się na tym rynku i nie mam zamiaru się wypowiadać co do ceny takich usług ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Zadam takie pytanie. A czy do każdej roboty kupujesz: sprzęt fotograficzny, komputer, Photoshop itp. ZUS płaci się co miesiąc i nie koniecznie od zarobku, a jak się dobrze pokombinuje to można nie płacić wcale.
    Sorry za podkreślenia. Dla mnie to szok! Użytkownik osobiście mówi, że nie zna się na rynku i do tego popularyzuje kombinowanie podatkowe... jako receptę na niskie ceny usług. W głowie się nie mieści !
    Biorąc pod uwagę wszystko: myślę że cena akceptowalna ze względu na paletę zlecenia to 10zł/szt bez postprocessingu+RAW.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Sorry za podkreślenia. Dla mnie to szok! Użytkownik osobiście mówi, że nie zna się na rynku i do tego popularyzuje kombinowanie podatkowe... jako receptę na niskie ceny usług. W głowie się nie mieści ! :shock
    No dzięki. Wreszcie ktoś zreagował... Uff
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie znam się na rynku komercyjnym i nie wypowiadam się co do CEN za usługi to wszystko nic więcej nic mniej. Nie trzeba za to być fotoexpertem aby wiedzieć, że zakup aparatu, obiektywów, oprogramowania to jest inwestycja i nie koniecznie zwraca się przy pierwszym zleceniu. A ZUS-u MOŻNA nie płacić całkiem legalnie (oprócz składki zdrowotnej to zawsze się płaci za czerwiec 205,87 zł). Jak ktoś tego nie wie to niech se sprawdzi a potem pisze o oszustwach, malwersacjach itp.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Nie znam się na rynku komercyjnym i nie wypowiadam się co do CEN za usługi to wszystko nic więcej nic mniej. Nie trzeba za to być fotoexpertem aby wiedzieć, że zakup aparatu, obiektywów, oprogramowania to jest inwestycja i nie koniecznie zwraca się przy pierwszym zleceniu. A ZUS-u MOŻNA nie płacić całkiem legalnie (oprócz składki zdrowotnej to zawsze się płaci za czerwiec 205,87 zł). Jak ktoś tego nie wie to niech se sprawdzi a potem pisze o oszustwach, malwersacjach itp.
    Nikt nie mówi że coś ma się zwracać. Wskazałem tylko, dlaczego coś nie może kosztować tak mało. Rzecz nie dotyczy tylko zusu a szeregu innych rzeczy. Chciałem zaznaczyć, że jeśli się zakupi niezbędne narzędzia pracy, to trzeba najczęściej je spłacać dłużej, jeśli dłużej i jeśli podatki, opłaty itd. to nie pobiera się za wykonaną pracę równowartości zebrania kobiałki truskawek, bo do tego nie potrzeba elek, srelek i innych szopów...
    Ciężki tok dyskusji...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kwota tego zlecenia wątpię by pokryła koszta zakupu sprzętu, oprogramowania itp. itd.+ nakład wniesionej pracy przez minimum 2 tyg. jak sądzę.
    Tak, można nie płacić ZUSu i nie pracować. Można pracować na czarno i robić złą krew ludziom, którzy z tego typu usług żyją i cienko przędą dorabiając czym popadnie.
    Wybacz, to jest zwyczajnie nie ta droga.
    iREM: - a propos niegdysiejszej naszej rozmowy: przyznaję rację od ponad pół roku drukarnia wymaga od nas już pdf'a z ramką w wysokiej jakości. *.indd już przestało chodzić.
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Tak, można nie płacić ZUSu i nie pracować. Można pracować na czarno i robić złą krew ludziom, którzy z tego typu usług żyją i cienko przędą dorabiając czym popadnie.
    Wybacz, to jest zwyczajnie nie ta droga.
    Jeszcze raz Cię proszę dowiedz sie dokładnie o przepisy w Polsce, a potem się wypowiedz w temacie składek ZUS. Dla ułatwienia zapoznaj sie: z przepisami o prowadzeniu działalności gospodarczej w tym o tzw samozatrudnieniu, warunkach umowy zlecenia, warunkach umowy o dzieło. To że mieszkasz za wielka kałużą i zrobiłeś 100.000 zdjęć więcej nie oznacza jeszcze że wszystko wiesz lepiej

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A co do tego mają przepisy? Mówię o etyce zawodu i uczciwości względem tych, którzy z tego żyja.
    P.S. Z każdym rokiem mam wrażenie, że coraz mniej wiem o fotografii i o wszystkim innym...
    C-F-K - forever

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Przepisy maja to do tego że to one regulują kto, kiedy, ile i za co płaci i nie mieszaj ich z etyką bo to jest zupełnie inna sprawa.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zadam w takim razie inne pytanie. Sprzęt fotograficzny kupiłeś, dostałeś czy ukradłeś? Komputer kupiony, prezent czy może kupiony za grosze od złodzieja? Wiesz ile kosztuje Photoshop? Czy raczej lepszy kradziony? Pieniądze dostajesz pod stołem czy raczej odprowadzasz VAT, podatek dochodowy i ZUS?
    Jeśli zadasz sobie te pytania i odpowiesz na nie nie podpadając pod prokuraturę, to zrozumiesz dlaczego za 30 złotych +VAT - zastanawiałbym się na przyjęcie tej oferty pracy.
    Sorry, ale już się naprawdę wkurzyłem.
    Niepotrzebnie się wkurzasz. Ja akurat doskonale wiem ile co kosztuje i ile czego gdzie trzeba odprowadzać. Zapomniałeś o naliczaniu amortyzacji za sprzęt, bo dobrego nie da się jednorazowo w koszty wrzucić. Ale do rzeczy. Jak ktoś chce się na jednym, i w dodatki pierwszym zleceniu wzbogacić, to dobrze mu tak. Rozczaruje się. Pieniądze przychodzą z czasem. Najpierw trzeba robić dużo i tanio, po to, aby można było sobie pozwolić na mało i drogo (po jakimś czasie). I tyle.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów