Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: 500-1000 packshotów do katalogu ile wziąć ??

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

3 zł to niewiele, tu zgoda z Rypsonem. Z te pieniądze to conajwyżej cropowane jpeg bez obróbki.
    Wtedy jak się to rozłoży po 100 dziennie, to za dwa tyg. pracy 3000 zł praktycznie bez komputera. Nie jest to taka zła opcja.
    IMHO lepiej by było podjąć się edycji katalogu i skasować lepsze pieniądze.
    C-F-K - forever

Bywalec

Domyślnie

Można się cenić i nie mić roboty, albo... ją mieć i zarabiać. Od czegoś trzeba zaczynać. Na pewno nie od negocjowania wysokich cen.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    IMHO lepiej by było podjąć się edycji katalogu i skasować lepsze pieniądze.
    Jasne, tylko mam wrażenie że Soundman nie ma żadnego doświadczenia w tego typu działaniach i nigdy nie wykonywał poważniejszych zleceń poligraficznych.
    Dlaczego tak sądzę? Bo gdyby zajmował się takimi pracami to nie zadawał by tu pytania ile ma skasować, tylko sprawdził by ile packshotów zrobi w ciągu godziny, potem wyliczył by ile godzin zajmie mu wszystko, dodał do tego 10-20% czasu na niespodziewane zawirowania; a wynik (łączną ilość godzin pracy) pomnożył przez godziwą wg niego stawkę godzinową.
    W tym momencie jedynym dylematem jest to czy chce ci się pracować za 10 zł za godzinę czy za 100 zł.

Teraz rzeczywista wartość zysku zależy od tego czy na jedno zdjęcie poświęci 3 minuty czy 10. W pierwszym przypadku zarobi 60 zł w drugim 18 zł / godzinę
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    No i odpisałem 3 zł netto zobaczymy co się będzie działo....

3zł??????

OMFG. Mi się wydaje że zejście poniżej 20zł/szt (6 razy mniej niż podana przez kogoś stawka zpaf) [za pełne prawa do wykorzystania zdjęć itd] to już mega promocja by była. Jak się cenisz tak będą Ciebie cenić.

Pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 27-06-2008 o 16:19
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ludzie oszaleli... za trzy zl za zdejcie to nawet z lozka bym nie wstal zeby zrobic te zdjecia a co tu dopeiro mowic o wyjeciu aparatu...
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tanto Zobacz posta
    Jasne, tylko mam wrażenie że Soundman nie ma żadnego doświadczenia w tego typu działaniach i nigdy nie wykonywał poważniejszych zleceń poligraficznych.
    Dlaczego tak sądzę? Bo gdyby zajmował się takimi pracami to nie zadawał by tu pytania ile ma skasować, tylko sprawdził by ile packshotów zrobi w ciągu godziny, potem wyliczył by ile godzin zajmie mu wszystko, dodał do tego 10-20% czasu na niespodziewane zawirowania; a wynik (łączną ilość godzin pracy) pomnożył przez godziwą wg niego stawkę godzinową.
    W tym momencie jedynym dylematem jest to czy chce ci się pracować za 10 zł za godzinę czy za 100 zł.

Teraz rzeczywista wartość zysku zależy od tego czy na jedno zdjęcie poświęci 3 minuty czy 10. W pierwszym przypadku zarobi 60 zł w drugim 18 zł / godzinę
    Tanto masz troche racji nie tyle że niemam doświadczenia w sensie nie potrafię tego robić czy coś tylko rzeczywiście nie mam za sobą jeszcze jakichś zaawansowanych działań poligraficznych w tym też robienia setek packshotów. Co do samych zdjęć to napisałem cene i adnotacje że z obróbką graficzną typu prawidłowy balans bieli i ewentualna korekcja poziomów to wszystko więc można powiedzieć że mogę to zrobić już na poziomie aparatu.

Fakt przyznaje rację trzeba się cenić bo sprzęt nie jest tani i jak się cenisz tak Cię traktują i znam to z długiego doświadczenia w pracy tylko ciekaw jestem jak Ci wszyscy co piszą weż 20 zł za zdjęcie zaczynali i czy przemnożyli sobie 20 zł przez 1000 zdjęć i zadali sobie pytanie czy ktoś tyle zapłaci za zdjęcia śrubeczek i drewnowkrętów. W foto przyznaję się zaczynam niemam czym się pochwalić jeśli chodzi o znanych klientów czy coś takiego więc muszę być tani na początku żeby sobie wyrobić portfolio renome itp. Patrząc z innego punktu widzenia to po co tak wielu z nas robi fotki za pozowanie dziewczynom ?? Czy nie dlatego żeby sobie zebrać jakieś foty do portfolia zdobyć doświadczenie itp ??

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wiesz, to nie chodzi o fotki śrubek, tylko o podstawę katalogu służącego jako dokument reklamowy firmy, a to inna bajka. Koszty promocji produktów wliczone są w cenę jednostkową. Jeśli masz 1000 artykułów to jak podzielisz te 10-20 tysięcy zł to utonie to w ogólnym rozrachunku.
    Może dla ciebie taka stawka brzmi jak coś niemożliwego, ale bym zaryzykował wziąść więcej niż 3zł/szt. 1000 artykułów to naprawdę masa roboty, uwierz. Na dokładkę możesz dorzucić oryginały w RAWach, nic cię nie będzie to kosztować, a zagrasz bardziej profesjonalnie.
    C-F-K - forever

Domyślnie

Tak masz rację dla mnie 4000 to inne pieniądze niż dla nich ja się z tym zgadzam może popełniłem błąd pisząc 3 zł netto ale nie ustaliłem jeszcze żadnych szczegółów zresztą oni też zadają dość ogólne pytania i wyjaśnienia bo pierwszy mail brzmiał "proszę o ofertę zrobienia zdjęć do katalogu firmowego" i to wszystko więc tak naprawdę klamka jeszcze nie zapadła a jeśli już zostanę zaakceptowany będę rozmawiał o szczegółach rozdzielczości obróbce czy jakiś dodatkowych usługach o których jeszcze mogę niewiedzieć.

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

ja bym proponowal pocwiczec pierw samemu w domu a dopiero pozniej zabierac sie do takiego czegos. naprawde.
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Fakt przyznaje rację trzeba się cenić bo sprzęt nie jest tani i jak się cenisz tak Cię traktują i znam to z długiego doświadczenia w pracy tylko ciekaw jestem jak Ci wszyscy co piszą weż 20 zł za zdjęcie zaczynali i czy przemnożyli sobie 20 zł przez 1000 zdjęć i zadali sobie pytanie czy ktoś tyle zapłaci za zdjęcia śrubeczek i drewnowkrętów. W foto przyznaję się zaczynam niemam czym się pochwalić jeśli chodzi o znanych klientów czy coś takiego więc muszę być tani na początku żeby sobie wyrobić portfolio renome itp.
    śmieszny zbieg okoliczności, bo akurat ojciec pracuje w firmie produkującej różnego rodzaju śrubki, wkręty itp elementy.

Nawet jeśli jest to nowa, dopiero zaczynająca firma... zobacz sobie jaką mają halę, i ile maszyn na tej hali. Policz sobie za przeciętną maszynę 20-50tys, piec do hartowania śrubek dużo-dużo więcej, dolicz do tego ceny sztaplarek, suwnic itp. Policz ile mają ciężarówek na stanie (albo jak nie mają własnych ile rocznie wydają na leasing), aut służbowych itd.

20tys to dla takiej firmy dużo?? beka... myślę że nawet by nie poczuli takiego wydatku.

Życzę pracy łatwej, szybkiej i lekkiej. Nie zapomnij spisać umowy na papierze z tym co zrobisz, bo mogą innaczej interpretować 'ustawienie prawidłowego balansu i korekcję ekspozycji'... jeśli tej kwesti nie sprecyzujesz na piśmie to mogą mieć opory z wypłaceniem wynagrodzenia...

Patrząc z innego punktu widzenia to po co tak wielu z nas robi fotki za pozowanie dziewczynom ?? Czy nie dlatego żeby sobie zebrać jakieś foty do portfolia zdobyć doświadczenie itp ??
    ale z reguły te dziewczyny nie są w stanie zapłacić 500zł za sesję, nie mówiąc już o 20 tysiącach, których ubytku by nie poczuły. Poza tym, fotografowanie ładnych młodych dziewczyn sprawia dużo większą frajdę niż robienie 1000zdjęć jakiś śrubek, nakrętek, wkrętów itp, nie mówiąc już o tym ile czasu może wymagać obróbka takiego setu zdjęć (nawet licząc 3minuty na zdjęcie staje się to kolosalną, żmudną pracą).
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 27-06-2008 o 19:17
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów