Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Litosci, zyjemy w kraju ktorym 70% ludzi zarabia kolo 2 tys miesiecznie. Taka firma piszaca do fotografa amatora (bez obrazy, to nie ma byc negatywne okreslenie) zapytanie o koszta pewnie nie posiada takiego zaplecza finansowego o jakim tutaj mowicie.
    rozumiem, możesz być zadowolony pracując przez 8h dziennie, za 2tys mieisiecznie, ale jeśli kwestią negocjacji mógłbyś zarabiać 3razy tyle przez ten miesiąc robiąc dokładnie tą samą pracę to co byś wybrał? Wg. mnie stawka nawet 3 razy wyższa niż chce soundman nie byłaby wielkim problemem dla firmy, jeśli by powiedzieli 'o matko! jak drogo! poszukamy kogoś innego!' mógłby zjeść z ceny nawet o połowę. Generalnie jest tak, że chyba każdy chce się trochę potargować, firma też pewnie znegocjuje tą stawkę 3zł/zdjęcie do 2zł lub 2.50.

źródło: http://www.soundmanphotography.com

Fotografia reklamowa oraz produktowa przeznaczona na strony internetowe ma ogromne znaczenie. Badania wykazują, że ponad 3/4 ludności świata jest tzw. "wzrokowcami".
    Zatem wykonanie dobrej fotografii jest niezmiernie istotne i potrafi znacznie zwiększyć sprzedaż.

Przy wykonywaniu fotografii dla naszych Klientów kierujemy się przede wszystkim jakością wykonywanych przez nas usług, dysponujemy profesjonalnym sprzętem fotograficznym marki Canon, a także wiedzą niezbędną do wykonania prawidłowych zdjęć.

Dzięki fotografiom wykonanym przez firmę KAMAR otrzymacie Państwo zdjęcia z możliwością wykorzystania zarówno na stronach internetowych jak i z możliwością dowolnego wykorzystania w celach reklamowych.

Wykonujemy fotografie:
    fotografię budynków wewnątrz i na zewnątrz,
    fotografię pojazdów mechanicznych oraz sprzętu,
    fotografię osób pracujących w firmie podczas pracy oraz w zainscenizowanych sytuacjach,
    fotografię portretową,
    inna fotografię w zależności od ustaleń z klientem,

Możliwość wykonania fotografii na miejscu u klienta oraz po dostarczeniu przedmiotów do nas.
    Zapraszamy do współpracy
    na podstawie tego tekstu założyłem że nie jest to totalny fotoamator, a raczej osoba zaczynająca swój biznes fotograficzny. Nie wiem skąd firma dowiedziała się o świadczonych usługach - przez znajomych, google, ulotki, reklamy w lokalnej prasie, a może jeszcze jakoś innaczej.
    Firma produkująca 500-1000 różnego rodzaj wkrętów, śrubek, nakrętek itd na pewno ma już jakieś zaplecze. Na jednej maszynie nie zrobisz tak szerokiego przedziału produktów, które potencjalny kontrahent może potrzebować w dużej ilości pod koniec następnego miesiąca. Powiedziałbym że jest kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt maszyn które obsługują zakład produkcji śrub o którym mowa. W sumie byłoby lepiej gdyby autor (jeśli ma ochotę) napisał jak duża jest firma która chce mieć packshoty, oraz w jaki sposób trafiła do niego. Firma robi te zdjęcia raz, na 5? może 10 lat. Wzory śrubek nie zmieniają się tak często jak kroje ubrań, rodzeje butów itd. i firma robiąca śrubki nie musi robić nowych sesji przy każdej zmianie pory roku (np. firmy produkujące/sprzedające ubrania: kolekcja lato, kolekcja jesień i tak w kółko, co chwile nowe wzory i kolory, rok po roku).

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-06-2008 o 01:55
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    rozumiem, możesz być zadowolony pracując przez 8h dziennie, za 2tys mieisiecznie, ale jeśli kwestią negocjacji mógłbyś zarabiać 3razy tyle przez ten miesiąc robiąc dokładnie tą samą pracę to co byś wybrał?
    Zrozum tu nie chodzi moja satysfakcje tylko realia i poziom gospodarczy. (Osobiscie bylem bardzo wkur#$$# zasuwajac calymi dniami w np. mediamarktcie za 1800zl brutto. Wole zeby w sciane wbijac spedzajac czas na rozwoju wlasnym niz bezproduktywnie tracic czas calymi miesiacami dodatkowo zarabiajac mniej wiecej na oplaty za mieszkanie i skromne przyjemnosci. Natomiast prace z czyms co sie kocha mozna by przelknac na takich warunkach - majac satysfakcje i zyskujac doswiadczenie ma to jakis sens, nawet za marne pieniadze. Ale nie o mnie mialo byc...) Bo zarobki na poziomie nawet "tylko" 6tys miesiecznie bez specjalistycznego, scislego wyksztalcenia lub co najmiej kilkuletniego doswiadczenia zawodowego to w Polsce abstrakcja. Wiem ze sa fotografowie ktorzy kasuja po 6 tys od jednego wesela albo dostaja 50 tys za sesje. Tylko to sa ludzie z bardzo mocna marka a ich praca jest odrobine bardziej kreatywna(przynajmniej w teorii) niz ustawienie 5 lamp, lekka ich korekcja od czasu do czasu i trzaskanie zdjec srubek.

Moglbys miec racje gdyby jakis pracownik duzej firmy odpowiedzialny za sprawe trafil przypadkiem na ta strone i wzial kolege za powazne studio o mocnej marce - wtedy faktycznie mozliwe byly by kwoty o ktorych mowiles. Jednak wydaje mi sie to dosc malo realne, logiki troche - duze, powazne firmy podpisuja sie pelna stopka z danymi i tego typu sprawy zalatwiaja jednak odrobine powazniej niz jednozdaniowe wiadomosci. A strona kolegi i zaprezentowane tam zdjecia tez raczej wrazenia reklamy profesjonalnego studia nie robia.

Wiec w tym konkretnym przypadku chodzi raczej o to by zlapac zlecenie, nabrac doswiadczenia i zarobic pare zl na lepszy sprzet. W takim kontekscie kwoty rzedu 2-4 tys zl wydaja sie juz calkiem sympatyczne i wrecz bardzo wysokie.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-06-2008 o 03:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Moglbys miec racje gdyby jakis pracownik duzej firmy odpowiedzialny za sprawe trafil przypadkiem na ta strone i wzial kolege za powazne studio o mocnej marce - wtedy faktycznie mozliwe byly by kwoty o ktorych mowiles.
    skąd wiesz że nie podpisali się pełną stopką? Pytanie czy do zdjęć 'tylko' śrubek firma chciałaby korzystać z mega profesjonalnego high-endowego studio, które wzięłoby np 30zł za zdjęcie? Wydaje mi się że nie. Możesz pracować za ile Ci się chce. Jak ja bym usłyszał że ktoś chce abym zrobił packshoty 1000produktów to na pewno jako pierwszej ceny nie podałbym możliwie najniższej akceptowalnej przeze mnie kwoty. Prędzej powiedziałbym (zakładając 3zł jako cenę akceptowalną) coś w stylu 'normalnie zdjęcie jednego produktu kosztuje u mnie 10zł, ale ze względu na wolumen zdjęć jaki Państwo potrzebują możemy negocjować ceny'. Potem przedstawiciel na rozmowie usłyszy że może dostać z tego tytułu 40% rabatu, i masz prawie gwarantowane 6zł/sztukę.

Najlepiej by było gdyby autor wypowiedział się jak duża to firma, bo to dużo zmienia.

Natomiast prace z czyms co sie kocha mozna by przelknac na takich warunkach - majac satysfakcje i zyskujac doswiadczenie ma to jakis sens, nawet za marne pieniadze. Ale nie o mnie mialo byc...)
    a odnoszę wrażenie że bardzo osobiście odbierasz te posty. Tu nie chodzi o to ile ja czy Ty, czy Twój kolega robiąc packshoty zarabia, a ile może sobie zażyczyć.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-06-2008 o 09:46

Początki nałogu

Domyślnie

akurat natrafilem

Patrycja: Jak rozwiązaliście problem zdjęć w swoim jubilerskim sklepie internetowym?
    ....
    Dlatego wyszliśmy z założenia że podstawową rzeczą będzie przygotowanie bardzo dobrej jakości zdjęć. Jako że nie mieliśmy dużego budżetu by zlecić wykonanie zdjęć kilkuset produktom (w 2002-2003 r. koszt profesjonalnego zdjęcia wyrobu w 3-4 ujęciach zamykał się kwota 200-300 zł), postanowiliśmy robić zdjęcia sami. Po kilkunastu tygodniach wreszcie efekt był zadowalający.
    oczywiscie srubki to nie pierscionki

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Przypuszczam(logicznie wnioskujac na podstawie polskich pensji) ze przy takiej ilosci zdjec (1000 - czyli jakies 300 produktow?) nie zaplaca Ci wiecej niz 2-3zl od sztuki(jesli z wstepna obrobka to pewnie +1zl mozna dodac).
    Ja osobiscie bym w raczki calowal za taka robote i zrobil za 1000zl calosc wiec mysle ze taki pracodawca by smiechem wybuchl slyszac 20zl od sztuki(10-20k pln - oszaleliscie?)
    Sorry, ale za takie teksty to ja bym dopiero karę nałożył. Wiesz o czym mówisz??? To może jeszcze lepiej dopłacać za pracę! Szok, sorry, ale jestem wstrząśnięty Twoją wypowiedzią, chyba że źle zrozumiałem. Masz w nosie swoje kwalifikacje, swój wysiłek, pracę, że tak nisko się cenisz? A może wygrałeś w totka po to, żeby się zabawiać pracą fotografa?
    :-( :-( :-(
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Można się cenić i nie mić roboty, albo... ją mieć i zarabiać. Od czegoś trzeba zaczynać. Na pewno nie od negocjowania wysokich cen.
    Zadam w takim razie inne pytanie. Sprzęt fotograficzny kupiłeś, dostałeś czy ukradłeś? Komputer kupiony, prezent czy może kupiony za grosze od złodzieja? Wiesz ile kosztuje Photoshop? Czy raczej lepszy kradziony? Pieniądze dostajesz pod stołem czy raczej odprowadzasz VAT, podatek dochodowy i ZUS?
    Jeśli zadasz sobie te pytania i odpowiesz na nie nie podpadając pod prokuraturę, to zrozumiesz dlaczego za 30 złotych +VAT - zastanawiałbym się na przyjęcie tej oferty pracy.
    Sorry, ale już się naprawdę wkurzyłem.
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 28-06-2008 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Zablokowany

Domyślnie

Każdy może sobie ustalać stawki jakie chce... ale po co psuć rynek? Nawet trochę wyższe ceny i tak byłyby konkurencyjne. Jak się policzy komuś 3zł/zdjęcie to cię będą traktowali jak kogoś kto ledwo potrafi robić zdjęcia. Jeżeli jest to duża firma to ich kapitał jest na tyle wysoki, że większej stawki i tak by nie poczuli.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 28-06-2008 o 12:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Można się cenić i nie mić roboty, albo... ją mieć i zarabiać. Od czegoś trzeba zaczynać. Na pewno nie od negocjowania wysokich cen.
    ten fragment jakoś mnie ominął czyli rozumiem że wolisz zaczynać z pozycji zbieracza ryżu (zgięty z wypiętym zadkiem, wiadomo w jakim celu)? Nie zapomnij, że jak długo będziesz w tej pozycji to z czasem coraz ciężej będzie się wyprostować. Wysoka cena to pojęcie względne, jako że są to tylko fotki śrubek, to za wysoką przyjąłbym ceny z zpafu za packshoty, 1/3 z tej stawki brzmi całkiem znośnie/akceptowalnie.

oczywiscie srubki to nie pierscionki
    dokładnie - ile takich pierścionków sprzedadzą w miesiąc? Jak ktoś produkuje śruby to nie sprzedaje ich na sztuki, a na tony firmom które ich potrzebują. Nawet niewielka tranzakcja to kwestia kilku- kilkunastu tys PLN.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-06-2008 o 13:14

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Zadam w takim razie inne pytanie. Sprzęt fotograficzny kupiłeś, dostałeś czy ukradłeś? Komputer kupiony, prezent czy może kupiony za grosze od złodzieja? Wiesz ile kosztuje Photoshop? Czy raczej lepszy kradziony? Pieniądze dostajesz pod stołem czy raczej odprowadzasz VAT, podatek dochodowy i ZUS?
    Nie znam się na tym rynku i nie mam zamiaru się wypowiadać co do ceny takich usług ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Zadam takie pytanie. A czy do każdej roboty kupujesz: sprzęt fotograficzny, komputer, Photoshop itp. ZUS płaci się co miesiąc i nie koniecznie od zarobku, a jak się dobrze pokombinuje to można nie płacić wcale.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Nie znam się na tym rynku i nie mam zamiaru się wypowiadać co do ceny takich usług ale takie argumenty do mnie nie przemawiają. Zadam takie pytanie. A czy do każdej roboty kupujesz: sprzęt fotograficzny, komputer, Photoshop itp. ZUS płaci się co miesiąc i nie koniecznie od zarobku, a jak się dobrze pokombinuje to można nie płacić wcale.
    Jak się "dobrze pokombinuje" to można nie kupować Photoshopa, komputera, aparatu, obiektywu. Nawet nie trzeba nigdzie wykazywać, że się zarobiło ten tysiąc złotych. A nie prościej po prostu gwizdnąć komuś tego tysiaka?
    A może lepiej zbierać truskawki? Nie trzeba wiedzy, nie trzeba sprzętu, a też większość je lubi.

Sorry, jeśli kogoś uraziłem, ale chciałem dać jasno do zrozumienia, że taki beznadziejny damping naprawdę do niczego nie prowadzi.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

skąd wiesz że nie podpisali się pełną stopką?
    Autor watku stwierdzil ze nie wie jaka to firma wiec taki wyciagam wniosek ; p

Prędzej powiedziałbym (zakładając 3zł jako cenę akceptowalną) coś w stylu 'normalnie zdjęcie jednego produktu kosztuje u mnie 10zł, ale ze względu na wolumen zdjęć jaki Państwo potrzebują możemy negocjować ceny'. Potem przedstawiciel na rozmowie usłyszy że może dostać z tego tytułu 40% rabatu, i masz prawie gwarantowane 6zł/sztukę.
    Tu masz racje i nie polemizuje, potrafisz poprostu prowadzic negocjacje i to sie chwali

a odnoszę wrażenie że bardzo osobiście odbierasz te posty. Tu nie chodzi o to ile ja czy Ty, czy Twój kolega robiąc packshoty zarabia, a ile może sobie zażyczyć.
    Wprawdzie troche w tym poscie nabalaganilem ale przeczytaj go raz jeszcze, watek o zarobkach jest tylko offtopem luzno powiazanym z glownym tematem.

Masz w nosie swoje kwalifikacje, swój wysiłek, pracę, że tak nisko się cenisz?
    :-( :-( :-(
    Moze ja w innym kraju zyje ale takie pieniadze to dla mnie jest juz atrakcyjna kwota. Wybacz - takie mam doswiadczenia i chyba takie sa realia bo masa moich znajomych ma podobne zdanie.

Pomysl o tym ze dla niektorych ludzi sprzet fotograficzny jest inwestycja w przyszlosc - kupuja go nie po to by odrazu kasowac tysiace zlotych i nie po to by zwrocily sie jego koszty tylko po to by dzieki niemu nabrac doswiadczenia, umiejetnosci i w efekcie wyrobic sobie konkretna marke. No i przede wszystkim miec frajde z fotografii. A jesli juz zalozyc ze jest on kupiony w celach zarobkowych to my nick ladnie wyjasnil - kupuje sie go raz na co najmniej kilka lat wiec zdazy na siebie zarobic nawet i przy takich kwotach.

Kolega ktory zalozyl watek sam napisal ze nie chce stracic tego zlecenia bo zalezy mu na doswiadczeniu i paru zl na lepszy sprzet.

Jeśli zadasz sobie te pytania i odpowiesz na nie nie podpadając pod prokuraturę, to zrozumiesz dlaczego za 30 złotych +VAT - zastanawiałbym się na przyjęcie tej oferty pracy.
    Sorry, ale już się naprawdę wkurzyłem.
    Z perspektywy doswiadczonego fotografa mozesz chciec dostawac takie pieniadze za swoja prace, zwlaszcza jesli to Twoje jedyne zrodlo dochodu. Niestety rynek fotograficzny nie jest taki ogromny jaki by tutaj wszyscy chcieli, konkurencja jest raczej spora i bedzie sie zwiekszac bo fotografia jest bardzo modna od paru lat. Wiec kwoty rzedu 30tys za jedno zlecenie dalej wydaja mi sie nierealne. No chyba ze takowe zlecenia czesto dostajesz i realizujesz za kwoty tego rzedu - wtedy zwracam honor i zglaszam sie jako stojak na blende.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-06-2008 o 16:34

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów