Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Uzależniony

Domyślnie

Ceny moga byc naprawde znaczaco rozne. Znam swiezy przyklad pewnej firmy, gdzie za 5 szt. (slownie: piec sztuk) fotek z wykupieniem do nich pelnych praw autorskich zaplacono w sumie 250000 pln pewnej agencji fotograficznej. W sumie to nie wiem czy to duzo czy malo - moze sa takie ceny??? Sam jestem ciekaw czy to taka normalna cena , a moze zanizona lub zawyzona, a moze to kwestia dobrych negocjacji, kontaktow, szczecia???

Po czesci to z pewnoscia kwestia rowniez "zasobnosci" zleceniodawcy, jego oczekiwan, standardow wew., jak rowniez nawiazania kontaktu z odpowiednimi osobami w firmie zleceniodawcy oraz swojego portfolio/renomy mojej firmy/mojej osoby, referencjami itd..
    Jesli ktos zaczyna po prostu tych 'plusow' nie ma na poczatku - musi na nie zapracowac i zbudowac image - a to trwa w czasie i czasem tez kosztuje nie malo..
    A poczatki sa takie ze czasem trzeba robic za przyslowiowa "zlotowke".
    Od czegos trzeba zaczac, z czasem poprawiajac swoj warsztat i wiedze oraz budujac swoja marke. Wiec jesli to zlecenie za 3 pln/fotke - masz czas, masz ochote, nic innego lepszego nie masz do roboty w tym czasie, to mozna sie zastanowic nad nim - ew. jeszcze ponegocjowac dalej - jak rozumiem kilka kwestii jeszcze zostalo do uzgodnienia - wiec to mozna wykorzystac - i wazne aby jasno i precyzyjnie spisac umowe. Powodzenia!

PS
    Dodam tylko ze jak ksiegowa tej firmy zobaczyla rachunek/fakture za 5 fotek to malo z krzesla nie spadla
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 27-06-2008 o 19:58
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

marekk_ok - nie dodałeś za dużo zer?
    250 000 zł?
    czy 25 000?
    a może 2500 ? ostatnia kwota najbardziej 'prawdopodobna'.
    W Polsce to było? :O
    Pozdrawiam,
    Michał

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yenox Zobacz posta
    marekk_ok - nie dodałeś za dużo zer?
    250 000 zł?
    czy 25 000?
    a może 2500 ? ostatnia kwota najbardziej 'prawdopodobna'.
    W Polsce to było? :O
    Nic nie przekrecilem - bylo to w Polsce (firmy: zleceniodawca i zleceniobiorca z Polski - ale same fotki to nie wiem gdzie byly robione ) - kwota wynosila 250 000 pln netto!!! Tez mnie to zaszokowalo - stad moja ciekawosc czy to sie czesto zdarza

PS
    Fotki te nastepnie zostaly wykorzystane do kampanii reklamowej tej firmy.
    Ostatnio edytowane przez marekk_ok ; 27-06-2008 o 20:03
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekk_ok Zobacz posta
    Nic nie przekrecilem - bylo to w Polsce (firmy: zleceniodawca i zleceniobiorca z Polski - ale same fotki to nie wiem gdzie byly robione ) - kwota wynosila 250 000 pln netto!!! Tez mnie to zaszokowalo - stad moja ciekawosc czy to sie czesto zdarza

PS
    Fotki te nastepnie zostaly wykorzystane do kampanii reklamowej tej firmy.
    mi się wydaje że zdjęcia które wykorzysta taka firma/koncern jak np addidas, nike, rolex, vistula (to oni wynajeli 'jamesa bonda' do reklam?), czy mercedes itp w swojej kampani reklamowej mogą kosztować znacznie więcej.

drogą małego OT, który zrobił się w temacie:
    zapraszam na film-wykład [bardzo ciekawy!!] opisujący życie fotografa (sam opowiada, pokazuje jak to wygląda za kulisami etc), ma kilku(nastu?) osobową ekipę, hasselblada, tonę sprzętu oświetleniowego itp więc chyba musi zdrowo kasować za swoje zdjęcia (myślę że mogą to być podobne stawki, tylko że w $):

http://the-art-of-light.blogspot.com...reklamowa.html

Pozdrawiam,
    Robert
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 27-06-2008 o 20:54
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

marekk_ok - cena normalna, kolega z agencji za zrobienie trzech zdjec do reklamy bilbordowej jednego ze znanych sportowcow dostal, jako fotograf, 50 tysiakow netto + dwutygodniowy wypoczynek nad orientalnym akwenem. To latwo sie domyslec ile agencja wzjela za zdjecia od zleceniodawcow. Co do packow - to g.wno z tego, nie pieniadze. Przeceniacie i to mocno kwoty za takie sprawy. Co drugi zaawansowany amator moze cos takiego stworzyc, nawet nie posiadajac specjalnego sprzetu. Znam ludzi ktorzy za 1000 packow wezma po 5 pln od sztuki, a zrobi to jakies student na zlecenie za 2 od sztuki (wyjasnienie jak to zrobic to dla kumatego kolesia jakies 2h tlumaczenia). I wiem co pisze.

Zdrowko

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukep Zobacz posta
    marekk_ok - cena normalna, kolega z agencji za zrobienie trzech zdjec do reklamy bilbordowej jednego ze znanych sportowcow dostal, jako fotograf, 50 tysiakow netto + dwutygodniowy wypoczynek nad orientalnym akwenem. To latwo sie domyslec ile agencja wzjela za zdjecia od zleceniodawcow. Co do packow - to g.wno z tego, nie pieniadze. Przeceniacie i to mocno kwoty za takie sprawy. Co drugi zaawansowany amator moze cos takiego stworzyc, nawet nie posiadajac specjalnego sprzetu. Znam ludzi ktorzy za 1000 packow wezma po 5 pln od sztuki, a zrobi to jakies student na zlecenie za 2 od sztuki (wyjasnienie jak to zrobic to dla kumatego kolesia jakies 2h tlumaczenia). I wiem co pisze.

Zdrowko
    Dzieki za wyjasnienie :smile:
    Tak czy inaczej dla kogos spoza branzy taka kwota wydaje sie niemozliwa, ale jak widac sa takie przypadki i chyba nie malo :eek: i jest to napewno dobry standard - dla zleceniobiorcow oczywiscie :smile:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Znam ludzi ktorzy za 1000 packow wezma po 5 pln od sztuki, a zrobi to jakies student na zlecenie za 2 od sztuki (wyjasnienie jak to zrobic to dla kumatego kolesia jakies 2h tlumaczenia). I wiem co pisze.
    prawda, tylko my tu nie mówimy o różnicy ~3zł/sztuka tylko ~20zł/sztuka. Mi się wydaje że jakby mieli w firmie kogoś kto się na tym zna to by nie chcieli zatrudniać jakiegoś studenta któremu trzeba wytłumaczyć co i jak, bo zrobił by to ktoś pracujący na etacie (taniej by wyszło), a student zamiast słuchać instrukcji jak to zrobić prawdopodobnie:

1. odpaliłby google,
    *2. zobaczyłby, że wydatki na: aparat + obiektyw macro + namiot + flashe + baterie +statywy + softbox/parasolka + koszty dostawy + płytka z photoshopem + czas poświęcony na obróbkę i naukę całego 'rzemiosła' nie zostaną wystarczająco zrekompensowane przy stawce 2zł/zdjęcie.

* - wydaje mi się że firma która potrzebuje te zdjęcia nie szuka wątłej jakości i niskiej rozdzielczości, tylko zdjęć które bezproblemowo będzie mogła wykorzystać w np w kalendarzu czy reklamie na bilbordzie. Małpki będące w posiadaniu 'studentów którzy zrobią to za 2zł/szt' zdecydowanie się do tego nie nadają.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 27-06-2008 o 23:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    mi się wydaje że zdjęcia które wykorzysta taka firma/koncern jak np addidas, nike, rolex, vistula (to oni wynajeli 'jamesa bonda' do reklam?), czy mercedes itp w swojej kampani reklamowej mogą kosztować znacznie więcej.

drogą małego OT, który zrobił się w temacie:
    zapraszam na film-wykład [bardzo ciekawy!!] opisujący życie fotografa (sam opowiada, pokazuje jak to wygląda za kulisami etc), ma kilku(nastu?) osobową ekipę, hasselblada, tonę sprzętu oświetleniowego itp więc chyba musi zdrowo kasować za swoje zdjęcia (myślę że mogą to być podobne stawki, tylko że w $):

http://the-art-of-light.blogspot.com...reklamowa.html

Pozdrawiam,
    Robert
    Mam prośbę znakomicie znam Case'a Jarvisa i naprawdę człowiek o jego renomie nie ma nic współnego ze mną wiec prosze nie porównoj mnie do niego ok ?? bo to taka niemała różnica a jak chcesz robić porównania na zasadzie fotograf światowej sławy w fotografii reklamowej pracujący dla największych koncernów i mnie to chyba troche nie na miejscu co ???? on już poprostu ma za co się cenić... pozatym jego ilość sprzętu nie zmieściła by się w moim skromnym pokoju... Każdy z nas robi co lubi mam nadzięję ja lubię fotografię i widzę ze jak policzyłem 4000 zł za 1000 fotek to się wielki szum zrobił na forum mam nadzieję naprawdę panowie że zarabiacie tak jak ktoś tu napisał po 250000 zł za kilka fotek też bym tak chciał naprawdę ale narazie czekam na odpowidż z tej firmy i mam nadzieję że zwróci mi sie aparat itp i będę mógł kupić soie coś nowego żeby kontynuować moją pasję bo o to niby tutaj chodzi prawda ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Mam prośbę znakomicie znam Case'a Jarvisa i naprawdę człowiek o jego renomie nie ma nic współnego ze mną wiec prosze nie porównoj mnie do niego ok ?? bo to taka niemała różnica a jak chcesz robić porównania na zasadzie fotograf światowej sławy w fotografii reklamowej pracujący dla największych koncernów i mnie to chyba troche nie na miejscu co ???? on już poprostu ma za co się cenić... pozatym jego ilość sprzętu nie zmieściła by się w moim skromnym pokoju... Każdy z nas robi co lubi mam nadzięję ja lubię fotografię i widzę ze jak policzyłem 4000 zł za 1000 fotek to się wielki szum zrobił na forum mam nadzieję naprawdę panowie że zarabiacie tak jak ktoś tu napisał po 250000 zł za kilka fotek też bym tak chciał naprawdę ale narazie czekam na odpowidż z tej firmy i mam nadzieję że zwróci mi sie aparat itp i będę mógł kupić soie coś nowego żeby kontynuować moją pasję bo o to niby tutaj chodzi prawda ??
    Nikt tutaj nikomu niczego nie zabrania ani nie narzuca. Możesz zrobić te zdjęcia za jakąkolwiek kwotę która Ciebie satysfakcjonuje, nawet za darmo w celu rozbudowania portfolio i poszerzenia kontaktów. To jest Twoja sprawa. Zakładając wątek i pytając ile wziąć za zdjęcia dostałeś różne odpowiedzi, zaczynając od osoby która mówi nie bierz wiele, bo zlecenie może Ci gwizdnąć sprzed nosa jakiś student, do takich które odsyłają do cennika zpafu. Według mnie stawka jaką sobie zażyczyłeś jest poniżej średniej za takie zlecenia. W międzyczasie ktoś podał, górne granice cen zdjęć w branży fotograficznej. Ktoś pisał że nie możliwe iż ktoś tam tyle skasował za zdjęcia, czy to nie błąd w druku itd. M.in. ja odpisałem na jego post. To nie było porównanie Chase Jarvisa do Ciebie. Nigdzie też nie napisałem że tyle zarabiam.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 28-06-2008 o 00:59

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Robgr85 sorry ale dostales kiedys wynagrodzenie w wysokosci 20tys zl(20zl x 1000)? Nawet za dwa miesiace pracy? Jesli tak to gratuluje.

Litosci, zyjemy w kraju ktorym 70% ludzi zarabia kolo 2 tys miesiecznie. Taka firma piszaca do fotografa amatora (bez obrazy, to nie ma byc negatywne okreslenie) zapytanie o koszta pewnie nie posiada takiego zaplecza finansowego o jakim tutaj mowicie. Gdyby miala uderzyla by do jakiejs mniej lub bardziej powaznej agencji i tam by zaplacila te 30tys zl niczym sie specjalnie nie martwiac.

Mysle ze dla nie-profesjonalisty zarobienie 3-4 tys zl za prace przy czyms co lubi bedzie juz bardzo dobrym interesem. Nawet jeli mialby nad tym siedziec i miesiac. Btw - ja z perspektywy studenckiej dalej utrzymuje ze moglbym takie packshoty trzaskac nawet i za 2 tys miesiecznie(8h dziennie) i bylbym bardzo szczesliwy majac taka prace. Ba - moglbym sie nawet przeniesc sie do innego miasta dla takiej roboty i przez miesiac robic za darmo. A takich amatorow jak ja sa pewnie setki jesli nie tysiace.

By nie bylo - mam warsztat i wiedze wiec argumenty o slabej jakosci prosze sobie darowac
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 28-06-2008 o 01:27

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów